10 jun. 2016

De ouderwetse pieper vangt nog steeds!


Geen Fox of Delkim, maar verpakt in een zak met daarop het logo van de supermarkt om de hoek. Piepers waren ooit een geliefd aas onder de karpervissers. Wie is er niet mee begonnen? Helaas zal het grootste deel van penvissend Nederland daar; 'ik niet' op antwoorden. Jammer, want dat simpele bintje of eigenheimer valt ook in 2016 nog steeds goed in de smaak bij vriend karper. 

Meestal begonnen met karpervissen onder een paraplu of zelfs een tentje voorzien van het hoognodige comfort is penvissen iets van daarna.  Je, ik in iedergeval pikt ze er zo uit langs de waterkant. Jammer, want echte penvissers worden het waarschijnlijk nooit. Een goed voorbeeld zijn de gecombineerde systemen waarbij een penhengel wordt ingezet. Een soort van hybride penvissen zou je het kunnen noemen. Semi zelfhaaksysteem is misschien een nog betere naam!

De zoektocht naar dressuur doorbrekende aasjes en/of aanbiedingen daarvan stamt meestal nog uit de periode dat er vanuit de tent eh... bivy met minimaal twee hengels geprobeerd werd een karpertje te vangen. 

Ondertussen wordt op ieder forum waar het woord karper op voorkomt juist door deze enthousiaste groep zoveel mogelijk informatie gedeeld. Zelfs recepten om zelf (betaalbaar) dressuur doorbrekend aas te maken worden uitgewisseld. Geweldig! 

Dat lijnbreuk die gezien het lichte materiaal wat bij het pennen gebruikt wordt, geregeld voorkomt is een discussie op zichzelf.  Hoe is het toch mogelijk dat vijfentwintighonderdste nylon met een treksterkte van wel zeker ACHT kilo zomaar breekt?  Ik denk dat ik wel weet waarom,  maar zal dat nooit of te nimmer in een reactie eronder zetten. Onmogelijk zal het antwoord dan waarschijnlijk zijn, en ook zal ik met grote zekerheid als een onsportieve visser gezien worden. En niet omdat ik met veel te zwaar materiaal vis! Mijn zwaarste penhengel is de Fair Play Grafiet Medium, en in de ogen van bovengenoemde experts is dat toch echt ultra light.

Als ik zou posten gericht met een brasemhengel op karper te vissen zou een levenslang forumverbod een van de consequenties kunnen zijn. En tja, dan zou ik ook die leuke stukjes over hoe het wel of niet moet missen.

Dat je voor een paar Euro kilo's van een dressuur doorbrekend aasje kunt kopen, zal ik dan ook maar niet vertellen daar. Wel in de schil koken! 


Ouderwets? 


8 Lb nylon 


Aardappeleter
Donderdag 9 juni. Een dikke schubkarper gevangen in een dressuurwater vol waterplanten. De pieper (aardappel) werd strak tegen de lelies aangeboden.  Het pennetje scherp uitgelood, daaronder een dunne Stilleto haak. Net zoals 'vroeger' zat de haak verstopt in de aardappel.

Groeten,
Peter 

7 opmerkingen:

Frankster8039 zei

Roggebrood gekneed met stroop nog steeds zeer bruikbaar !!

Peter Linzell zei

Hoi Frankster,

Zeker weten, en vergeet een deegje gemaakt van bijvoorbeeld schapenbix niet!

Gr,
Peter

stoffel zei

hoi peter.
zojuist nog een mooi vis(ca.10lbs) op een broodvlok en 18/00e op n minder dan 1lbs hengel 390cm kort.
vis deed zelf alle moeite maar spel tussen lijn hengel molen combi deed uiteindelijk de strijd winnen.
zoals jij ook beschrijft hoeft het niet altyd mega zwaar te zijn in normale omstandigheden.
grt

derkschrikkema zei

Hallo Peter,

Gebruik zelf ook nog wel eens een brokje aardappel op een Stiletto no. 4 of 6 en dan een lijndikte van 22\24- 100 Stilon [nog steedes] en zwaarder ging ik meestal niet ,ook vissen van tot 20 pond ving ik hier mee, dan duurde de dril toch 15 a 20 minuten ,ook op groot water, en dan had je enorm veel plezier,ook aan vissen die kleiner waren, ja, en daar is het toch om te doen,nog nooit heeft een karper het gepresteerd om de volle honderd meter lijn mee te nemen,dan ga je toch beseffen dat zwaarder vissen niet echt nodig is en dat hierbij de juiste hengel de belangrijkste rol speelt en die combinatie in vele gevallen meer presteerd dan een wankele combinatie, het duurt echter jaren dat je daar achter komt, veel succes verder en veel plezier tijdens het vissen,

Vriendelijke groet, Derk Schrikkema

Peter Linzell zei

Hoi Stoffel en Derk,

Doet me goed om te lezen mannen. Met goed op elkaar afgestemd (licht) materiaal is veel meer mogelijk dan de meeste vissers voor mogelijk houden.

Gr,
Peter

Tom Veenstra zei

Hoi Peter,

Nou en of dat aardappeltje nog steeds prima vangt..!! Een van je reageerders noemt roggebrood, en ik gebruik regelmatig kattevoer uit blik en stukjes smac. Vangt allemaal prima.

Over die lijnbreuk en testcurves: ik vis het liefst met een CJW CSL (light en medium) maar pak op veel wateren toch de CSL heavy, de gemiddelde karper op open water is al snel 8 kg, en heel lange driltijden zijn slecht voor de vis en mijn gemoedsrust..!!

Vang ze, groet, Tom

Peter Linzell zei

Hoi Tom,

Dat zijn drie fantastische pen/karperhengels! Net zoals de vroegere Grafiet penhengels van Fair Play afgebouwd op CD blanks. Er was (later) ook nog een X - Light uitvoering, die zowel door Cor als John met een oversteeksluiting geleverd werd. Cor was de eerste die met deze super slanke blanks aan de slag ging. O.a. Wout van Leeuwen gebruikte ze ook. De Fair Play's werden klassiek afgebouwd maar wel met een kortere kurken greep net zoals Cor die op de CSL serie toepaste.

Toen de kwaliteit van CD minder werd kwam CTS in beeld, en zeker niet slecht! Maar, de penhengels op blanks van CD waren en zijn een klasse apart.

Zuinig zijn op je CSL's, echt unieke penhengels!

Gr,
Peter