10 apr. 2011

Het zijn de kleine dingen die het doen


Zondag 10 april. Wat een heerlijk voorjaar hebben we tot nu toe gehad. Ook vandaag belooft het weer een mooie warme voorjaarsdag te gaan worden. Ok, de wind komt uit het oosten, maar zo valt er altijd wat te zeuren. En omdat het bijna windstil is vandaag gaan we dat dan ook niet doen. Ideale omstandigheden om met de propellervliegjes te gaan vissen!

Om 8.00 vanmorgen sta ik bij Danny voor de deur en precies 12 uur later lever ik hem weer thuis af. Van die 12 uur hebben we zeker 11 uur gevist. Gedurende het vissen hebben we het een en ander veranderd aan de presentatie van de propellervlieg. De propellervlieg wordt niet meer aan een stukje fluorcarbon geknoopt, maar rechtstreeks aan de hoofdlijn. Het warteltje tussen de fluorcarbon en de hoofdlijn vervalt daardoor. Op 0ngeveer 30 cm van de propellervlieg wordt een 0,3 gram zware loodhagel geknepen en 15 cm daarboven een zelfde loodhagel. Danny (die vist met de Floret) gebruikt 2 loodhagels van 0,4 gram. De aantrekkingskracht van de propellervlieg is daardoor duidelijk verbeterd. Het vliegje kan zo gemonteerd, gewoon als een klein spinnertje in een tempo naar binnen gevist worden. De verspreide loodverdeling zorgt ervoor dat het vliegje langzamer zakt na de worp, en ook beter op een diepte gevist kan worden. Indien gewenst zelfs onder het wateroppervlak.

Dat de vliegvissers onder ons de afgelopen jaren stiekem in hun vuistje gelachen hebben is ons ondertussen wel duidelijk. Zij mogen en kunnen in de maanden april en mei vissen met allerlei imitaties van boven water en onder water levende insecten, als die maar niet groter dan 2,5 cm zijn. Op deze imitaties zijn (bijna) alle in de polder rond zwemmende vissen te vangen. Ook de snoek! Natuurlijk, de hoofdmoot zal bestaan uit baars en voorns, en dan voornamelijk veel klein en gretig spul. Maar als ultra lichte puristen wisten wij al dat de grotere rovers niet vies zijn van een kleine snack als deze zich toevallig voordoet.
De 2,5 cm propellervlieg (die overigens ook aan de vlieghengel gevist kan worden) bevestigt dat vandaag nog maar eens. Naast een heleboel baarsjes en baarzen voor ons samen vangt Danny ook een flinke baars op de propellervlieg.Danny vangt als kers op de taart ook nog een bak van een ruisvoorn.Nu komt het... Eerst hadden we besloten dit buiten het verslag te houden, maar in hetzelfde slootje als waar de ruisvoorn werd gevangen en op dezelfde propellervlieg vangt Danny ook nog een snoek. Het barst ondertussen alweer van de zoetwatergarnaaltjes en jonge visjes in de kleinere slootjes en de rovers richten zich daar waarschijnlijk op.Een piep klein snoekje bleek net zoals eerder zijn grote broer of zuster ook niet vies te zijn van rondzwemmende insecten. Een visje dat de Pequeña (wat kleintje betekent) met recht eer aan doet.

Het was weer een gezellige maar ook leerzame dag in de polder. De propellervlieg is een schot in de roos en heeft de voorkeur boven de eerder door ons uitgeteste Spinvliegen. Die laatste kun je het beste zoals bij een klein plugje met af en toe een klein tikje uit de top naar binnen vissen. Wat de hengelkeuze betreft, een anderhalfgrammer of tweegrammer is voor het lanceren van onze ultra lichte kunstaasjes ideaal, maar met een driegrammertje lukt het ook. Maar, de huidige Floret is niet te vergelijken met de klassieke Floret waar Danny mee vist.

Groeten,
Peter

3 opmerkingen:

Yuki zei

Hoi mannen,

Dat was weer een dagje puur(istisch) genieten en dan ook nog een mooie snoek als bonus. Nu maar hopen dat 't volgende week zondag ook zo'n mooi weer wordt!! Ik kan nu al niet wachten op een heerlijke dag vissen met m'n makkers!!!!

Gr. Yuki

( Mooie bril trouwens Dan)

Anoniem zei

Hallo Mannen ook een beatle bug propeler is in de maak. En net als yuki kan ik ook niet wachten tot volgende week om met mijn makkers te vissen. Propeler vliegjes zijn in de maak. Ongeloofelijk wat vangen ze,en wat heeft het ultra lichte een hoop verassingen. MVG john.

Anoniem zei

Mooi mannen dat spinvliegen.
met mijn 5 grammer gaat het niet op die manier, dus ik doe het op de dropshot manier, 1 gr lood op het einde en 30cm daarvoor een mooie vlieg en dan langzaam binnen draaien of binnen tikken.
heeft me al een paar mooie ruisers opgebracht en veel baars.

groetjes Dennis