11 okt. 2013

De basis
Woensdag 9 oktober. Ik schreef het jaren geleden al op SddP: de tiengrammer is naar mijn mening de beste keus om goed ervaring met kunstaas op te doen in de polder. En ook voor het te gebruiken kunstaas bestaat er wat mij betreft geen enkele twijfel; de spinner. Maar wel een onverzwaard exemplaar, en liefst voorzien van een enkele haak. Keep it simple, de good old Terrible 45 mm spinner en de Ondex 4. Spinstang ervoor met kinkvaan en klaar is Kees. En in ons geval heet Kees Frank. De basis uitrusting is pas echt compleet met een degelijke spinmolen, uiteraard gevuld met nylon. Enne vergeet de spinnerdoos en een landingsnet niet! Meer heb je als startende roofvisser in de polder niet nodig, zeker als je de zomer liever doorbrengt achter de penhengel met als hoofddoel het vangen van karper.

Nu de polders richting de winter volop geschoond worden is de noodzaak om langere spinhengels te gebruiken voorbij. Ook met de kortere exemplaren kan nu bijna overal goed gevist worden. Voordeel van een kortere spinhengel is dat je er gerichter mee kunt (leren) werpen. Ook de trillingen afgegeven door het draaiende blad van de spinner komen beter door op een kortere spinhengel. Het is als leren fietsen, dat doe je met zijwielen en niet op een peperdure racefiets.
Nee, cool is zo'n uitrusting niet. Zeker in vergelijking met wat er tegenwoordig allemaal in de gemiddelde hengelsportzaak te koop is. Mooi en goed spul, maar totaal ongeschikt om in de polder mee te spinnen. Struinen door de polder is iets anders dan Streetfishing! In 80% van de hengelsportzaken hangt niet eens meer een goede onverzwaarde spinner voor de polder. En voor het echte ultra lichte spul hoef je niet eens te kijken, dat wordt niet verkocht.
Dit is geen verslag over 'vroeger was alles beter', en er zijn uiteraard voldoende alternatieven te bedenken en te koop voor de hierboven beschreven basis uitrusting. Maar, in de praktijk leggen ze het af tegen een simpele tiengrammer voorzien van een spinner. Streamers en lepels noem ik expres niet, die kunnen uitstekend gevist worden op de tiengrammer en zijn snoeken verleiders van de bovenste plank. Maar laat ik het simpel houden voor Frank; kun je eenmaal goed vissen met de spinner dan komen de lepel en streamer vanzelf aanbod. Uren en meters maken langs het water, je materiaal leren kennen, eruit halen wat erin zit. Niet alleen in de polder, ook de meeste stadswatertjes lenen zich uitstekend om er een onverzwaarde spinner doorheen te halen.

Liever goed tweedehands dan nieuw en ongeschikt, is het motto voor de basisuitrusting. En vindt hij het niets, dan ben je het zo weer kwijt op Marktplaats. In mijn geval is tweedehands niet moeilijk, er ligt nog wel het een en ander op zolder dat uitstekend geschikt is.
Drillen met Maxima 0,17 mm Ultragreen nylon - breeksterkte 2 kg


Om Frank niet het idee te geven dat hij met afdankertjes moet vissen, kies ik voor vandaag ook voor een belegen uitrusting. Zolang je gewoon met nylon vist is daar niets mis mee! Helaas blijft Frank visloos in de ochtend, maar heeft pa het geluk om te laten zien wat er mogelijk is met die ouwe troep. En dat is heel veel! Een flinke baars en een grote snoek laten zien dat een simpele spinner nog steeds werkt.


In de avond vangt pa er nog twee snoeken bij, maar dat is niet interessant. Frank vangt op zijn Terrible 45 mm spinner met flaptail naast een berg baars zijn eerste snoekje op de lichte spinhengel. Een nieuwe wereld is voor hem opengegaan, en ik hoop dat we in de toekomst nog vele malen samen op deze manier op pad mogen gaan.

Frank ik ben trots op jou!

Papa


FP tiengrammer, Luxor 1B, Maxima Chameleon 0,17 mm en een 45 mm VGS Terrible Long spinner

Vrijdag 11 oktober. Vanmiddag zijn Frank en ik tussen de buien door een uurtje op pad geweest.

Peter


1 opmerking:

Anoniem zei

Mijn vriendin heeft vorige week der 1e vis gevangen op een spinhengel..een klein snoekje op de minispinner en raakte wat in paniek. Mischien der toch maar een 10 grammer geven volgende keer i.p.v. mijn 5 grammer gelukkig was het geen "echte" snoek ;)
Mooi verslag weer en op naar de 1e grote snoek maar dat zal niet lang duren.