20 apr. 2017

RETRO PENVISSEN OP KARPERGr,
Peter

21 opmerkingen:

Ernst zei

Leuk, Peter!
Ik kan niet wachten tot dat deze editie op mijn deurmat valt.
Ik ben erg benieuwd naar wat retro penvissen precies inhoudt?
Dat je materiaal stamt uit de tijd, dat het penvissen op karper in de kinderschoenen stond vind ik een hele bijzondere typering.
Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval door je teaser geprikkeld!:-)


groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,

Wat tegenwoordig oldskool of retro vissen genoemd wordt, is voor mij nog steeds gewoon up to date. En blijkt ook nog steeds te werken. Ik kreeg hier op Volendam laatst al te horen; 'ga op je eigen stek vissen'. Met andere woorden - r*t op naar de polder. Vervelend als je met drie hengels het hele weekend probeert een project spiegel of edelschub te vangen, en die penvisser met z'n 'oude meuk' ze in een paar korte sessies wel vangt. 😉

Gr,
Peter


Ernst zei

Ik vind het zeker interessant om te bezien, wat er de afgelopen 45 jaar wezenlijk is verandert in het penvissen, Peter. Volgens mij is dat niet zo veel. Ik kan eerlijk gezegd maar één ding noemen, n.l., dat in de tachtiger jaren eerst side-hooking en daarna de hair op het toneel verschenen, waarmee de gedachte, dat de haak in het aas verstopt moest worden, werd losgelaten. Met deze montages kunnen harde aassoorten, zoals boilies, tijgernoten en pellets ook penvissend gebruikt worden. Maar ja...., dat is zelf geen specifieke ontwikkeling in de penvisserij, maar in de karpervisserij in al haar facetten.

Wat is er volgens jou nu echt verandert in het penvissen, waardoor er van retro en van modern penvissen gesproken kan worden?

Dat jij al penvissend wel de karpers vangt en dat dit al bolt-riggend met drie hengels niet gebeurde zegt niet zo veel over hoe effectief de ene of de andere methode is.
Het gaat er om hoe je de methode toepast. Dat kan met beide vistechnieken zowel effectief als ineffectief.

Je hebt toch hopelijk niet die statische bolt-riggers in Volendam te samen met hun uitrusting het water in gedonderd? Daar geef je de penvissers namelijk een slechte naam mee.;-)

groet van Ernst

Anoniem zei

Peter

Ik geloof dat ik maar eens in Volendam kom vissen , als het kan in de buurt van die holbewoners eeh ik bedoel bivybewoners , ik wil nog weleens lachen net als vroeger weet je nog Ernst


gr jerry

Ernst zei

Doe maar niet, Jerry.....
Wij woonden destijds niet in Kinderdijk, maar Volendam is wel de
woonplaats van Peter.

grot van Ernst

Peter Linzell zei

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden Ernst en Jerry. Als het goed is valt het Visblad morgen bij jullie op de mat. Aan statische bolt-riggers stoor ik mij al jaren niet meer. Daarvoor is penvissen veel te leuk!

Welterusten!

Gr,
Peter

Ernst zei

Dit is de beste reactie, die je op het voorafgaande kan geven, Peter.;-)

Jij ook een goede nachtrust en morgenochtend een verkwikt ontwaken!

groet van Ernst

Robert Remijnse zei

Leuk artikel Peter heb het net gelezen. Je bent een ware ambassadeur van het lichte vissen. Vis je eigenlijk nog weleens met Danny ? Ik zie hem nooit meer in je blog terugkeren. Groeten uit Zeeland

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Dankjewel!

Goed dat je het vraagt. Moeilijk/zwaar om te beantwoorden... Danny heeft een ongeluk gehad. Hij heeft nog een lang traject voor de boeg. Ik mis m'n makker en vismaat ontzettend, maar gelukkig is hij nu op de goede weg terug. Uiteraard hebben Danny en ik nog steeds contact met elkaar. Daar wil ik het liever bij laten.

Gr,
Peter

Robert Remijnse zei

Wens Danny heel veel succes met zijn revalidatie. groet, Robert

Peter Linzell zei

Dat zal ik zeker doen Robert!

Gr,
Peter

Struinen langs de waterkant zei

leuk artikel in het vis blad, zeg.
maar ik blijf je blog ook volgen

Peter Linzell zei

Hoi Struinen langs de waterkant!

Dankjewel ☺

Gr,
Peter

Robert Hilbrands zei

Peter,

Een fijn artikel en wederom leuk om te zien dat het vissen met Fair Play hengels weer eens onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht.

Retro en modern, er is op de keper beschouwd allemaal niet zo heel veel veranderd in de loop van de tijd. Als je tegenwoordig met een "slappe" glashengel vist, dan vind met dat retro. En oude technieken en methodes komen vaak ook weer terug als nieuwe ideeën en verbeteringen!

Robert

Lolle van Houten zei

Een leuk artikel Peter, je hoeft het niet altijd ingewikkelder te maken dan nodig is en daarom is het penvissen daar een goed voorbeeld van. Een mooie gelegenheid om dat op deze manier onder de aandacht te brengen.
Groet, Lolle

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Dat is precies de reden waarom ik meegewerkt heb aan deze reportage. Thx!

Gr,
Peter

Peter Linzell zei

Hoi Lolle,

Keep it simple - Thx!

Gr,
Peter

Ernst zei

Het visblad is nog steeds niet bij mij bezorgd.....
Ik dacht als abbonee een streepje voor te hebben.
Niet dus, grrrr.....

groet van Ernst

Robert Hilbrands zei

Hi Ernst,

Mocht Lelystad verstoken blijven van bezorging van Het Visblad dan verzorg ik graag een kopietje voor je 😀

Je krijgt nog de groeten van John Schreiner, die ik afgelopen weekend bij Jan Bassez ontmoette!

Robert

Peter Linzell zei

En anders kom ik er binnenkort gewoon een bij je bezorgen. Mits jij koffie en gevulde koeken regelt Ernst!

Gr,
Peter

Ernst zei

Dank jullie wel voor het aanbod, Peter en Robert!
Ik verwacht, dat ook deze editie van het visblad wel bij mij bezorgd gaat worden binnenkort. Misschien wordt het visblad in deze uithoek altijd wat later bezorgd, dan elders in het land en valt het mij nu pas op.

Dank je wel voor het overbrengen van de groeten van John aan mij, Robert!

groet van Ernst