15 apr. 2017

FANTASTISCH!


WILDE KARPER 

Gisteravond, in een paar uurtjes polderen na werktijd, ving ik deze 100% wilde karper. Een karper zoals een karper er uit hoort te zien, of nog beter, door de natuur, de schepper - of vul zelf maar in, bedoeld is om eruit te zien. In een woord; FANTASTISCH!

Gr,
Peter

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peter,

Zo'n echte Boerenkarper is een erg fraaie vis.
Op basis van welke kenmerken kom je tot het determineren van deze verschijningsvorm van de karper?

groet van Ernst

Anoniem zei

Gevonden!
SDDP 26 april 2009

Een boerenkarper heeft een slanke, bijna torpedovormige bouw. De buik voelt gespierd aan, en niet week zoals bij de schubkarper. De knik achter de kop is minder aanwezig dan bij de schubkarper. De kleur rood of oranje ontbreekt in de vinnen en/of de staart. De staart is niet rond zoals bij de schubkarper, maar gevorkt. Oneffenheden in het schubbenpatroon, een kenmerk voor hybride (kruisingen tussen boerenkarper en schubkarper) en verwilderde schubs, komt bij de boerenkarper niet voor. Als je een boerenkarper vast hebt, voel je gewoon één bonk spieren.

Door de vraag van eerst het beroep (jaren 50) en later de sportvissers zijn er grote aantallen schub en spiegelkarpers uitgezet in open water. Het gevolg daarvan is dat de echte 100% boerenkarper bijna overal verdwenen is. Verwilderde schubkarpers worden vaak verward met de boerenkarper. Ook deze vissen zijn slank gebouwd, en doen daarom aan de boerenkarper denken. Hun slanke postuur hebben ze meestal te danken aan overbezetting en het daardoor ontstane voedseltekort. Vooral het Westland is daar een goed voorbeeld van, in sommige slootjes bulkt het daar van de karpertjes en giebels. De ronde staartlobben, forse knik achter de kop en oranje kleur in de vinnen verwijzen naar de schubkarper. Geen boerenkarper, maar (oneerbiedig gezegd) 'hongerschubs'.

Er zijn nog meer verschillen tussen een echte boerenkarper en een schubkarper, maar deze zijn aan de buitenkant niet zichtbaar. Om die te aanschouwen moet je de beide karpers ontleden, een onderwerp dat ik de lezer graag wil onthouden!

De fantastisch mooie karper, die je gevangen hebt, heeft toch ronde staartlobben, Peter?
Mag je hem dan wel een Boerenkarper noemen?

groet van Ernst

Anoniem zei

SDDP
26 april 2009

"De kleur rood of oranje ontbreekt in de vinnen en/of de staart. De staart is niet rond zoals bij de schubkarper, maar gevorkt."

Oeps....

Boerenzeelt is toch wat minder verwarrend qua verschijningsvorm ;-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,Fijne Pasen!

Ik ga zometeen vissen, als ik vanavond terug ben ga(an)ik/we wat dieper in op dit onderwerp. Oké?

Gr,
Peter

Anoniem zei

Jij ook fijne Pasen en een goede paasvangst!

Ik ga dadelijk naar mijn werk en kan niet eerder dan morgenavond verder "bomen" over dit onderwerp. Oh, nee, toch niet, want morgenavond heb ik familie op visite. Ik lees daarna wel wat je van de Boerenkarper "gebakken" hebt.

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,

Tja, laten we het maar op een echte wilde karper houden dan!😉

Afgelopen middag (ondertussen gistermiddag) mocht ik een dikke schubkarper op het gras verwelkomen. Dat is toch echt een heel andere vis, zowel om te zien als tijdens de dril. Hoe dan ook,verslag daarvan volgt nog.

Gr,
Peter

Lolle van Houten zei

Misschien zwemmen ze hier niet meer de boerenkarpers, wie zal het zeggen, maar dit lijkt me zeker een 90% benadering van het origineel. In de Donau delta zullen ze misschien nog voorkomen, maar dat is net wat te ver om een paar uurtjes te pennen!
Dan zijn deze pareltjes zo dichtbij huis helemaal geen straf om te vangen en ik durf te wedden dat ze razend sterk zijn gezien hun formaat en lichaamsbouw!
Het is ook niet zo belangrijk allemaal, het zijn prachtige karpers, het plezier zal er niet minder om zijn denk ik.
Gr. Lolle

Peter Linzell zei

En zo is het maar net Lolle!

Gr,
Peter

Anoniem zei

De benaming Boerenkarper vind ik, hoewel ik absoluut geen chauvinist ben, wel lekker Hollands klinken. Voor mijn part worden alle slanke torpedovormige karpers, die in de polders zwemmen Boerenkarpers genoemd.
Wilde karper, Boerenkarper, gekweekte karper, het maakt me niet uit wat voor type ik haak. Als de betreffende karper mijn hengel diep doet buigen en ook de molenslip laat gieren, dan ben ik tevreden.
Het al of niet feitelijke verschil qua verschijningsvorm zal me dan verder een rookworst zijn.:-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,

Voor ieder model, cq uitvoering van welke karper dan ook, hebben wij Fair Play liefhebbers wel een geschikte hengel om door deze door de karper volmaakt te laten buigen.* Zolang de omstandigheden het toelaten natuurlijk. De hengel (en de lijn) maakt de vis! Ik weet een water waar tijdens de zomer enorme karpers aan de oppervlakte te vangen zijn. Je kunt ze bij wijze van spreken gewoon uitkiezen. Om ze te landen zou ik met minimaal een Winston Heavy en 0,30 mm Stilon moeten vissen. Daarom laat ik ze lekker zwemmen daar...

*Al moet ik toch eerlijk bekennen een zwak te hebben voor die in het wild geboren torpedo's die gelukkig hier in de omgeving nog steeds in de polders rond zwemmen.

Gr,
Peter

Anoniem zei

"Ieder zijn meug": zei de boer en kuste zijn varken onder de staart.
Waar was dat water met die enorme karpers ook al weer, Peter? ;-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Grijns 😉