24 mei 2016

Op boerenkarper met Ton en Olav


Zondag 22 mei.  Vissen met Olav en Ton is alijd lachen. En ook deze keer kijk ik er naar uit. Zoals altijd begint het visfeest hier in Volendam aan de keukentafel met koffie. Deze keer hebben we op het respectabele tijdstip 6.30 uur afgesproken.  Zoals te verwachten was,  zijn beide mannen ruim voor dit tijdstip gearriveerd.  Ze hebben er zin in!

Als we na de koffie richting de polder vertrekken begint het zoals voorspeld te regenen.  Mooi zo, dan hebben we de polder voor ons drieën vandaag. Dat het af en toe flink zonnig zou worden was niet voorspeld en vonden we geen van drieën een straf.

Vissen op wilde karper in een polder waarvan ik weet dat Jan Schreiner er vroeger ook gevist heeft is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.  Ton en ik gaan dan ook in stijl, beiden met lichte identieke Fair Play hengels en 0,20 mm Stilon op onze werpmolens vissen. Olav is lekker dwars en kiest voor een lange slanke dame van grafiet van die andere Amsterdamse hengelbouwer. Daaronder hi-tech Japans vernuft, gecombineerd met een moderne nylon lijn, die uiteraard ook gefabriceerd is in het land van de rijzende zon.

Verder zijn er niet veel verschillen, we gaan vandaag alle drie ouderwets penvissen. Op een hele ouderwetse vis, de wilde karper. Die hier in Noord Holland gewoon boerenkarper genoemd wordt. Dat deze karper geroemd wordt in de vele boeken geschreven door Jan Schreiner is geen wonder. Uiteraard mag het nog steeds uitstekende boek Karpervissen van J.B. De Winter daarbij niet onvermeld blijven. Voor wie echt wil weten hoe de vork in de steel of de karper in zijn vel zit is het boekje vissen & vissen van Dr.R.Boddeke een must om te lezen. Laatstgenoemde wordt aangehaald in het boek van J.B. de Winter en ook Jan Schreiner heeft over hem geschreven. 

Als aas gebruiken we vandaag, blik maïs,  mestpiertjes en kleine naaktslakken. Zowel gecombineerd op de haak aangeboden als los van elkaar. Simpel is troef. Genieten van elkaars gezelschap en vissen staat voorop dus meer passief vissen en minder struinen vandaag. Dat betekent niet dat we de hele dag op een plek wortel hebben zitten schieten, absoluut niet.  Uiteraard hebben we meerdere stekken afgevist, maar wel in de buurt van elkaar.  En ook werd er gewisseld van stek zodat niemand van ons zonder boerenkarper op de foto huiswaarts zou keren. Al moet ik bekennen dat Ton het vandaag voor Olav en ondergetekende lang spannend heeft weten te houden. 

Naast alle drie meerdere boerenkarpers, zijn er ook prachtige goud/rode ruisvoorns, baarsjes, dikke donkere brasems en een grote giebel tijdelijk op het droge geweest. Al zal deze visdag in onze herinnering vooral als een kletsnatte de boeken ingaan.

Voor mij was het een van de allerleukste visdagen ooit. Zonder al die andere leuke visdagen met goede vismaten en in prachtige omgevingen tekort te willen doen. Mannen bedankt voor het samen beleven van deze fantastische dag in de polder! 

Groeten, 
Peter 


8 opmerkingen:

Ton Hopmann zei

Peter en Olav, het was een fantastisch mooie visdag. De prachtige polder, vissen en jullie gezelschap. Helemaal geweldig.
Wat zijn die wateren mooi daar en die boerenkarpers sterk!
Hartelijk dank voor de gastvrijheid Peter!

Groeten van Ton.

Peter Linzell zei

Hoi Ton,

Heel graag gedaan!

Gr,
Peter

Robert Remijnse zei

Weer een prachtig (foto)verslag heren. Goed gezelschap, mooi materiaal en mooie vissen. Wat wil een mens nog meer.

Groet, Robert

FER zei

Mooie kromme hengels, plezier dat er vanaf spat en idd een bak van een giebel.

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Zo'n visdag waarbij alle puzzelstukjes op de juiste plek lijken te vallen. Het plaatje klopt(e) gewoon, en de tekst is eigenlijk overbodig bij dit fotoverslag. Bedankt weer voor je reactie, heel erg leuk!

Gr,
Peter

Peter Linzell zei

Hoi Fer,

Hoe meer zielen hoe meer vreugde! Polderpret,het bestaat echt. 😉 Thx!!!

Heel even dachten we dat het een kroeskarper was. Zo'n kanjer van een giebel vangen is uiteraard ook helemaal niet verkeerd.

Gr,
Peter

Anoniem zei

Hoi Peter,

Mooie vissen weer, alleen wel de hele dag regen.
Zo een pakaseat heb ik ook nog staan. De souplesse is alleen iets minder geworden :-)

Mooi verslag weer.

Groet uit Purmerend

Christiaan (xello xellox)

Peter Linzell zei

Christiaan, wat ontzettend leuk!

Gr,
Peter