27 aug. 2010

Splitcane BB1


Vrijdag 27 augustus. Mijn splitcane BB1 spinhengeltje is klaar!
Een splitcane spinhengeltje van 167 cm lang, met een opgegeven werpgewicht van 2 tot 4 gram. Een viergrammer dus! Een spinhengeltje bedoeld voor nylon met een breeksterkte rond de 1 kg en spinnertjes met een Colorado of Indiana blad van 20-25 mm.

Net zoals bij mijn Fair Play spinhengels zijn de beiden delen van de BB1 niet even lang. Wat opvalt aan de BB1 is dat het achterdeel kort is en de top extreem lang is. Ik heb er een splitcane verlengstuk bij laten maken, zodat de beide delen even lang zijn tijdens transport. Net als bij splitcane vliegenhengels is het mogelijk een lichtere top erbij te laten maken. Ik heb dat dan ook gedaan.

De BB1 voelt snel en strak aan, en doet wat dat betreft zelfs aan grafiet denken. Het hengeltje buigt mooi onder spanning, maar tot 90° graden rond trekken heb ik nog niet geprobeerd. Dat laatste schijnt ook niet verstandig te zijn bij splitcane.


Gewikkeld met met zijdegaren in groen en rood.

Voor het afbouwen zijn materialen van hoge kwaliteit gebruikt. Een RVS plaatje onder het kurk, hand gedraaide RVS reelringen, Flor grade kurk, hardchrome geleideogen en een ultra licht topoog.


Het splitcane verlengstuk met boven de bus drie puntjes die ook onder de moeder bus van het achterdeel te zien zijn. De puntjes moeten precies tegenover elkaar komen als de bussen in elkaar gestoken worden.

De moeder en vader bus(jes) gemaakt van nickel silver hebben vloeiend uiteenlopende punten aan de achterkant, net zoals de busjes die vroeger op kwaliteits splitcane hengels gebruikt werden. Mijn BB1 is gewikkeld met groen en rood zijdegaren.


Struinen door de Polder

Een echt stukje Hollands glorie uit de Flevopolder.

Groeten,
Peter

18 opmerkingen:

Yuki zei

Wat is 't een schitterend hengeltje geworden Peter, ik had ook niet anders verwacht!

Gefeliciteerd!

Gr. Yuki

Hans.Koeslag zei

Wederom een pareltje van een hengel

Gefeliciteerd!

Een echte Splitcane vam Hollandse bodem.

Peter heel veel plezier gewenst met je nieuwe aanwinst,en ben heel benieuwd naar je komende verslagen met deze prachtige hengel

Hans K

Anoniem zei

Gefeliciteerd met deze aankoop Peter, ben zeer benieuwd hoe deze hengel het doet aan de waterkant.

groet
Otto

Anoniem zei

proficiat peter
een heel mooi hengeltje

groeten peter de belg

Anoniem zei

Hallo Peter,

schitterende hengel, welke molen ga je gebruiken ?

groet René

Anoniem zei

Hallo Peter,

Proficiat met je nieuwe aanwinst.
Wat ziet hij er mooi uit!
Ik ben benieuwd naar je verslagen met deze hengel.

Groeten,
Hans O.

Anoniem zei

Deze mooie hengel daar moet een Mitchell 308 op.
Of een Pelican, in groene kleur.
Of een zwarte Orvis 50 wat dezelfde is als de Pelican maar wel mooi zwart.

Peter,hoeveel kost het laten bouwen van deze hengel ongeveer ?
Is hij duurder dan de Floret ?

Groeten
Otto

Peter zei

Mooi, mooi, daar ga ik toch eens serieus naar kijken, zeg! Ik heb al 2 BB2's en een Luxor, maar dit is wel erg fraai!

Qua molen zou ik naar een 308 pro of A kijken, al is er bij een dergelijke moderne hengel met je rarenium ook niks mis....

Gefeliciteerd in elk geval!

Groet (nog een) Peter.

Anoniem zei

Hallo Peter wat een beauty ik kan niet wachten om de splitcanes los te laten in de polder. MVG john.

Dannerd zei

`Wat een mooi hengeltje Peter,heel veel plezier in de polders de komende jaren.

Gefeliciteerd!!

Grt Danny

Peter Linzell zei

@ Yuki, het is echt een schitterend hengeltje geworden.

