10 okt. 2010

Splitcane van Robusta


Zondag 10 oktober. Vismaat John van Gameren is ook in het bezit van een splitcane spinhengel. Een Robusta made in Holland uit 1957! Het is een spinhengel met een werpvermogen van zes gram, en in die tijd viel dat nog onder de noemer ultra licht. John had deze hengel al in zijn bezit voordat ik mijn BB1 bij Flevocane aanschafte.

Vanmorgen heb ik om 11.00 uur bij John thuis in Schiedam afgesproken om samen een dagje met splitcane te gaan vissen. Yuki, Danny en Henk hebben andere verplichtingen voor deze zondag en kunnen er helaas niet bij zijn vandaag. Maar, Yuki krijgt het toch voor elkaar om een paar uurtjes te komen vissen. Om 10.45 spreekt hij mijn voicemail in met: ik kom ook!John heeft de afgelopen dagen weer iets nieuws geknutseld, een spinner speciaal bedoeld voor de vijf en de zesgrammer. Achter het Indiana blad van slechts 22 mm is op een langstelige haak een imitatie van een visje gebonden. De spinner heeft de toepasselijke naam Goliath gekregen.

Iets later dan gepland lopen we gedrieen naar de waterkant, maar wel heel gaaf dat Yuki erbij is! De wind komt uit het noordoosten en daarbij staat er ook nog een fel zonnetje. Geen best weer voor de snoek. John en Yuki gaan met de Goliath spinner vissen en ik afwisselend met verschillende kleine spinnertjes die bedoeld zijn voor de viergrammer. Yuki blijft de hele middag met de Goliath spinner vissen, John wisselt af en toe naar een kleiner spinnertje.

Zoals te verwachten was lag de vis vast, en de waterkennis van John kwam nu ook goed van pas. Sloten waar volgens John in deze periode altijd snoek ligt werden uitgekamd met onze spinnertjes.Yuki lukte het zo om een snoek en een snoekje te landen op de Goliath spinner. Hij loste ook nog twee grote snoeken!
John ving behalve een stuk of vijf baarsjes aan de kleinere spinner ook een mooie snoek op zijn eigen ontwerp, de Goliath spinner.


Ook de baars was traag vandaag, maar bij bruggetjes, duikers en langs houten schoeiingen lukte het me toch om bij elkaar ruim 20 gestreepte rovers te vangen.De kleine spinnertjes waar ik mee viste konden de snoek vandaag niet deren. Zelfs geen volger! Het laatste slootje dat we uitvisten bracht daar verandering in, een mini snoekje, maar toch!

We kregen het niet cadeau vandaag en dat is ook weleens goed. Bijna altijd vissend met ultra lichte spinhengels zijn we wat vangen betreft verwend geraakt. De vangsten bij elkaar opgeteld en de weersomstandigheden meegerekend was het zeker geen slechte visdag. Belangrijker: ik heb heerlijk gevist met twee vismaten die door de jaren heen echte vrienden zijn geworden. Als afsluiter worden twee borden macaroni bij John en Jolanda thuis naar binnen gewerkt. Met een Hertog Jan biertje wordt deze dag afgesloten. Proost!

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Peter,
Weer een bizar wijze dag bij John. Super hoor dat splitcane. Die JvG maakt wel onwijs gave spinners ben onder de indruk van zijn nieuwste werk top. Was er niet bij maar je blog maakt veel goed.
Hartelijke groet.
Henk