18 okt. 2013

Geel glasZondag 13 oktober. De Fair Play spinhengels van glasvezel uit de jaren zeventig en tachtig behoren tot de beste spinhengels waar ik tot nu toe mee gevist heb. Het is bijna wetenschap waarmee je vist. Ze zijn exact berekend op werpvermogen, buigweerstand en dus ook op het gebruik van de juiste lijn met de juiste treksterkte, en dat geeft nou juist de kick. Uiteraard hebben deze spinhengels ook zeker hun beperkingen. Ze zijn kort, en niet ontworpen om er moderne lijnen op te gebruiken. Het is ze vergeven!

Wat ze namelijk wel zijn, is razendsnel en supergevoelig, en daardoor een genot om mee te vissen en natuurlijk ook om naar te kijken. De afwerking is subliem, de gebruikte componenten ook! Helaas hebben hun opvolgers uit dezelfde stal, vanaf midden jaren negentig tot midden tweeduizend, deze glasvezel spinhengels een verkeerd imago bezorgd. Lomper, zwaarder en soms bijna gevoelloos, en ook de afwerking werd langzaam minder. Ik praat helaas uit eigen ervaring, en gelukkig is dat nu weer ten goede veranderd!

De Fair Play's waarmee ik dit stukje begon staan ook nu nog steeds hun mannetje. En zou ik alleen met nylon en spinners vissen en pas in de herfst achter de snoek aangaan dan is de keus niet moeilijk. Deze spinhengels zijn de top; nooit geƫvenaard.Vandaag zat het weer weer eens flink tegen. Het heeft de hele dag geregend, en de harde wind kwam ook nog eens uit de verkeerde hoek. Ondertussen ben ik dat gewend als John van Gameren een dag komt vissen hier. Zou het een voetbalwedstrijd zijn, dan stonden we voor aanvang al drie nul achter. Dat de Crack 100 van John haperde kon er ook nog wel bij. Nu ik dit schrijf is de Crack kosteloos hersteld door de fa. Schreiner, en kan weer jaren mee. Gelukkig had John een reserve werpmolen bij zich.

Leuk, John heeft de hele dag met een zelfgemaakt lepeltje gevist en ik met verschillende spinners. Beide visten we met 170 cm lange tiengrammers uit de jaren zeventig. Dat aan het eind van deze visdag de teller op negen snoeken zou staan was van te voren ondenkbaar. Met vijf snoeken voor m'n vismaat een topdag.

John bedankt, ik kijk alweer uit naar de volgende keer!
Peter

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi stukje weer Peter
Mag zelf ook graag met de oude meuk vissen naast mijn moderne hengels
Mijn number one spinhengel is de fair play 5 gr grafiet
Subliem hengeltje, maar de allrond ben pont die ik van J van G uit S heb overgenomen is ook niet verkeerd.
Ben zelf al een tijd op zoek naar de gele 10 grammer, dus als je wat weet ik hou mij aanbevolen.
Al eens op roofblei gevist Peter??
Moet je zeker een keer doen
Groet Dennis

Marvin (Alkmaar) zei

Ik dacht eerst toen ik het stuk las over die fairplay dat ik een verhaal las van Remco uit amsterdam ,maar ik miste alleen de technische details waarom iets is daarom was ik verrast
Altijd als ik met hem vis heeft hij het wel een keer daarover
Nu vind ik het leuk dat iemand anders dat zegt ,terwijl ik echt contra ben
Een goeie mosquito is meer voor mij

Wilco zei

Peter,

Die gele blanks kwamen die bij Fenwick vandaan? Fenwick had destijds heel veel type blanks gemaakt van geel glas die gewoonweg er goed waren.

WvL

Peter Linzell zei


Hoi Dennis,

Thanks! Een gele tiengrammer vinden is een opgave - en dan mag je ook flink je portemonnee trekken. Vorig jaar is een gele driegrammer voor een klein kapitaal van eigenaar verwisseld. Zelf ben ik sinds kort ook de trotse eigenaar van een gele twaalfgrammer. Gistermiddag heb ik ermee gevist. (verslag volgt, vandaag samen met mijn vrouw de halve marathon van Amsterdam gelopen) Nee, ik heb nog niet op roofblei gevist.


--------------------------------------------------------------------


Hoi Marvin,

;-)

Ik denk dat Remco maar wat graag zijn Floret en Spinmatic* voor The Edge en een Mosquito 0LV zou ruilen als hij de kans kreeg. Om eerlijk te zijn begrijp ik niet waarom hij niet voor de Rapier en de 200 cm lange vijfgrammer van grafiet heeft gekozen. De Mosquito LV's zijn top en vergeet de Spirit of Amsterdam niet!

* = een hele andere spinhengel dan de Spinmatic vijfgrammers waar ik mee vis.


--------------------------------------------------------------------


Hallo Wilco,

Grote kans dat het Fenwick is!


--------------------------------------------------------------------

Groeten,
Peter

Remco zei

Omdat "iemand" een paar jaar terug had geschreven dat de spinmatic de beste alround polderspinhengel op de markt was en de floret ook een topper was.(voordat de lv serie van cjw op de markt was).Persoonlijk moest ik ook gewoon een cobold fairplayhengel hebben uit nostalgie ;) en persoonlijke smaak qua uiterlijk en de buigeigenschappen.
De o-lv is i.d. technisch gezien een betere hengel en meer alround maar mijn cobolds blijven ook al komt er op termijn een grafiethengeltje bij.Maar ik ben nu al bang dat ik het subtiele drillen en de zachtheid ga missen zodra er een mooie vis aan hangt. Hopelijk doen de voordelen van grafiet dit vergeten ;).

Anoniem zei

Hey Peter,

Mooie foto's zo in dat honde-weer {sorry beestjes}, zo zie je maar echte vriendschap is zelfs waterproof.
Gr. lolle