6 mei 2014

Observeren


Zondag 4 mei. Vanmiddag gaat Frank voor de eerste keer mee naar de polder om gericht op boerenkarper te vissen. Voor een vader is het natuurlijk fantastisch als je met je zoon je hobby kunt delen. Danny komt ook, en zo kan zoonlief meteen zien wat struinend vissen op karper is. We beginnen met observeren, goed kijken waar je sporen van actieve/azende karpers ziet. Drie sloten laten we links liggen, geen spoor van karper te zien. In de vierde sloot zitten ze wel, en als ik Frank op een azende karper onder de overkant attendeer, is hij er niet zeker van. Een harde stamp op de grond bewijst dat het wel degelijk een karper is... Om de eerste les niet te ingewikkeld te maken, vertellen we hem niet hoe je aan de belletjes in het water kan zien of het een zeelt, brasem of karper is die aast. De wuivende staarten hoeven geen uitleg, dat verschil is Frank meteen duidelijk.
Dat hij het goed begrepen heeft blijkt want aan het eind van de middag heeft Frank twee echte wilde karpers gevangen. Danny heeft er ook twee op de karperbol, en beiden zijn flinke exemplaren. Met vier stuks heeft vader het ook niet slecht gedaan, maar het zijn wel allemaal kleinere vissen. Maar wie het kleine niet eert...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Maandag 5 mei. Een dag struinen door Schiedam staat op het program, en de vaste lezers weten meteen dat ik dan samen met John op pad ga. Korstvissen en gericht op grote karper, ga er maar aan staan. Een ding weet ik zeker, we hebben te voet op een visdag nog nooit zoveel kilometers gemaakt samen. Ook nu weer observeren, en inschatten hoe groot de kans is op een karper - een grote karper. Geloof me, tussen Schiedam en Vlaardingen barst het van de karpers. Heel veel vissen van een gemiddeld formaat, maar ook biggen. Die laatste zijn de vissen waarop wij het vandaag voorzien hebben. Schuwe vissen, die door de jaren heen geleerd hebben wat wel en wat niet te eten is, zonder dat daar een haak tussen verstopt zit. John lost een extreem zware en grote vis, wat echt heel jammer is, maar ook dat hoort erbij.


FP Winston 355 en TT Specimen
Observeren


Gisteren ving ik alleen maar kleine karpertjes, vandaag wordt dat recht gezet. Slechts een karper, maar wat voor een... Met precies 85 cm is al het struinen langs het water en ploegen tussen de struiken niet voor niets geweest. Maar, de na-zit bij John en Jolanda thuis was minstens zo leuk. John en fam. bedankt!

Groeten,
Peter

2 opmerkingen:

Karperstruinen Michael Schaper zei

Na al die jaren vissen spat de lol er nog steeds van af en wat heeft je zoon een mazzel met jouw kennis. leuk

Groeten, Michael

Peter Linzell zei

Hoi Michael,

Altijd blijven lachen ☺ - en ik heb mazzel met zo'n zoon!

Groeten,
Peter