12 jul. 2017

De gunfactor !


MAANDAG 10 JULI.


Op de koffietafel in Heiloo 

In de PETRI HEIL en NAPP OCH NYTT (ABU catalogussen) van 1983 werden de voor dat jaar nieuwe Cardinal's voorgesteld. Deze serie Cardinal's luide toen een nieuw tijdperk in. En al waren ze optisch niet echt verschillend van hun voorgangers met overkappende spoel, inwendig was er wel het een en ander veranderd. Geen brons op staal aandrijvingen meer,  maar een of andere zinklegering (?) op brons. Daarmee was dus ook een eind gekomen aan de wormwiel aandrijving die mede verantwoordelijk was voor de soepele loop en lange levensduur van de Cardinal's. In 1985 werden gelukkig ge-update uitvoering van de Cardinal 3, 4  enz. uitgebracht, opnieuw met een wormwiel aandrijving van brons op staal, maar 'Made in Japan'.  Terug naar 1983... Ook deze Cardinal's - de 750 en 650 serie - werden niet meer in Zweden geproduceerd.
Deze advertentie uit 1982 zegt genoeg!
Without question the Rols Royse of spinning reels. 

De allerlaatste (voor mij, de echte Cardinal's) hebben dus tot het eind van 1982 de ABU fabriek in Zweden verlaten. De Suveran niet meegerekend, en uiteraard de prijzige gelimiteerde reproducties van de originele Cardinal 33 en 3 in verschillende meestal gepimpte uitvoeringen ook niet.
Het getal 82 = jaar van productie - ben ik (behalve op foto's op het internet) nog nooit tegengekomen in de molenvoet van een Cardinal. Tot afgelopen maandag dan, Bert Schouten van Handy Fish had er namelijk zaterdag een ingeruild. Ook nog het in 1982 vlaggenschip van de serie, namelijk de Cardinal 54. Nog mooier, hij of zij is nog in nieuwstaat volgens Bert. Of ik interesse had, dan hield hij hem 'vast' voor mij...Maandagochtend ben ik meteen naar Heiloo gereden om dat moois met m'n eigen ogen te aanschouwen. Het klopte - echt als nieuw - en voor de inruilprijs die Bert ervoor betaald had ging de 54 met mij mee terug naar Volendam. Nogmaals bedankt Bert!

Gr,
Peter


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een beauty Peter !! Zal prachtig staan op je nieuwe Handy penhengel. Wanneer is de hengel klaar ??

Groet, Robert

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

😊

Bert is bezig met de hengel, maar ik heb geen haast. Dus rustig aan, dan wordt het helemaal een plaatje. Ook de bus wordt door Bert zelf gemaakt.

Gr,
Peter

Robert Remijnse zei

Oeff dat zal me een beauty worden :-) groet, Robert