10 jun. 2011

Flevocane baitcaster testen II

Donderdag 9 juni. Gisteravond het Quantum reeltje uit elkaar gehaald en voorzien van nieuw vet en olie. Ook de kogellagertjes aan weerskanten van de reel waar de spoel op draait hebben een druppeltje olie gekregen. De spoel is gevuld met verse 25% nylon, het reeltje is weer klaar voor gebruik onder de Flevocane baitcaster.

Het plugje dat ik vandaag op de baitcaster wil gaan proberen is misschien wel de beste plug voor de polder ooit gemaakt. Het is een Rapala J11. De J staat voor jointed (tweedelig) en 11 staat voor de centimeters dat het plugje lang is. Het plugje is gemaakt van balsa hout en weegt slechts 9 gram. De slangachtige actie en geringe duikdiepte maken deze plug tot een echte poldersnoek verleider. Vissen ermee op een tiengrams spinhengel kun je vergeten, want daarvoor is de weerstand die de J11 onder water geeft veel te groot. De baitcaster met zijn zestien gram zou weleens een goede combinatie met de J11 kunnen vormen.

De reel moet wel goed afgesteld worden, want anders gooi je met zo'n licht plugje zo een pruik bij de minste of geringste tegenwind. Niet te los dus, en de duim dicht bij de rond draaiende spoel houden tijdens het werpen. Met de nieuwe Shimano Curado 50/51e kan zonder extra te moeten opletten met lichte gewichtjes geworpen worden. Dit kleine wondertje van technisch vernuft staat boven aan mijn verlanglijstje voor de Flevocane baitcaster. Zeker na vanmiddag weer een uurtje met deze baitcaster gevist te hebben.

Het J11 plugje doet het fantastisch op de baitcaster! Overtrekt de hengel niet zodat er genoeg body in de hengel overblijft om de haak goed te zetten. Sowieso vind ik het niet prettig om met een gekromde top mijn kunstaas naar binnen te vissen.
Een top plugje gevist in het snoekrijke stadswater, dan kan een aanbeet van deze rover haast niet uitblijven. Binnen tien minuten is het raak, een klein snoekje, maar toch. Later zie ik nog twee snoekjes van dit formaat de knalgele J11 volgen, maar beiden haken op het laatste moment af.

Een snoeiharde aanbeet doet een grotere snoek vermoeden. Daar hoopte ik natuurlijk al stiekem op! Maar je zal zien, vis je met de mini spinner hier op baars dan komen de grote snoeken tussendoor, en vis je gericht op snoek met de plug dan krijg je alleen maar interesse van de kleinere snoekjes. Deze snoek is zeker geen kleintje, dat is duidelijk.
Misschien een beetje overmoedig durf ik het aan om tijdens de dril een foto van de hengel te maken. Die foto heb ik in ieder geval, nu de snoek nog bedenk ik me. Niet veel later kan ik de snoek achter de kop vatten, die is binnen. En met deze vis gevangen op de baitcaster ben ik heel blij. YES!
Vis je in de buurt van bebouwing dan kun je altijd op publiek rekenen. Even uitleggen hoe de camera werkt en een foto samen met de vis is snel gemaakt.

Het is mooi geweest voor vandaag ik ga naar huis. Een klein uurtje werpen heeft weer voldoende nieuwe informatie over de baitcaster opgeleverd en een mooie snoek als bonus.

Groeten,
Peter

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Peter,

Ik heb zelf de ABU REVO Premier. Is op MP te koop voor € 135,=
http://link.marktplaats.nl/454779611

Werpt prima licht kunstaas en pruiken werpen is een zeldzaamheid geworden. Is ook een erg licht reeltje.

Jan

Peter Linzell zei

Hallo Jan,

Bedankt voor de tip, maar ik ga toch echt op zoek naar een klein Shimano reeltje.

Groeten,
Peter