3 okt. 2013

Zo vader, zo zoon


Woensdag 2 oktober. Onze zoon Frank is net zoals zijn vader besmet met het visvirus. Nu het karpervissen langzaam overgaat in snoeken-jacht is de inhoud van zijn viskoffer veranderd in een bonte kermis van kunstaas. Een groot deel van het geld dat hij verdient met z'n krantenwijk wordt omgezet in kunstaas. 'Wat een troep' denk ik weleens, maar dat hoeft Frank niet te weten. Alleen als hij om advies vraagt geef ik (voorzichtig) mijn mening. De leerschool die Frank nu doorloopt langs de waterkant hebben we bijna allemaal doorlopen. Een voordeel was er wel, in mijn jeugd was de keuze in kunstaas beperkt. En dan ga ik het expres niet hebben over lijnen, werpmolens en hengels! Het zou een lang en saai verslag worden.

Dat grote pluggen (liefst nog met 3D print en ogen en voorzien van minimaal twee dreggen) niet het beste kunstaas zijn in de polder is Frank ondertussen duidelijk geworden. Met een simpele streamer vangt hij nu meer vis dan zijn maatjes. Die laatste krijgt hij ook nog van zijn pa, en dat scheelt weer in de kosten. Want serieus vissen is ongeacht je leefttijd en budget een kostbare bezigheid. Een plug die voorgoed op de bodem wordt geparkeerd is een middag kranten lopen.

Vandaag is mijn lucky day, ik mag vanmiddag mee vissen met m'n zoon. Niet in de polder, maar hier in de grachten. Want daar zit snoek! En de foto's op Frank's mobiel bevestigen dat. Nu is het weerbeeld nog steeds gelijk aan afgelopen zondag, ik heb er een hard hoofd in of we snoek zullen vangen. En dan heb ik het nog niet eens over de dressuur hier in de grachten. Er wordt volop gevist door de jeugd en de snoeken hebben al heel wat stukken hout, ijzer en plastic voorbij zien komen... 
Baars! Voorzichtig probeer ik mijn zoon te overtuigen om samen gericht achter de baars aan te gaan. En dan mag hij van pa een lepel proberen en houden. Een cadeau van een anonieme lezer van SddP, voorzien van een leuk briefje. Bedankt. En ook bedankt namens Frank want behalve baarsjes ving hij er vanmiddag ook een heuze snoek op. Mijn zoon is om!
Drillen met Maxima nylon 0,12 mm  -  breeksterkte 1kg
Dat vissen met klein kunstaas op baars cool is, is hem nu wel duidelijk geworden vanmiddag. Want ook ik had flink last van de groene rovers. Drie stuks waarvan twee flinke exemplaren, lieten onder de vijfgrams spinhengel zien wat ze waard zijn. En eigenlijk viel dat reuze mee, geen meters nylon werden door de slip heen gescheurd, maar het hengeltje ging natuurlijk wel hoepelrond onder het snoeken 'geweld'. Gaaf!

Peter en Frank

Tip voor de liefhebber van de ultra lichte spinhengel: Dagboek van een visser

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peter,

Erg leuk dat je zoon graag vist. Die van mij vind er geen hol aan. Dat vind ik erg jammer. Samen kun je er nog meer van genieten!

Groeten
Hans

Peter Linzell zei

Hoi Hans,

Zeker weten!

Groeten,
Peter