10 sep. 2011

Dikke snoek voor Danny op de Pequena


Vrijdag 9 september. Vanmiddag en vanavond hebben Danny en ik samen een paar uurtjes door de polder gestruind. In eerste instantie met het idee om na vandaag de anderhalf tot driegrams splitcane spinhengels op te bergen. Het x-ultra lichte spinnen waar we de hele winter naar hebben uitgekeken is letterlijk in het water gevallen deze zomer. En als het hemelwater ons niet parten speelde, dan waaide het weer eens te hard om met een mini spinnertje te vissen. De drang om definitief naar de vier tot zesgrams spinhengels te pakken en het mini spul te laten voor wat het is voor dit seizoen wordt steeds sterker. Een hele zondag struinen door de polders in de kop van Noord Holland op zoek naar baars, daar geloof ik niet eens meer in.

Vandaag is het gelukkig voor de verandering goed weer om x-ultra licht te gaan spinnen. Danny met de tweegrams Pequena en ik met de splitcane driegrammer.

De afsluiter waar we het hele seizoen van gedroomd hebben werd waarheid vandaag. Fantastisch om de kleine polderbaarsjes te pesten met een mini spinnertje. Mij verveelt het nooit!

Danny ving ook nog eens een snoek en een snoekje vandaag op de Pequena. Vooral die eerste gaf fantastische sport op de tweegrammer en 10% Maxima nylon.Ontzettend gaaf je vismaat zo bezig te zien!

Maar er gebeurde meer vandaag, en dan vooral in het laatste uurtje van deze visdag. Niet een of twee, maar vijf baksteen-grote, brede en hoge baarzen mocht ik op de driegrammer drillen en landen.

Ik ving ze alle vijf op een Sanborn spinnertje. Dit spinnertje kan net zoals de Bunny bug spinner door het water heen naar binnen gehuppeld worden. Dat deze techniek ook werkt op baars staat voor mij na vanavond vast. Voorlopig toch nog maar even niet de x-ultra lichte spinhengels opbergen!

Groeten,
Peter

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie foto's, echter het toont ook een van de nadelen van splitcane, de hengels gaan niet echt krom in vergelijk met glas of carbon.

Op zo'n snoekje staat mijn CJW toch een stuk mooier krom.
Ook mijn FP heeft een mooiere kromming.
Op foto's lijkt dit hengeltje wel een soort van amerikaanse actie te hebben, het onderste deel buigt nagenoeg niet.

Groet
Otto

Anoniem zei

Cane is heel gevoelig voor overbelasting, altijd al geweest en dat zal het ook wel blijven.
Daarom moet er met extra beleid mee gedrild worden, het is niet anders.
Maar de charme van dit materiaal zal weer een hoop goed maken voor diegenen die dit materiaal een warm hart toe dragen.
Ofewel : Hier vind je wat en daar laat je wat, maar is dat niet met alles zo in dit leven!
Als je er maar van geniet, dat is het belangrijkste!
Fp. man

jerry zei

Een achterdeel wat bijna niet zichtbaar buigt op een foto zegt niks want een foto zoals deze is van schuin van achteren genomen en dat vertekend Otto , hiernaast wordt de buiging progressief opgebouwd en dat gaat niet hoepelrond , hengels die dat wel doen zijn gewoon te zacht/slap of hebben een spaghetti actie en zijn dus eigenlijk niet bruikbaar

gr jerry


He FP man blij je weer te horen

Anoniem zei

Dag Jerry,

Nu ben ik wel heel benieuwd met wat voor hengels jij zelf vist.

Groet,
Joop

Yuki zei

Beste heren,

Ik zou het zelf niet beter kunnen omschrijven dan Jerry, daarnaast is een 2grammer met 10% nylon ook niet gemaakt om gericht op flinke snoeken te vissen, de hengel dan ook vol in de curve te trekken doe je dan ook bewust niet. Grafiet of glasvezel gaat mij inderdaad ook net iets te snel rond, wat met 5grams spinhengels ook nog wel eens het zetten van de haak wat moeilijker maakt, wat extra ruggegraat in het achterdeel is dan mooi meegenomen!

Mvg Yuki

jerry zei

Ik vis kunstaas zelf met een 10 gr grafiet van BB rods
Hiernaast heb ik nog een paar penhengels ook van grafiet van BB rods
Maar het basismateriaal zegt niks , van metaal kun een lada maken maar ook een jaguar , de bouwer maakt het verschil
Ik heb hiernaast genoeg hengels gehad van split?glas/grafiet om te kunnen oordelen
Maar na jaren van proberen heb ik nu voor mijn visserij de juiste hengels gevonden , wat niet wil zeggen dat deze hengels zaligmakend zijn voor een ander
Maar ik hou van een lichte snelle stok en toch progressief buigend , wat iets totaal anders is dan parabolisch

gr jerry

Anoniem zei

Dag Jerry,

Wat versta jij onder parabolisch?

Groet,
Joop

Anoniem zei

Foto's zeggen inderdaad niet alles, maar wat me wel opvalt is dat wanneer de vis zich rustig gedraagt de bovenarm keurig langs het lichaam bevind, maar wanneer de vis een vluchtpoging doet de gehele arm in het verlengde van de hengel gaat en deze ook meer richting vis gaat wijzen.
Komt dit door de iets bescheiden lengte van de hengel of is dit een specifieke driltechniek voor splitcane hengels?

Hoi Jerry,
Leuk om je hier weer tegen te komen!
Fp. man

jerry zei

Joop

Parabolisch is een term uit de wiskunde en hier mee wordt een boog mee aan geduid , deze boog hoeft niet rond te zijn kan ook ei vorming zijn , hiernaast is het een begrip wat een hengelbouwer ooit heeft verzonnen voor een serie hengels en is het een eigen leven gaan lijden omdat hengelsportauteurs graag overschrijven zonder iets zelf te hebben ondervonden of over na dachten
Progressief is voor mij bij een toenemende belasting een evenredige toenemende buiging en dat gaat niet niet hoepel rond
De moeder aller karperhengels de Mark 4 van R Walker is een snelle progressieve hengel waar je goed mee kan werpen en drillen omdat de kracht toeneemt naar maten hij verder buigt
Een slappe slowtaper daar in tegen buigt snel maar je drilt niet fijn omdat het niet uitmaakt hoe hard de vis trekt de kracht neemt niet toe , je bent de vis niet de baas , het werpen gaat ook vaak niet lekker omdat de hengel zwabbert en het lijkt of de fut eruit is

gr jerry