3 apr. 2011

Op het randje

Zondag 3 april. Het spinnen met imitatieinsecten van afgelopen vrijdag smaakt naar meer. Vandaag maar eens kijken of rovers in de polder de Spinvliegen en propellervliegjes ook zien zitten. Met Yuki en Danny heb ik hier om 10.00 uur afgesproken voor een dagje in de polder.Danny gaat vissen met zijn klassieke Floretje, en Yuki voor het eerst met de Pequena. Ik ga ook vissen met de Pequena, maar dan met de anderhalf grams top. XX- Ultra Licht! Nog nooit heb ik met de spinhengel zo licht gevist, want op de spoel van mijn werpmolentje is Maxima 0,08% gespoeld.Zo goed als windstil is het in de polder. Het belooft daarom ook een mooie dag te worden voor het ultra lichte werpen. Dit soort dagen in de polder zijn om in te lijsten. Overal komen we activiteit van vis tegen. Aan de oppervlakte plukken de ruisvoorns aan alles wat ronddrijft, en puntige vinnen boven water verraden de brasems die massaal de kleine slootjes zijn ingetrokken.Na een winter die veel te lang leek te duren komt de polder nu echt weer tot leven. Nog even en er zwemt ook weer volop klein grut aan de oppervlakte door de sloten.De polder blijkt ons vandaag goed gezind, samen vangen we zeker veertig baarsjes (Yuki twee grote!), alle drie een minisnoekje en Danny ook nog eens twee mooie ruisvoorns. Kleinere ruisvoorns tot een centimeter of 15 tonen meerdere keren interesse in onze vliegen, maar blijven niet hangen.

Zo'n dag als vandaag is natuurlijk ook ideaal om een beeld van de Pequena te krijgen. Wat werpt dat hengeltje zuiver met een propellervliegje en slechts een BB loodje als verzwaring. Op een snoekje van +/- 30 cm gaat het splitcane helemaal rond. De aanbeet van een baarsje van nog geen 20 cm wordt doorgegeven als een dolkstoot. Een langsfietsend echtpaar keek mij lachend aan toen ik uit m'n dak stond te gaan na het landen van zo'n baarsje! In hun ogen was het een minivisje. De door Eric ontwikkelde taper is perfect, maar de grens wat x ultra licht werpen betreft is nu wel bereikt. Vissen met (bijna gewichtloze) kunstaasjes van 2,5 cm en kleiner, een lijntje met een breeksterkte van 0,5 kg is echt fantastisch!

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Peter,

Ik heb weer met genoegen het verslag gelezen. Zoals je vrienden en jij bezig zijn aan de waterkant, Echt hogeschool werk.Helemaal top.

Groet Joop