19 okt. 2010

Op de koffie bij Eric Terluin


Dinsdag 19 oktober. Vanavond hebben Yuki en ik een afspraak bij Eric Terluin van Flevocane. Eric heeft op verzoek van Yuki en mij een prototype van een zesgrammer gebouwd. Een spinhengel die precies tussen de viergrams BB1 en zevengrams BB2 in zit. Beiden zijn we heel benieuwd naar het resultaat.

Om 19.30 uur staan we bij Eric voor de deur. Achter deze deur bevind zich een eldorado voor de liefhebbers van oogstrelend hengelsport materiaal. Hier woont een splitcane hengelbouwer!
Splitcane spin-, vlieg- en karperhengels: de woonkamer van Eric hangt en staat er vol mee. Hengels die geheel met de hand door hem zelf vervaardigd zijn, van bamboepaal tot splitcane stok! Hoe dat in zijn werk gaat krijgen we vanavond te horen. Wist je dat er gemiddeld tussen de 50 en 60 uur arbeid zitten in een hengel? Misschien leuk om op dit onderwerp in de toekomst eens verder in te gaan...

In dit verslag wil ik het hebben over de afgebouwde hengels die wij vanavond bewonderd hebben. Het prototype zesgrammer mag nog even blijven hangen onder het plafond. De eerste spinhengel die we willen vasthouden en bewonderen is de nieuwe Pequena. Geen prototype maar een heuse tweegrammer die in productie gaat. Wat een ontzettend gaaf hengeltje is dat, de top is aan de bovenkant slechts 1,8 mm dik! Dit hengeltje is zelfs lichter dan de BB0, maar wel minder zacht. De Pequena is perfect in balans met de Shimano Symetre 500FJ die we hebben meegebracht. Na vanavond gaat het hengeltje echt in productie, want er zijn er twee besteld. Beide hengeltjes worden antique gold gewikkeld met een dun bruin biesje aan het eind van de wikkelingen. Bij mij komt dat biesje gelijk tegen de wikkelingen, bij Yuki's Paquena een paar milimeter boven de wikkelingen. Hengeltjes waarop we met Maxima 0,08 mm nylon gaan vissen met een breeksterkte van 1 pond!

Jammer dat de mooiste periode voor de Pequena ondertussen alweer achter ons ligt. Maar, op een mooie windstille winter of voorjaarsdag zullen we ze zeker gaan inzetten. Als het nieuwe roofvisseizoen eind mei volgend jaar weer van start gaat zijn de ruisvoorns weer aan de beurt. Dat moet super gaaf zijn een mooie ruiser drillen op de Pequena.

Yuki's BB1 in wording naast de ongelakte High five en een bamboe paal
Na eerst een bak koffie waarvan de vullingen in je kiezen bijna los gaan zitten, is de zesgrammer aan de beurt. Deze hengel is afgebouwd, maar moet wel nog gelakt worden. 'Perfect!' klinkt het naast me, Yuki weet het al! Als het mijn beurt is om het hengeltje te 'voelen' kan ik dat alleen maar bevestigen. Dit is de spinhengel die we zoeken voor de komende winter. Op een nylon lijntje met een breeksterkte van 1,2 kg buigt het hengeltje volmaakt proggessief. Niet alleen als je het rustig rond trekt, maar ook bij een harde ruk onder de top, zonder dat daarbij de nylon breekt. Zo hoort het! In de tijd dat alle goede spinhengels nog van splitcane waren, lag voor de ultra lichte spinhengel de grens bij zesgram. De nylon lijn die je daarop gebruikte had een diameter van 18% met een breeksterkte van 1,2 kg. Deze grens is nu met de High five, zo heet de zesgrammer, in ere hersteld. Op deze hengel kun je slanke 35 mm Terrible spinners, 35 mm Luxor-Rafale spinners, 32 mm Zaansepolderspinners, Sanborn spinners in de grootste maat en de nieuwe JvG Goliath spinners vissen. Wat lepeltjes betreft, de Pako PS en de Pako 6 zullen zeker tijdens de echte koude periodes erop gevist gaan worden. Yuki en ik hakken de knoop door, van de High five mogen ook twee exemplaren gemaakt worden. Het prototype gaat dus ook in productie!
Twee perfectionisten in gesprekIn twee uurtjes tijd staan we stijf van de koffie en hebben we samen vier spinhengels besteld. Dat is Yuki maar ook mij nog nooit gebeurd. Daarnaast heeft Yuki nog een BB1 met een extra top in bestelling staan. Aan die hengel is Eric nog maar net begonnen! Om het wachten iets te verzachten krijgt Yuki een afgebouwde splitcane viergrammer in bruikleen mee.

Het was een leerzame maar vooral ook gezellige avond in de Flevopolder.

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Geweldig om dit soort verhalen te lezen, vraagt naar meer, de hengels lijken me super. gr Henk