14 jan. 2014

Just a perfect day

Zondag 12 januari. Ultra licht spinnen is een techniek waarbij visloze visdagen zeldzaam zijn. Dit ondanks dat er onder bepaalde omstandigheden, denk vooral aan de winter, andere technieken en kunstaas zijn die meer effect hebben om de rovers aan de schubben te komen. Ik zie het als een manier van leven, waarbij het genieten voorop staat. Het resultaat is bijzaak, al zal er altijd geïnvesteerd moeten worden om ergens van te kunnen genieten. Hierbij denk ik niet alleen aan geld, maar vooral aan tijd in iets steken om er daarna goed van te kunnen genieten. Na gedane arbeid is het immers goed rusten.

Om eerlijk te zijn ben ik moe van het reizen en zoeken naar de grenzen binnen mezelf maar vooral binnen de hengelsport. Zo moe, dat het bijhouden van SddP een straf voor mij werd. Stoppen met bloggen was een optie die ik serieus overwogen heb. Maar, dan zou stoppen met vissen misschien wel de volgende stap geworden zijn. Eerlijk is eerlijk; intensief hardlopen en fietsen gaf meer (positieve) energie terug dan de energie die ik erin stopte. Francine bedankt, sporten heeft mijn leven veranderd. Het zette mij aan het denken...

Nu ben ik blij toen niet rigoureus knopen te hebben doorgehakt. Nu wordt er weer volop genoten langs het water. Alleen, met Frank, maar ook met de vismaten. Naast vissen worden ook andere ervaringen buiten opgedaan gedeeld, en kan ik bijvoorbeeld weer genieten van een voor mij nieuw soort eend. Maar, ook de allang bekende dieren en omgeving scheppen weer plezier om te zien of om in bezig te zijn. En zelfs niets vangen blijkt het plezier in het vissen niet te drukken, en dat is echt nieuw voor mij. De geringe resultaten achter de penhengel afgelopen zomer gingen niet ten koste van het plezier. Integendeel zelfs, want wat zat ik lekker op het gras en achter het riet verstopt.

Waarom op zoek naar verre of tijdrovende en geldverslindende uitdagingen als je letterlijk prachtig water om de hoek hebt. Het visbestand is er goed, en ja, de gemiddelde afmeting van de vis is niet extreem groot. Met op de te verwachten vis aangepast materiaal is dat geen enkel probleem. Maar, zo af en toe loopt er toch een echte kneiter tussen door. En komt er een grote of zware vis om de hoek kijken, dan blijkt het materiaal tot heel wat in staat. De man achter de hengel moet dan wel zijn zenuwen de baas leren worden. En ook dat is een kwestie van ervaring op doen, investeren in jezelf, en zelfs een veertien jarige met ADHD kan het!

Samen met Danny beleefde ik vandaag een visdag die het stempel perfect mag dragen. Het weer was goed, en nodigde uit om met ultra licht materiaal op pad te gaan. Een visdag waarop niets fout ging, waarschijnlijk omdat de insteek al goed was voordat deze begon. Genieten van het vissen, en we zien het wel! Kleine spinnertjes die keer op keer bijna geruisloos door de lucht op een door ons van te voren gekozen doel vlogen. Maar ook hoe de trillingen van het blad onder water feilloos worden geregistreerd op de dunne toppen van onze spinhengels. Slanke Terrible 30 mm spinnertjes, met daarachter een klein streamertje zijn simpel, goedkoop maar nog steeds een heel effectief kunstaas. Met 12 snoekjes en snoeken en een dikke baars als kers op de ultra lichte taart, just a perfect day.

Peter

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Peter,

Leuke ontwikkeling: het "moeten" is eraf. Gewoon genieten aan de waterkant en alles over je heen laten komen. Wel vanuit een filosofie, maar zonder prestatiedruk. Herkenbaar, ik ontdek bij mezelf de laatste jaren ook dat ik langs de waterkant steeds meer "in het moment" kan zijn. Alles is goed, vooral genieten en die vis is een leuke beloning die soms niet maar meestal toch wel komt. De filosofie van de serie "a passion for angling": fishing is an excuse for being there... it is the art to enjoy rather than the art to catch...".

Veel plezier en groet,
Bert

Anoniem zei

He,he Pjotr,
je bent weer terug bij af,het oergevoel van buiten,hengeltje,kunstaasje, misschien een visje misschien ook niets,misschiem meerdere visjes,we zien het wel.
Bert verwoord het heel mooi.

Leuk dat je je FP's weer gebruikt.
Wij blijven als L/Ul-lers een apart slagje binnen de groep van vissers.Of je het leuk vind of niet, we zijn romantici,geen prestatie gerichte, kwantiteit denkende visjes vangers.Die romantiek zit in onze genen/karakter.Gebruik het om te ontspannen en geniet er van.
Grt,
Roy.

Peter Linzell zei

Thanks mannen!!!

