20 mrt. 2011

Eindelijk weer baars!


Zondag 20 maart. Vandaag komt Dennis uit de Flevopolder hier vissen. Samen met Danny en mij staat er voor hem een dagje struinen door de polder en langs stadswatertjes op het programma. Ons doel is om eindelijk weer eens een baars te vangen. In de zomer en de herfst is het vangen van baars in de polder en de stadswatertjes een makkie, in de winter en het vroege voorjaar lijken ze daar soms helemaal verdwenen. Overigens, in de vele (jacht)havens kan er met twistertjes en shadjes gevist vaak wel goed baars gevangen worden in deze periodes. Het jojo-en met rubber op baars komt het best tot zijn recht met strakke 'spin'hengels en dunne dyneema lijnen. Bij deze techniek worden dan ook nog loodkopjes gebruikt die het opgegeven werpgewicht van de hengel meestal ruimschoots overschrijden. Met de ultra lichte werpsport zoals wij die beoefenen en waarbij alles binnen de grenzen van het materiaal perfect op elkaar afgestemd is heeft deze manier van vissen (behalve het opgegeven werpgewicht van de gebruikte hengel) geen raakvlakken.

Zou er een 'Struinen door de Polder' door de polder certificaat bestaan, dan zou Dennis deze na vandaag gekregen hebben, want we hebben vele uren en vooral kilometers struinend afgelegd. Een rustpunt in het midden van de visdag was een uurtje vlokvissen.

Baars dus, en daar hadden we ons materiaal op afgestemd. Dennis heeft zijn 200 cm lange Fair Play grafiet vijfgrammer meegenomen, Danny de klassieke Fair Play Floret driegrammer van het vermaarde gele glasvezel en ik de Flevocane BB1 viergrammer. We willen de snoek zoveel mogelijk uitsluiten, dus vandaag geen plugjes, streamers en lepels of spinners met een blad groter dan 25 mm in de speld van onze spinstangen of staaldraadjes. Nogmaals misschien ten overvloede: er mag in de maanden maart en juni niet gericht op snoek gevist worden!

We beginnen (hoe kan het ook anders) in de polder. Een polder waar je op een zomeravond dubbele cijfers aan baars en geregeld een ruisvoorn op de spinner kunt vangen.
Danny en ik vangen hier beiden onze eerste baars van 2011.Dennis krijgt het aan de stok met een snoekje, dat na de foto direct terug het water in gaat.

Vlokvissen! De middag wordt er langs de stadswatertjes waarin we straks gaan spinnen een uurtje aan het vissen met de vlok besteed. Van Dennis lenen we beiden een echt vlokdobbertje met centraal gat. Dat vist toch wel het mooiste! We vangen geen ruisvoorns, maar Dennis (twee) en ik vangen samen wel drie blankvoorns.
Vuurwerk is er ook, maar dan in de vorm van een hoepelrond Floretje. Een karpertje kon de vlok van Danny niet weerstaan. Supergaaf, zo'n krachtpatser gedrild te zien worden op 10% Maxima nylon.Na het vlokvissen worden vele prachtige stadswatertjes met de spinnertjes uitgekamd. Hier van de baars geen spoor, maar een klein snoekje geeft prachtige sport. Het is al donker als we hier thuis aankomen. Francine heeft een grote pan nasi en een schaal satestokjes gemaakt. Aan tafel sluiten we deze visdag af.

Groeten,
Peter

5 opmerkingen:

Hans zei

Ha Peter,
Dat prachtige gele Floretje van Danny heb ik al vaker op je website langs zien komen. Is dat een hengeltje van 10 of 20 jaar geleden, of is het nieuwer? En het blankje, is dat origineel geel glas (Fenwick misschien?) of is het geel gespoten? Ben benieuwd.
Hartelijke groet, Hans van der Pauw.

Anoniem zei

heerlijk dagje vissen was dat heren, vooral het karpertje op de vlok was als de slagroom op de taart.
bedankt voor de mooie visdag.

Dennis

XXX zei

Peter,

Je schrijft:

"er mag in de maanden maart en juni niet gericht op snoek gevist worden!"

Volgens mij mag je van maart t/m juni niet gericht op snoek vissen.

Jan

Peter Linzell zei

Hallo Hans,

Dat is een orginele geel glas Floret(volgens John Schreiner) uit de jaren 70!

Vismaat John van Gameren heeft wel een retro geel gespoten Floret.

Groeten,
Peter

Peter Linzell zei

Hallo Jan,

In de maanden april en mei mag er niet met kunst(vliegen)aas groter dan 2,5 cm gevist worden. Voor snoek geldt een gesloten tijd van maart tot juli. In de maanden maart en juni mag er wel met kunstaas ongeacht de lengte gevist worden maar niet gericht op snoek.

Groeten,
Peter