11 jul. 2011

Lange hete zomerdagen in de polder

Zondag 10 juli. Met weemoed denk ik soms terug aan de zomers uit mijn jeugd. Vooral aan de bijna oneindige zomervakanties, die voor een groot deel in de polder werden doorgebracht. Nu terugkijkend besef ik in wat een prachtige omgeving ik ben opgegroeid. De polders rond Broek in Waterland (het mooiste dorp van Noord Holland): ik ben er groot geworden en leerde er genieten van het leven. Op je rug op een warme zinderende zomerdag liggend in het gras met een lange grasspriet in je mond, geen besef van tijd, laat staan verplichtingen. De hele dag vissen waar is de tijd gebleven.


Met vallen en opstaan wijzer, maar ook ouder geworden is een ding niet veranderd. Lange hete zomerdagen zijn er nog steeds. Vandaag beloofd zo'n dag te worden, dus op naar de polder. Geen polder in mijn eigen omgeving, maar de polders rond Schiedam. In deze omgeving is John van Gameren opgegroeid. Hij kent de polders daar als zijn broekzak. Vissen met John, maar ook met Yuki, Danny en Eric! De spinnerbouwer, de motivator, de stille genieter en de hengelbouwer, maar bovenal vrienden en vismaten van elkaar.

We gaan gericht op ruisvoorn spinnen met anderhalf (Yuki en ik) en tweegrams spinhengels en spinnertjes met 12 en 15 mm blaadjes. Vier splitcane Pequena's en een Rapier van grafiet vergezellen ons tijdens de struintocht door Johns polders.

En er is weer flink gestruind door ons vandaag. Ook Eric weet na vandaag dat de naam die dit blog draagt toch ook echt ergens voor staat!Tussen al dat gestruin door is er net zoals vroeger in mijn jeugd een rust pauze in gelast. Niet liggend in het gras kauwend op de onderkant van een grasspriet maar in de schaduw zittend onder fruitbomen. Bomen die waarschijnlijk ooit rond een boerderij hebben gestaan, maar nu opgenomen zijn in het landschap. De peren zijn nog niet rijp, maar sommige pruimen wel. En zo'n pruim is een stuk smaakvoller dan een grasspriet!Met z'n vijven vangen we twintig ruisvoorns op de mini spinner. Dat Eric vandaag zijn eerste ruisvoorns op de spinner vangt, is ook erg leuk.


Baars is op zo'n dag in de polder niet uit te sluiten,  en dat vinden we natuurlijk helemaal niet erg! We hebben ze niet geteld, maar het waren heel wat gestreepte rovers die ons vandaag bezig hielden.

Zo als gebruikelijk bij onze vriend in Schiedam gaan we niet naar huis zonder een volle maag en gestilde dorst. Jolanda, het was weer smullen!

Groeten,
Peter

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het was graag gedaan hoor jongens.
Volgende keer de Hongaarse keuken?(verse Goulash)

Groetjes Jolanda

Anoniem zei

Hallo Peter,

Ik lees dat de zaak van Jan Schreiner te koop wordt aangeboden. Weet jij daar meer van?

http://zaken.tweedehands.net/bedrijfsovernames/hengelsport-jan-schreiner-en-zoon-amsterdam.html

Jan W.

Peter zei

Leuk, maar allemaal wel klein natuurlijk. Te verwachten, het barst van het jongbroed en alles aast daar op. Ik vraag me af hoe jullie pequi's zich verhouden tot mijn luxor 2-4 gram. Enig idee?

Peter Linzell zei

@ Jolanda, verse Goulash lijkt me heerlijk!

@ Jan, op het forum van de Schreineriaan heeft John Schreiner bevestigd dat zijn zaak te koop staat.

@ Peter, ik denk dat jouw Luxor 2-4 gram beter met de BB1 dan de Pequena vergeleken kan worden.

Groeten,
Peter