Gr,
Peter

Anoniem zei

Peter, ik kan de woorden van de jongens hierboven alleen maar beamen. Genieten, dat is wat ik ook probeer als ik even tijd heb om te vissen. En inderdaad, vissers in het lichte segment zijn zeker een apart slag en romantici pur sang. Dat ben jij ook. Heel mooi dat je die rust weer gevonden hebt.

Hans, Stellendam

Anoniem zei

hallo Peter.
we kennen elkaar niet. alleen ken ik jouw door je blog. ik vind het een hele mooie en eerlijke site. complimenten, maar ik begrijp je reactie en zou bijna zeggen welkom bij de club.
realiseer je dat je veel mensen op het goede spoor (hebt) gezet. oa door jouw blog ben ik weer aan het ul spinnen geslagen en heb er weer veel plezier aan. het penvissen op karper deed ik al, nadat ik de nachten en pondenjacht achter me had gelaten.
genieten draait het om en vooral plezier hebben in dat ding dat je doet of dat nu met de pen de spinner vlieg sporten of bloggen doet.
ik zou het erg jammer vinden als je met je blog zou stoppen, maar begrijp het wel.
dit ff om je een hart onder de riem te steken
rindert

Anoniem zei

Mooi verwoord, Peter. Blij dat je SddP voortzet, ondanks (of dankzij?) een nieuwe filosofie.

Robert

Anoniem zei

Pescatoriale meditatie is de kunst van het genieten. De kunst van het opnemen van mooie indrukken. Soms is het de kunst het nietsdoen, iets dat we in het westelijk halfrond jammerlijk genoeg bijna hebben verloren. Soms is het een van de mooiste manieren om je geest te zuiveren. De grote wijde wereld om je heen. Of het nu een weidse polder is of een snelstromend beekje. De oneindelijke zee of een piepklein slootje. Alles om ons heen verkleind tot een klein stukje kunstaas, een kunstvlieg of een pennetje. Onze focus ligt daar en de wereldse dingen passeren.

Veel succes met je mooie blog.

Groet,

Robert

Anoniem zei

Hey Peter,

Ik heb wel eens gedacht: Wanneer ga jij jezelf opbranden!

Gezonde ''honger'' naar kennis is prima, maar een bepaalde vorm van ''vraatzucht'' dat maakt jezelf alleen maar kapot.

Dit is niet beledigend bedoeld Peter, dit geldt voor ons allemaal.
Overal waar TE voorstaat is niet goed, behalve één, nl. TEVREDEN!

Het aller belangrijkste is natuurlijk gezondheid en geluk, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor diegenen waar je van houdt en voor diegenen die je na staan.

Neem van mij aan dat een hobby ons alleen dat plezier kan geven wanneer het andere ook in balans is.
Zoals bv. gezin, werk, maar ook een open gedachtegang over van alles en nog wat.

Besteed je ergens te veel en te lang aandacht, energie, irritatie of frustratie aan, dan heeft dat weer invloed op jezelf, maar ook op de rest.

Zorgen en verdriet, die wegen vaak het zwaarst en die neem je overal mee naar toe en daar kan de waterkant ook geen oplossing voor geven, dat kan alleen tijd.

Daarom is simpel genieten van de dingen om je heen of de dingen die je doet iets wat je moet leren en aanvoelen.
Vaak door schade en schande word men wijs zeggen ze dan, maar beter laat dan nooit.
Dit geldt voor ons allemaal!
lolle

Anoniem zei

Beste Peter , ook mij heb je geïnspireerd met je site om ul te vissen . Heb mede door jou enthousiasme er een hobby bij binnen het vissen namelijk ul vissen. Echt een verslaving. Kom door die manier van vissen helemaal tot rust. Peter ga vooral door met je site wil bij deze ook John v Gameren niet vergeten met zijn mooie artikelen in het toenmalige GrootRotterdam over ul vissen. Dank heren

Groet Bert ouwerling
Rotterdam

Anoniem zei

Beste Peter,

Het verbaast mij niet, dat jij het roer omgooit, jij vist 12 maand per jaar, neem er eens een paar maanden afstand van het vissen,stop eens met het vissen in gesloten seizoen, laatst las ik had je al plannen , vlokhengel enz, je legt je nu al druk op.

Vissen is ontspanning dat mis ik nog wel eens bij jou,nieuwe lijnen ,hengels,molens het houd maar niet op, je blijft iets zoeken wat je nooit zult vinden, je kunt de natuur niet dwingen,perfectie bestaat niet in de natuur.

Vraag me wel eens af wat wil jij voor je zelf wil bewijzen, dat je goed kan vissen?

Vissen is niet nieuwste van het nieuwste materialen, natuurlijk willen de hengelsport zaken je dat graag laten geloven want het is hun handel.

Je schrijft over de geringe resultaten met de penhengel, zijn er genoeg die dolgelukkig zouden zijn met de vangsten van jou.

Zie wel eens vissers met het goedkope spullen , vangen die minder,echt niet,zei zitten ontspannend aan de water kant en laten het over zich heen komen, stress en vissen is een slechte combinatie.

Wil het een keer niet, ga je naar huis, vissen is geen moeten.