1 aug. 2011

The Weasel
Zondag 31 juli. Vanmorgen gaat de wekker weer eens ouderwets vroeg af. Om even na 5.00 uur stapt Danny bij mij in de auto en gaan we richting Yuki. Een paar uurtjes vissen met verschillende pluggen, in een stadswater dat Yuki als zijn eigen broekzak kent.

Plugvissen; de afgelopen jaren deed ik het nog maar zelden. De reden daarvoor is dat het momenteel in de handel  verkochte materiaal in mijn ogen veel te zwaar is. Zeker voor de polder en de stadswatertjes! De door Yuki en mij bedachte en door Eric ontwikkelde en gebouwde zestiengrams baitcaster heeft het plezier in het vissen met de plug weer terug gebracht. Daarbij zijn de moderne platte reels veel beter geschikt om lichte gewichtjes te werpen dan de ronde modellen die ik in het verleden gebruikt heb.

Een nieuwe uitdaging is er ook bijgekomen: zoeken naar kleine en lichte plugjes voor onze lichte baitcasters. Je wordt bijna doodgegooid met stukken hout en plastic vanaf 30 tot wel meer dan 100 gram als je een hengelsportwinkel betreed. Het van oorsprong Finse Rapala en Mann's uit de USA maken nog steeds lichte plugjes, voor zowel het vissen aan de oppervlakte als ondiep zwemmend net onder het wateroppervlak. Ideaal voor de watertjes waarin wij vissen.                                                                      De Mann's Baby Stretch 1 Minus heeft een heel andere aktie dan zijn grotere broer!

 
De Mann's Baby Stretch 1 Minus is zo'n plugje, en helaas bijna nergens in Nederland meer te verkrijgen. De eerste snoek (nou ja snoekje!!!) van vandaag wordt aan dit plugje in het eerste licht van deze dag gevangen.


Danny vist met een Rapala J-11 plugje op de Cobold Light 24 grams plughengel. Dat plugje is een topper voor zowel de polder als de stadswatertjes. De lange plughengel is voor het vissen op zalm in Ierland nog steeds een goede keuze, maar voor het plugvissen onder omstandigheden zo als wij dat in Nederland doen minder geschikt. Behalve te lang is deze hengel qua vermogen ook te zwaar om goed met lichte plugjes te kunnen vissen. Dat de snoek daar niet omgeeft blijkt, want ook Danny vangt gewoon zijn snoeken vandaag!


                                     Snoekjes van rond de zestig centimeter geven mooie sport op de lichte splitcane baitcaster


De J-11 heb ik al meerdere keren getest op de baitcaster. Die kun je er perfect op vissen. Vandaag heb ik er ook nog even mee gevist. Na de worp liet ik hem heel even drijven aan de overkant. Nog voor ik opstartte knalde met veel geweld een snoek op het plugje. Even dachten we aan een monstersnoek, maar dat viel mee. Het geweld waarmee de plug gegrepen werd is iets om niet  meer te vergeten. Super gaaf!


Naast de bekende lichte pluggen is er ook nog een voor ons heel nieuw plugje getest.

In de USA heeft Yuki een aantal Mann's The Weasel plugjes besteld. Ik noem het plugjes, want ze hebben een zwemlip. Dit stuk kunstaas kun je gewoon over de waterplanten naar binnen vissen! De dubbele haak zit  met de weerhaken aan de bovenkant vast in het holle lichaam. Van de overvloedige waterplanten die je tijdens de zomer vooral in de ondiepe poldersloten tegenkomt heb je dus geen last.In open water lijkt het net of er een witte muis komt aanzwemmen! Leuk natuurlijk, maar dit speelgoed is oorspronkelijk bedoeld om Largemouth Bass in de USA mee te vangen.                                                                The Weasel samen op de foto met het tijdelijke slachtoffer

De Hollandse snoeken lusten ze ook! Helaas zijn ze niet toothproof, want The Weasel was na de eerste ontmoeting met een snoek zo lek als een mandje.

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: