8 jul. 2009

Terrible spinners zijn snoeken 'killers'

Een van de beste spinners voor poldersnoek, is zonder twijfel de Terrible spinner. Ook voor gebruik in zwaar begroeid polderwater is de Terrible spinner al decennia lang een topper gebleken. Het slanke, langwerpige blad (zonder ruiter) draait strak langs de as van de spinner, en pakt zodoende bijna geen vuil. Mijn voorkeur gaat uit naar de Terrible's met een 35 mm en een 45 mm blad. De 35 mm voor de vijfgrammer en de 45 mm voor de tiengrammer. Naast deze Terrible spinners bestaan er dan ook nog Terrible's met een 30 mm en een 60 mm blad. De eerste is bedoeld voor de driegrammer, de tweede voor 12 en 15 grams spinhengels.


De orginele Fair Play Terrible spinners , van onder naar boven, 30 mm, 35 mm, 45 mm en 60 mm

Van alle vier de maten heb ik verschillende uitvoeringen in mijn bezit. Behalve met een zilverkleurig blad worden de Terrible spinners ook gemaakt met een koperkleurig blad. Zilver wint het in mijn kunstaas dozen, maar ook koper is vertegenwoordigd.


Mijn toenmalige Fair Play tiengrammer, met daaronder een Penn 4300 SS werpmolen, en op de snoek liggend een 45 mm Terrible spinner.

Helaas, vanaf eind 1999 is de Terrible 45 mm spinner niet meer te verkrijgen bij Fa. Schreiner & Zoon. Het blad werd niet meer gemaakt. Daardoor werd een beroemd stuk kunstaas geschiedenis.Tijdelijke slachtoffers van de Terrible 45 mm spinner
Winter 1999, samen met de FP tiengrammer, de Penn 4300 SS en een snoek op de foto. Wat een bos krullen had ik toen nog op mijn hoofd!Terrible 45 mm spinners in verschillende uitvoeringen gemaakt door John van Gameren


Eind vorig jaar ontmoette ik via het internet spinnerbouwer John van Gameren. John had voor een klein kapitaal een mal laten maken van het 45 mm Terrible blad. Een oud 45 mm Terrible blad deed daarvoor als voorbeeld dienst. Op dat moment waren toen nog driehonderd bladen op voorraad, en er waren alweer 1000 bladen in de maak. Verspelen van de spinner zou geen probleem meer zijn. Daar werd ik dus heel vrolijk van!


De opnieuw leven ingeblazen Terrible 45 mm doet wat ie altijd al deed, en dat is snoek verleiden

Afgelopen winter gooide roet in het eten, we kregen een periode met aanhoudende vorst. Toen het ijs eindelijk weg was, heb ik eerst een paar keer met de vijfgrammer gespind. Half Februari is de 'nieuwe' Terrible 45 mm dan voor het eerst aan mijn oude Fair Play tiengrammer uitgeprobeerd. Het is toen bij deze ene keer gebleven. Maar, aankomende winter zal ik zeker vaker naar de tiengrammer en de 45 mm Terrible spinner grijpen. Terrible spinners zijn ook nu nog steeds snoeken 'killers'!

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: