31 aug. 2010

Struinen met splitcane

Dinsdag 31 augustus. Tussen 10.00 en 11.30 maak ik tijd om vrij om even te vissen. Het weer ziet er ook nog eens goed uit. Er staat een zwakke noordwestenwind en een flauw zonnetje, dat later zelfs nog aangenaam warm wordt.

Tijd om de splitcane BB1 uit te gaan proberen. Ik kies voor de lichtere top, en is het dus geen viergrammer maar een driegrammer. De Shimano Sedona 500FD gaat tussen de reelringen, en oogt zeer fraai onder de splitcane. De Maxima met een breeksterkte van 0,7 kg die daarop gespoeld is, is perfect in balans met het hengeltje.

Met de fiets rijd ik naar de stadswatertjes. Best wel spannend om voor het eerst met splitcane te vissen. Misschien valt het me wel ontzettend tegen, bedenk ik me nog onderweg. Bij het water aangekomen gaat de dunne nylon lijn door de kleine hardchrome geleideogen. Een 18 mm Beatle bug gemonteerd aan een stukje fluorcarbon met warteltje wordt aan de hoofdlijn geknoopt. Een BB loodje van 0,4 gram wordt op het uitstekende stukje nylon geknepen dat na de knoop overblijft. Het stukje nylon onder de loodhagel knip ik daarna af.

De eerste worp verbaast me. Wat werpt dat fantastisch! Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. De trillingen van het spinnerblad voel je ook goed. Genietend, maar ook verwonderd over hoe heerlijk het hengeltje werpt, vis ik het spinnertje meerdere worpjes achter elkaar naar binnen.
Het zal zo rond de vijfde worp geweest zijn als ik duidelijk tikjes op mijn spinnertje voel, gevolgd door lichte weerstand. Een baarsje! Niet groot, maar wel mijn eerste op splitcane. Na nog een paar mini baarsjes te hebben gevangen, verwissel ik de Beatle bug voor een Sanborn spinnertje. Een spinner met een spinnerblad van rond de 15 mm. Ook meteen maar een spinstangetje voor de spinner, het 'risico' dat een snoek het spinnertje te grazen neemt loert altijd om de hoek. De Sanborn heeft een Colorado blad, een blad dat een beetje aan het blad van de stompe Terrible doet denken. De Sanborn geeft daardoor iets meer weerstand onder water dan de Beatle bug. Iedere slag die het blad maakt voel je op het splitcane. De Sanborn spinner lijkt als gemaakt voor dit hengeltje, wat vist dat prettig!


De baarsjes volgen elkaar in een rap tempo. Helaas de tijd gaat veel te snel, en ik moet alweer stoppen.

Mijn eerste indruk van splitcane is positief. Het is een hengeltje dat heel fijn en precies werpt, goed de haak zet, en haarscherp de trillingen van de spinner registreert. Zelfs het kleinste tikje van een baarsje wordt goed doorgegeven. Het heeft mij verbaasd, en al mijn verwachtingen overtroffen!

Groeten,
Peter

7 opmerkingen:

Yuki zei

Hoi Peter,

Heel gaaf Peter, wat zal een snoekje of een flinke baars straks een spektakeltje worden op dit hengeltje, er zit in elk geval vis "in" het hengeltje, echt leuk voor je!

Gr. Yuki

Ben zei

Gefeliciteerd Peter, met je eerste splitcane.
Leuk verhaal en mooi dat de baarsjes ook nog even wilden meewerken!

Anoniem zei

Hallo peter super zeg zo je eerste vis aan de split. Ik had het gezegd he over dat split super werpt. Geweldig dat de spinnertjes het er zo goed op doen. Dan heb ik een uitgangs punt voor nieuw snoepgoed. MVG john

Peter Linzell zei

@ Yuki, een snoekje of een flinke baars, zal zeker voor spektakel zorgen op het hengeltje!

@ Ben, dank je wel!

@ John, je had helemaal gelijk!

Groeten,
Peter

Dannerd zei

Hallo Peter,

Toppie Peter,het zal vast een mooie ervaring zijn geweest de eerste worpjes en aanbeten op je nieuwe hengeltje!!

Grt Danny

Anoniem zei

Hallo Peter,

Super de eerste vissen op zoon top hengel.
Ikzelf vis nog met een originele BB1 uit de nalatenschap van Kees Ketting.
Ben wel benieuwd of er een verschil is tussen de 2 hengels.
Wellicht komen we elkaar een keer tegen aan de waterkant.
gr. Johan

Peter Linzell zei

@ Danny, vanmorgen m'n eerste snoekje op splitcane gevangen. :-)

@ Johan, een originele BB1 uit de nalatenschap van Kees Ketting is natuurlijk helemaal geweldig! Zou leuk zijn om onze hengels een keer te vergelijken.

Groeten,
Peter