8 aug. 2014

Verstand komt met de jaren...


Donderdag 7 augustus. Jeetje, opeens zit je aan de verkeerde kant van de veertig, en dan komt vijftig jaar wel heel erg dichtbij. Aan de andere kant mag je dankbaar zijn dat je er nog steeds bent. Mag zijn, want een houdbaarheidsdatum krijg je niet mee als je in je blote kont op deze wereld verschijnt. Terugkijkend zijn de jaren in een poep en een scheet voorbij gevlogen. Met een terugblik of samenvatting daarvan zal ik niemand vermoeien. En het nut van ellenlange verslagen over hoe en waarmee er gevist moet worden zie ik ook niet meer zitten. Iedereen moet lekker zijn eigen ding doen, het heeft 46 jaar geduurd bij mij, maar nu ben ik zover. 'Eindelijk', hoor ik mijn vrouw denken. Verstand komt met de jaren, in mijn geval klopt dat zeker.


Maar goed, ik ga in mijn hobby dus ook mijn eigen ding doen, en dat is terug gaan naar de basis. Toen vissen voor mij nog echt leuk was, en vooral ook spannend. Vooral dat laatste is er de laatste jaren bij ingeschoten. Spijt heb ik niet, want anders had ik nu niet geweten wat ik gemist heb. Zoals vanavond, vissen in heel oude polder samen met Danny op karper. Danny met de pen en ik met de hengel op de steunen en een rolletje aluminiumfolie tussen werpmolen en startoog. Het aas wat wij beiden gebruiken is wel hetzelfde; een kleine Opperdoezer, in de schil gekookt.

Het was niet wild vanavond, maar dat was vroeger wel vaker zo. Al zijn de dagen dat er geen karper werd gevangen, in mijn geheugen een stuk minder geworden dan dat in werkelijkheid was. Zou het ouderdom zijn? ;-) En toch vanavond, die ene aanbeet. Eerst liep de lijn strak onder de top, en daarna ging de waker traag maar wel vloeiend omhoog richting de hengel. Hangen! Ach...spannender kan ik het niet maken.

Groeten,
Peter

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi Peter, zo is het ooit begonnen. Daarom werd ik karpervisser. Ook ik heb de hele evolutie meegemaakt. Maar op deze wijze vissen, en in mijn geval het penvissen, laat mijn karperbloed weer sneller stromen.
Bijna was het karpervissen mij kwijtgeraakt - waar overigens niemand van wakker zou liggen-, maar nu ben ik weer enthousiast.

grt.
Henk

Anoniem zei

Hallo Peter,

Ik heb niet eerder op je blog gereageerd, terwijl ik hem al lange tijd volg. Ik heb het zelf exact zo ervaren en zie het bij velen om mij heen gebeuren. Oude auto's en motoren, muziekinstrumenten en gereedschappen. Het is niet meer het resultaat dat telt maar het gevoel. Met basismaterialen of - technieken je hobby uitoefenen en je tevredenheid halen uit de manier waarop je bezig bent. In 2009 was ik 46 en plaatste ik een foto op de blog "de Schreineriaan" (je bent ook lid) onder de titel "pennetje". We zijn 5 jaar verder en mijn leven is alleen maar gejaagder geworden en steeds prestatiegerichter. De rust die ik put uit deze manier van vissen houdt mij overeind in dat andere leven.

Gr. Wil (Abu 33)

Anoniem zei

Hoi Peter,

Je beste jaren gaan nog komen Peter, doe inderdaad je eigen ding.
Alles gebeurd vanuit je eigen beleving.

Vroeger viste ik alleen maar op karper, maar de laatste 15 jaar ben ik meer een allrounder geworden en dat bevalt me prima.

Ik heb een voorkeur voor het swingtippen gekregen via mijn vrouw, zij viste toentertijd met een FP ultra light.

Mijn statische visserij bestaat nu voor 80% uit deze visserij en geniet daar met volle teugen van.

Of het nu een wakertje is of een lange swingtip, of het eerste tikje op het kunstaas, wanneer de eerte tekenen van een aanbeet zich aankondigen na opperste concentratie dan voel ik diezelfde spanning en sensatie weer als toen, daar kun je gewoon niet zonder in deze hobby.
Gr, lolle

FER zei

Hi Peter,

Beleving, that's all that counts! Wie bepaald wat wie moet doen, op jou respectabele leeftijd alleen jij toch. Trouwens volgens mij ben jij al veel langer bezig met je eigen ding. Geniet lekker verder en blijf het delen.

Grtx, FER

Anoniem zei

Zo wordt gewoon simpel vissen een hoger iets. Pescatoriale meditatie pur sang. Verheffing door eenvoud. Erg mooie en vooral eerlijke zelfreflectie, fijn dat je het met ons wil delen.
Groet, Robert uit Zeeland

Bjorn Nieuwenhuis zei

Wat een 'wijs' verslag Peter. Blijf genieten van het vissen!

Peter Linzell zei

Bedankt voor de leuke reacties!

@ Henk, karpervissen is veel te mooi om voorgoed links te laten liggen.

@ Wil, wij hebben elkaar op de laatste beurs in Empel gesproken - als ik het goed heb. Heel leuk dat je gereageerd hebt.

@ Lolle en Fer, precies!

@ Robert, thanks en succes met je speurtocht naar de Winston 330. Enne, deze keer niet meer verkopen als je er een gevonden hebt!!!

@ Bjorn, doe ik!

Groeten,
Peter