@ Hans, net zoals jij heb ik nu ook een zeskantige hengel. ;-) Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe het hengeltje zich langs de waterkant houdt.

@ Peter Belgie, jij ook proficiat met je nieuwe Rapier.

@ René, Een Shimano Symetre 500FJ of een Shimano Sedona 500FD.

@ Hans O, leuk om weer eens een reactie van jou te lezen.

@ Otto, geen Pelican 50, dat is zeker. Ik vind het prachtige molentjes om te zien, maar de slip is en blijft een zwak punt. Ook als je deze verbetert door het kunststof schijfje onder de spoel te vervangen voor een dun schijfje van vilt. Helaas heb ik geen Mitchell 308 (Made in France) in mijn bezit. De Flevocane BB1 zonder splitcane verlengstuk en zonder extra top kost 300 Euro. Dat scheelt 1 Euro met de Floret.

@ Peter, de BB2 staat ook op mijn verlanglijstje. Ik heb hem bij Eric in mijn handen gehad. Leuk dat je interesse voor de Flevocane BB1 gewekt is!

@ John, zo spoedig mogelijk lijkt mij!

@ Danny, een nieuwe uitdaging.

Iedereen bedankt voor de leuke reacties!

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Waarom terug in de tijd? van zeer kwetsbare hengels? Wat win je daarmee?

Groeten,


Nico

Peter Linzell zei

Hallo Nico,

Je slaat de spijker op z'n kop! Overbelasten daar kan splitcane niet tegen. Dus geen lijnen met te hoge breeksterkte en te groot of te zwaar kunstaas gebruiken. Bij ondeskundig gebruik gaat zo'n hengeltje letterlijk te barsten.

En daar zit nu juist voor mij de uitdaging in! Zeker glasvezel is behoorlijk goed bestand tegen overbelasting. Ik heb vissers aan het werk gezien met kunstaas en lijnen op ultra lichte spinhengels van glasvezel, die de grenzen ver overschreden. Met ultra licht spinnen had dat niets meer van doen. Uiteindelijk sneuvelen deze hengels vaak ook.

De vismaten en ik houden ons wel aan wat er binnen de grenzen van ons materiaal mogelijk is. We vissen op onze Rapiertjes met 10% Maxima nylon met een breeksterkte van 0,7 kg. Ook een spinhengel van grafiet is gevoelig voor overbelasting, maar minder dan splitcane.

Het kwetsbare daar zit hem nou juist de kneep. Een (grote) vis landen op een fragiel lijntje en spinhengeltje, geeft een enorme voldoening.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hallo Peter,

Laat daarover geen misverstand bestaan: een prachtig hengeltje, vakwerk! Word er zelfs een beetje hebberig van (en gezien het werk wat er in moet zitten qua prijs zelfs zeer billijk te noemen). Ik hoop dat je ervan geniet, en het grote voordeel met "vroeger" is: de molenslips zijn zoveel beter. Maar het blijft best wel spannend om een behoorlijke vis op deze hengel te drillen. Zijn er ook adviezen hoe deze hengels te bewaren zijn, bijv. niet in de buurt van radiatoren o.i.d.?

Groeten,


Nico

Peter Linzell zei

Hallo Nico,

Spannend is het zeker. Gisteren was mijn vrouw naar Cirque du Soleil helemaal in Oostende, en was ik thuis met de kinderen. Ik hoop deze week een uurtje vrij te maken, om zo ervaring met de BB1 op te doen.

De hengel bewaar je het beste door hem na het vissen op te hangen.Een droge ruimte leent zich daar het beste voor, en uiteraard niet boven de verwarming hangen. Wel de hengel afdrogen na het vissen als deze nat geworden is!

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hallo Peter,

Heel erg mooi!!! Veel plezier en moie vangsten ermee toegewenst.

Groet Joop

Peter Linzell zei

Hallo Joop,

Bedankt! Als ik het goed onthouden heb, ben jij in het bezit van een Pezon et Michel BB2.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hallo Peter,

Ik ben inderdaad in het bezit van een BB2 van Pezon.

Bij deze maak ik ook even van de gelegenheid gebruik om jou te complimenteren met jouw blog.Het is elke keer weer het genoegen om jouw artikelen te lezen o.a. over het ul spinnen.Gewoon grote klasse.

Groet Joop