24 okt 2013

Geel glas twaalfgrammer




Zaterdag 20 oktober. Ik ben een liefhebber van de oudere Fair Play spinhengels. Vissen met de oermodellen van de huidige spinhengels heeft iets speciaals. Uiteraard wordt er nylon op deze spinhengels gebruikt, geen extra sterke nylon, maar Maxima of Stilon met een breeksterkte passend bij de hengel.








De laatste aanwinst op spinhengelgebied is een twaalfgrammer van geel glas. Dat is de voorloper van het gele glas waarvan mijn tiengrammer gemaakt is. Een oudje, maar desondanks verkerend in een uitmuntende staat. Afgebouwd met P&M LuXor hardverchroomde geleideogen, reelringen en cone.




Het sluitstuk is een rode stootdop. Met zijn 205 cm is de twaalfgrammer een stuk langer dan de gele tiengrammer. Een prettige bijkomstigheid!




Onder deze beauty past natuurlijk eigenlijk maar een werpmolen en dat is een LuXor 1 model. De LuXor 1A voldoet in alle opzichten. Op de spoel van de LuXor zit Maxima 0,20 mm nylon met een breeksterkte van 2,4 kg. Omdat de hengel en lijn perfect in overeenstemming zijn is het afstellen van de slip een fluitje van een cent. Trek aan de lijn voor de werpmolen, zodra je voelt dat de maximale rek in de nylon behaald is moet de slip in werking treden. Met 'slechts' vijf geleideogen op de spinhengel is de wrijving op de nylon een stuk minder dan bij de huidige spinhengels, en daarom voldoet deze manier van de slip afstellen prima.












Dankzij de progressieve buiging en de buffer-rek in de nylon heb ik de slip van de werpmolen vandaag bij de eerste 7 snoeken niet nodig gehad. Pas bij de 8e en tevens laatste snoek moest de slip assistentie verlenen en werd lijnbreuk voorkomen.


Maandag 21 oktober. Een paar uurtjes met de twaalfgrammer en een rood/witte PaKo 6 lepel leveren 4 snoeken op.


Wat is dit KICKEN! 86 CM SNOEK! Fair Play twaalfgrammer, LuXor 1A, Maxima 0, 20 mm - breeksterkte 2, 4 kg en een Pako 6 lepeltje.




Daarbij zat 1 exemplaar van 86 cm en die heeft voor flink wat vuurwerk gezorgd. Een betere test voor mijn nieuwe combinatie had ik niet kunnen bedenken. Geweldig!

Peter

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede morgen Peter,

Een mooie hengel/molen combinatie zo, je gebruikt dezelfde Pako als ik.

De teller op deze lepel staat inmiddels al weer ruim over de dertig snoekjes, blauw/wit is ook een hele goede, maar de geel/witte is bij mij de beste vanger.

Ik wacht alleen met smart dat Poask ze op de markt gaat brengen, want mijn voorraad begint te slinken.

Ik vis de laatste tijd heel veel met een Hardy 10-grammer, 215 cm lang icm 20.00 mm en een Crack 100.
Deze molen is een jaar of 7-8 opnieuw op de markt gebracht, maar de slip is niet geweldig.

Ik heb deze slip wat proberen op te pimpen door er een teflon schijfje onder de spoel te plaatsen en dat helpt wel een beetje, maar zoek naar nog meer oplossingen om dit te verbeteren.
Heb jij een oplossing?

Ik ben blij dat je zo kunt genieten van beide merken en hun kwaliteiten.
Groeten, lolle

Peter Linzell zei

Hoi Lolle,

Thanks!

PaKo en Poask lepels zijn top, maar je doet jezelf te kort als je de Pelikaan lepels van Traditional (nog) niet in je spinnerdoos hebt.

De spoel behandelen met Protex, vooral het rondje dat op het teflon schijfje komt. Wordt super glad! Ook de binnenkant van de molenkop een Protex laagje geven maakt al verschil. Probeer maar, je zal zien dat het een positieve uitwerking heeft.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hey Peter,

Bedankt voor je adviezen, daar ga ik mee aan de slag!
Die Pelikaan lepeltjes heb ik inderdaad nog niet, ik kan er eens een paar van aanschaffen en uitproberen.

Wat me toch wel begint op te vallen is dat ik steeds meer lepels gebruik voor snoek dan spinners de laatste jaren.

Ik denk wel meer dan 95 % van mijn kunstaas visserij is met een lepel, dus dat zegt genoeg wat betreft mijn vertrouwen in dit stukje kunstaas.

Wanneer ik nu eens niets vang is dit een hele uitzondering geworden, dat was voorheen wel eens wat vaker andersom.
Groeten, lolle