5 sep. 2011

De Flevocane Fuego is een echte alleseter
Zondag 4 september. Vandaag ga ik bij Eric in Lelystad vissen. De vorige keer dat ik daar gevist heb was afgelopen februari en toen hebben Yuki en ik een aantal mooie snoeken gevangen. Met hoge verwachtingen vertrek ik dan ook naar de Flevopolder. En er is nog een reden dat ik naar Eric toe ga: de nieuwe Fuego spinhengel. Om eerlijk te zijn, zijn mijn verwachtingen over deze spinhengel een stuk minder... Waarom? Het zou gaan om een spinhengel met een opgegeven vermogen van 2 tot 6 gram. Je zou er spinnertjes met een blad van 12 mm tot spinners met een rond 40 mm blad op kunnen vissen volgens Eric. Volgens mij is dat onmogelijk! Daarbij is het geen ongelijk gedeelde spinhengel, waar mijn voorkeur naar uitgaat, maar een van twee gelijke delen. Ik verwacht dan ook een spinhengel aan te treffen met een heel dun topje en behoorlijk dik in het achterdeel.

Tot mijn grote verbazing ziet de Fuego er niet uit als een gedrocht. Uiteraard, de afwerking is zoals altijd tiptop, maar ook de blank zelf ziet er niet mismaakt uit. De taper is dan ook van een zeer populair hengeltje, waar er -tig van zijn verkocht in de goeie ouwe tijd. Eric heeft hem voor zichzelf gemaakt, omdat hij gelijkdelige hengeltjes handiger vindt met vervoer. Hij is benieuwd naar wat ik van deze spinhengel vind.

Een mooi uiterlijk is mooi meegenomen, en in de hand voelt het spinhengeltje goed, maar verder zegt dat me niets! Om een goed beeld te krijgen moet een spinhengel naar de waterkant. Je moet er uren mee maken en er mee vertrouwd raken. Dat laatste kan niet, want de lak is nog niet goed uitgehard. Eric heeft hem getest, maar dat was na de eerste laklaag. Natuurlijk, ik heb mijn eigen High five bij me dus er kan gevist worden. Maar, stiekem had ik erop gehoopt om de Fuego te testen, en het liefst ook nog aan te tonen dat wat Eric beweert over deze spinhengel onmogelijk is. Dat laatste had ik niet moeten zeggen, of juist wel, want nu krijgt de Fuego alsnog zijn vuurdoop.

Helaas blijken mijn verwachtingen over de Flevopolder voor vandaag te hoog te zijn geweest. Alle sloten zijn omzoomd met hoog riet, en erger nog, ze liggen potdicht met kroos en waterplanten.

Op een bedrijfsterrein haakt Eric op de High five en een Bunny bug spinner een mooie snoek. Net voordat ik de uitgedrilde rover zou 'scheppen' schiet de vis los. Da's jammer...

Een natuurgebied op tien minuten rijden biedt ons meer bevisbaar water, maar ook daar is het water zelf soms moeilijk te bereiken. 

Op de plekken waar gevist kan worden, fungeert de Fuego als proefkonijn. Van een 9 cm lang Rapala original plugje tot een spinnertje met 15 mm blaadje, alles komt eraan te hangen. Rapala plugje gaat prima, Pako PS lepeltje ook, Terrible 35 mm spinner alsof de hengel ervoor gemaakt is. Natuurlijk geeft een spinner met een 25 mm Indianablad dan ook geen problemen. Benieuwd ben ik naar een 18 mm Indianaspinnertje, maar ook dat spinnertje voel je gewoon draaien op de Fuego. Zelfs een 15 mm Indianaspinnertje voel je zijn werk doen onder water, maar voor mij ligt daar wel de grens.

Wat een rare hengel is dat! Natuurlijk hoopte ik aan te tonen dat de Fuego te hard zou zijn in het achterdeel, en dus alsnog ongeschikt zou zijn. Helaas, ook daar moet ik buigen voor de hengel, want er mankeert niets aan de manier waarop de Fuego zich onder spanning houdt. Bah! Het enige wat aan deze test ontbreekt is de medewerking van een flinke snoek om deze spinhengel eens flink op zijn donder te geven.

Wel is het me gelukt om drie kleine baarsjes met de Fuego te vangen. Gewoon op een 18 mm Indianaspinnertje. De aanbeten kwamen door zoals ik die eerder op de Pequena heb ervaren.

De conclusie tot nu toe is niet moeilijk. Eric: je bent een domoor! Door deze spinhengel op te nemen in de collectie doe je jezelf te kort, financieel! De Fuego is een alleseter, je kunt er flink wat kunstaas zonder problemen op vissen. Voor wie slechts een ultra lichte spinhengel wil bezitten is de Fuego een aanrader. Natuurlijk, op de Pequena geeft relatief kleine vis meer sport, en de High five is een klasse apart, maar eigenschappen van beide spinhengels vind je terug in de Fuego. Als de hengel goed uitgehard is ga ik hem de komende weken echt goed testen. Wordt vervolgd!

Om 16.00 uur verlaat ik Lelystad om tot donker bij mij in de omgeving in de polder te vissen. De High five die ik al bij me had is mijn spinhengel voor vanavond. Achteraf baal ik dat ik de Pequena niet bij me had, of nog beter de nieuwe Fuego!


Wat een avond, de baars is helemaal los, mijn spinner wordt bijna na iedere worp uit zijn koers gedrukt. De spinners die gevist worden op de High five zijn voor de vele gestreepte ukkies een maatje te groot. Voordeel is dat de aanwezige grote baarzen nu wel de kans krijgen om de spinner te grijpen. Zeker 15 grove baarzen worden geland vanavond.

Aan het eind van de avond wissel ik de Terrible voor een Bunny Bug spinner. Deze spinner vis ik niet als een spinner, maar huppelend als een streamer naar binnen. Het nieuwe spinnen, zou je het kunnen noemen. Het werkt, en als bonus mag er aan deze visdag toch nog een mooie snoek worden bijgeschreven.

Groeten,
Peter


2 opmerkingen:

Peter zei

Dat is een ontzettend interessant stukje hout, Peter.

Ik zou het heel spannend vinden om het een keer om-en-om met mijn originele BB2 te vergelijken.

Ik heb juist dat model gekozen vanwege de veelzijdigheid. Dit lijkt een mooie partner...

Peter Linzell zei

Hallo Peter,

Leuk dat jij ook met splitcane vist!

Zodra ik zelf de Fuego ga testen, kunnen we een keertje afspreken.

Groeten,
Peter