22 feb. 2014

Heel speciaal


Maandag 17 februari. Lang leve de verzamelaars van hengelsportmateriaal! Het is dankzij deze groep dat er af en toe een hele mooie of speciale hengel wordt aangeboden. Soms zelfs nog  helemaal ongevist. Op deze manier ben ik in het bezit gekomen van de 1 ponds geel glas penhengel en de P&M LuXor Luxe 200 splitcane spinhengel. Ook een gegraveerde en ongeviste  LuXor Luxe 1A spinmolen die ooit het pronkstuk in een trofee├źnkast was doet waarvoor hij ontworpen is, en dat is vissen.

Toen ik onlangs interesse toonde in een Floret, kwam tijdens het gesprek daarover een wel heel bijzondere spinhengel in beeld. Niet een oudje in nieuwstaat, maar nog veel unieker dan dat. Een Fair Play tiengrammer van 250 cm lang, en custombuilt voor zijn helaas overleden eigenaar. Nu maakte deze unieke spinhengel deel uit van de verzameling van Peter Ketting.
Een speciale bussluiting, wikkelingen tussen de geleideogen en een met hardhout afgewerkte kurkengreep springen meteen in het oog. Maar er is meer, de taille is gedeeld en de blank is British Racing Green gespoten. Na twee avonden soebatten via internet en over de telefoon kreeg ik mijn naamgenoot zover dat hij bereid was om afstand te doen van dit pronkstuk.

De term spinhengel dekt de lading niet. Sterker nog, voor het vissen met spinners bestaan er voor mij geschiktere hengels. Dit is een hengel voor wie het vissen met lepels en streamers tot zijn specialiteit heeft gemaakt. Dat voelde ik meteen. Neemt niet weg dat onder bepaalde omstandigheden deze hengel ook zeker ingezet gaat worden als spinhengel. Hierbij denk ik aan brede rietkanten en hoge oevers.De snoek was zeker niet los vanmiddag. Ruim vier uur vissen met mijn nieuwe aanwinst, en slechts twee aanbeten gekregen. De eerste aanbeet resulteerde in een lekker dikke snoek, de tweede in een exemplaar van 90 cm. Mij hoor je niet klagen!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vrijdag 21 februari. De aanwezigheid van steeds meer dikke dames in de ondiepe slootjes is een teken dat de paai binnenkort gaat plaatsvinden. Niet vreemd na zo'n zachte winter, een wereld van verschil met de omstandigheden waarin vorig jaar gevist werd.
De activiteit neemt daardoor wel af, en dat merk je tijdens het vissen. Ook deze keer slechts twee aanbeten, die beiden werden verzilverd.

Groeten,
Peter


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een prachtige 10 grammer. Erg mooi met die hardhouten conische check voor de handgreep. Heb zelf ook de nodige uren gevist met deze lange 10 grammer op het Veerse meer en Zeeforel. Geweldige stok om een vis op te drillen. Heb je hem speciaal laten bouwen bij John ?? Misschien leuk om er een item over te maken, en je argumenten om hem te gebruiken. Hele bijzondere hengel.

Groet,

Robert

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

:-)

Gr,
Peter

Anoniem zei

Hi Peter,

Mooie aanwinst, gefeliciteerd ermee! Vis je tussendoor ook nog met de CJW's?

Ben trouwens ook benieuwd naar je nieuwe 1-ponder. Nog een paar weken en dan komt de karper weer in beeld...

Groet,
Bert

Anoniem zei

Prachtig blogje over deze hengel Peter :-)Ik heb het met veel plezier gelezen. Uit welk jaar stamt hij ongeveer ??

Groet,

Robert

Peter Linzell zei

Hoi Bert, met nylon gaat m'n voorkeur uit naar de wat zachtere FP's. Voor de 'moderne' lijnen pak ik de CJW's. De gele 1 ponds penhengel is al ingezet, zie het laatste karperverslag op SddP.

Gr, Peter

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Van voor de eeuwwisseling → zou heel goed een Carmide uitvoering kunnen zijn.

Gr, Peter

Anoniem zei

Hi Peter,

Inderdaad, ik heb dat verslag nog even teruggelezen. Mooie buiging in die gele 1 ponder zeg! Weet jij trouwens hou die gele zich verhoudt tot de huidige 1 ponder van cobold glas? Die laatste heb ik zelf, maar ben benieuwd naar de verschillen...

Groet,
Bert

Anoniem zei

Hoi Peter,

Allereerst gefeliciteerd met die 2 mooie snoeken en dat ook nog op een hele mooie hengel met een verhaal/verleden.
Deze hengel neigt heel veel naar een Grielle uitvoering, dus een prachtig bezit!
Een clubje van gelijke zielsverwanten, zoals de Schreineriaan dat is heeft in dat opzicht grote voordelen, maar de onderlinge vriendschap kan ook veel plezier geven lijkt mij zo.
Ik wens je nog heel veel visplezier met deze toch wel speciale hengel.
Mvg. lolle

Peter Linzell zei

Hoi Bert,

Dat zijn twee totaal verschillende hengels. De cobold uitvoering is een stuk zachter met meer massa. Ook een prachtig stuk gereedschap! Beide bedoeld voor 0,20 mm gewone nylon.

Gr,
Peter

Peter Linzell zei

Hoi Lolle,

THANKS!!! :-)

Gr,
Peter