13 dec. 2017

Code witDinsdag 12 december. In het verleden had ik altijd maling aan de winter of erger nog winterse omstandigheden. Maar nu kijk ik al vol verwachting uit naar het komende voorjaar. Neemt niet weg dat de winter nog steeds een mooi seizoen is, ook om er met de hengel op uit te gaan. Al zal ik de thuisblijvende internet vissers onder ons niet snel meer het stempel ‘watje’ geven. Discussiëren over vissen via het internet met de andere thuisblijvers of de door ons gebruikte materialen een onderhoudsbeurt geven is ook bezig zijn met vissen. En al zou ik op een hardlopers forum uitgelachen worden als ik zou posten niet te lopen tot het voorjaar en voorlopig alleen maar bezig te zijn met schoenen poetsen, in de hengelsport is dat geen probleem. Mooie hobby hebben we toch! En al vis je bijna niet, met een goed gevulde schuur of zolderkamer vol dure hengels en werpmolens word je gewoon voor vol aangezien. Met dat alles in het achterhoofd zal ik zeker de komende wintermaanden ook gewoon blijven vissen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Lekker even buiten zijn, en bezig zijn in de natuur, dat is voor mij het belangrijkste. Een vis vangen is altijd leuk, maar dan wel op de manier die ik het leukste vind. Die regel neem ik ook mee de winter in en zal mij zeker vis 'kosten', maar nogmaals, de vangdrang heeft plaats gemaakt voor genieten. En laat een snoek zoals vanmiddag zich verleiden door een traag geviste 45 mm Terrible spinner dan is dat voor mij dubbel genieten.

Groeten van Peter

14 opmerkingen:

Plompeblad zei

Vissen omdat het kan zullen we maar zeggen, ook in de winter in een wit besneeuwde polder. Om te genieten. En nog vangen ook, prachtige slanke snoek. Groet, Martin.

Anoniem zei

Prachtige sneeuwsnoek, Peter!
Wim

Gerrit zei

Peter,

Vissen in de sneeuw heeft iets magisch, echt een hoogtepunt van het jaar!
Mooie vangst!

Groeten,

Gerrit

lolle van Houten zei

Vissen is inderdaad genieten, maar ook vangen hoort daar bij, het is een bevestiging dat je de juiste stek hebt gekozen en dat je gewoon goed bezig bent. Maar wanneer je een keertje niets vangt is dat ook geen ramp.

Wanneer je oog hebt voor meer dingen dan alleen vangen dan is zo'n dag niet verloren, integendeel. Het heeft je tot rust gebracht en je hebt de stress van het dagelijkse bestaan even van je afgeworpen, je kunt er weer even tegen, je voelt je weer een beter en gezonder mens!

Weersomstandigheden spelen ook een rol mee en ieder seizoen heeft z'n bekoringen, maar er zijn natuurlijk ook omstandigheden die het uiterste van je vergt, zoals hittegolven, veel regen, harde en koude wind en sneeuw en ijs.

Gelukkig hebben we de keuze om te gaan wanneer we willen, maar je kunt ook doorschieten vind ik en heb dat voornamelijk met de moderne karpervissers, niet allemaal hoor, maar sommigen maken het in mijn ogen wel al te bont.

Ik heb net de karperwereld gelezen en als je een beetje karpervisser bent dan laat jij je door niets of iemand tegen houden om je hobby te beoefenen. Praten we dan op een gegeven moment niet over een obsessie?
Het is vrij normaal dat je met kerst en/of oud en nieuw in je tentje al of niet verwarmt aan de water kant zit te wachten op een aanbeet!

Heb je dan geen normaal sociaal leven? Gaat de vang - en prestatiedrang niet vormen aannemen waarbij een verwijsbrief van de huisarts aan de zielenknijper een laatste poging is om je te redden van je eigen ondergang?

Ik vind vissen een fijne hobby en ik heb het zo nu en dan nodig dat beetje tijd voor mezelf en gelukkig kan ik het op een goede manier doseren zonder dat het schade aan brengt aan mezelf of omgeving!

En een foto van een visser met snoek in de sneeuw die een paar uurtjes er van genoten heeft geeft sfeer en emotie aan een hobby en dat is heel wat anders dan presteren!

Groet, Lolle

Unknown zei

Hoi Peter,

Inderdaad, ook ik kan me vinden in je samenvatting aangaande het wintervissen…….. Zoiets komt met de jaren, nietwaar. Maarre………. vissen is een hobby, en geeft je de vrijheid om je hobby te beoefenen zoals je dat zelf belieft…… Vrijheid, dat is denk ik de essentie, de zaak waar het echt om draait.

Allemaal fijne feestdagen toegewenst, en een heel visrijk 2018…..!!

Groet, Tom

Peter Linzell zei

Dankjewel Martin! Je hebt zelf trouwens ook een blog dat lekker weg leest. Ik zal jouw blog aan de links toevoegen op SddP.

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Dankjewel Wim ☺

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Daar weet jij alles van Gerrit. Respect hoor, gewoon de lijn naar binnen strippen ook in de sneeuw. Dan ben je pas echt een bikkel! Ouwe vliegenmepper 😉

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Lolle er zijn grenzen, ook binnen onze hobby. Dag en nacht langs de waterkant zitten gaat ten koste van andere belangrijke dingen in het leven. Dat doet meer aan een dwangneurose denken dan een hobby die uit de hand loopt. Bedankt voor je uitgebreide reactie, ik kan me er helemaal in vinden!

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Hallo Tom,

Vrijheid! Dat is absoluut het sleutelwoord voor mij. Vrijheid om even helemaal weg te zijn, soms is de (mijn) wereld niet groter dan het uiterste puntje van m'n karperpennetje. En we vrij om deze vrijheid in te vullen wanneer we dat zelf prettig vinden. Koning winter laat ik niet mijn vrijheid inperken. Binnenkort maar weer eens een paar uurtjes pennen...

Jij en alle andere lezers uiteraard ook fijne feestdagen, en een prachtig aankomend visjaar toegewenst!

Groeten van Peter

Plompeblad zei

Dankje voor het toevoegen Peter, merk al dat ik meer bezoekers op mijn blog krijg. Komt alleen even niets van vissen, komt wel weer. Groet, Martin.

Robert Remijnse zei

Wat een schitterende Snoek, die tekening wow. Heerlijke foto !!
Groet, Robert

Robert Hilbrands zei

Mooie sneeuwsnoek, Peter. Je bent een bikkel!

Robery

Nick V zei

Alvast hele fijne feestdagen tom en de andere natuurlijk! Laten we 2018 ook een goed visjaar maken