8 jun. 2008

Een ochtend vol verrassingen

Zondag 8 juni. Zeelten, het blijven mysterieuze vissen, schreef ik op 25 april 2006 op het blog. Dat zijn ze nog steeds, en dat maakt het vissen op zeelt ook zo leuk. Toch klinkt het allemaal mysterieuzer dan het is. Het barst van de zeelten in de Noord en Zuid-Hollandse polders, en niet te vergeten de provincie Utrecht. Ze delen hun leefgebied samen met de karpers en de brasems. Vandaar dat de zeelt ook af en toe de klos is tijdens het vissen op karper.

Maar, vind je karper en brasem bijna in iedere poldersloot, zeelt dus niet. De zeelt heeft een voorkeur voor water met begroeiing, hoe meer hoe beter zelfs. Vooral polderwater dat bijna dicht staat met leliebedden is top. Overdag houdt de zeelt zich daaronder schuil. Behalve beschutting vindt de zeelt er ook voedsel in overvloed. Heel vroeg in de morgen, en laat in de avond komen ze onder het blad vandaan. Het laat zich raden dat je, wil je met succes gericht achter de zeelt aan, je dus héél vroeg of laat in de avond naar de waterkant moet.

Blikmais, maden en wormen (mestpiertjes!) zijn mijn favorieten om zeelt te mee vangen. Een cocktail van een maisje en een piertje werkt ook heel goed. Maden en wormen hebben een groot nadeel, en dat is dat de vaak in de polder in overvloed aanwezige baarsjes er niet vies van zijn.

Als je goed kijkt zie je soms gangenstelsels door de waterplanten lopen, vaak ontstaan door zwemmende eenden die de begroeiing uit elkaar gedrukt hebben. De zeelt doet dit ook tijdens zijn zoektocht naar voedsel. Zie je miniscule belletjes aan het oppervlak drijven (formaat speldenknop) die bijna een voor een uit elkaar ploppen, dan kan het niet missen: hier zwemt zeelt. Heb je zo'n water gevonden, wees er dan zuinig op.

Door een hark zonder steel aan touw door de waterplanten te trekken is het mogelijk een super zeeltstek te creeëren. De open plek tussen de waterplanten zal zeker gevonden worden door de aanwezige en van nature nieuwsgierige zeelten. In de omgewoelde bodem vinden ze dan makkelijk hun kostje en hopelijk ook ons aas! Zelf doe ik dat niet, omdat ik zo min mogelijk schade aan en in de natuur wil achterlaten na het vissen.

Gericht op zeelt, samen met Paul

Na de intro zal het duidelijk zijn dat ik vandaag achter de zeelt aan ga. Niet alleen, vismaat Paul gaat mee. De keuze is gevallen op de ochtend, en de wekker laat zich om 4.00 uur horen. Voor Paul is het alweer een aantal jaren geleden dat hij een zeelt heeft gevangen. Ik heb hem zeelt beloofd, hij moet er ruim een uur voor in de auto zitten om naar mij te komen, en na vrijdagavond heb ik er vertrouwen in.

Belofte maakt schuld, en gelukkig heb ik mijn belofte waar kunnen maken. Het is voor Paul zelfs een zeer bijzondere dag geworden!De eerste zeelt na jaren voor Paul, is ook de eerste vis van deze morgen.
Is de zeelt tijdens het karpervissen een bijvangst, tijdens het gericht op zeeltvissen is dat andersom.De kans op karper is altijd aanwezig tijdens het zeelten, maar een koi karper is wel een heel speciale bijvangst! De eerste verrassing van vanmorgen.

Behalve de zeelt en de prachtige koi karper ving Paul vandaag een ruisvoorn, een blei en een brasem. Aan het eind van de ochtend zou er nog een verrassing voor hem volgen.De eerste zeelt voor mij vanmorgen laat even op zich wachten. Als een kind zo blij ga ik er mee op de foto. ;-) Mijn eerste van vandaag, de tweede gezamenlijk.Gevolgd door een prachtige donkere brasem.Daarna komt er nog een zeelt even boven water kijken. Stuk voor stuk mooie en gezonde vissen hier!Maar deze ochtend zou aan het einde nog een verrassing in petto hebben voor Paul. Een fraaie snoek gevangen op twee maiskorrels, en keurig netjes in de hoek van de bek gehaakt. Met een snoek, een koi karper, een ruisvoorn, een blei, twee brasems en drie zeelten een ochtend vol variatie wat vissoorten betreft. De zeelt is vandaag nipt in de meerderheid. Om 10.30 uur houden we het voor gezien, het water lijkt ontdaan van haar zeelten.

De zeelt is behalve een mooie en mysterieuze vis ook een sportvis van formaat. Als bijvangst tijdens het karpervissen komt de zeelt vaak niet echt uit de verf. Hengels met een testcurve van rond de 1 lbs zijn ideaal voor deze visserij. Lichter is gezien de begroeiing in het water, en de altijd aanwezige kans op karper af te raden.

Groeten,
Peter

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, ja, Peter, je bent niet alleen een karperspecialist, maar ook een kraaloogpikeur, helemaal toppie!!!!
Prachtige foto, en weer heerlijk geschreven! Ik heb mijn zoektocht naar zeelt hier in de omgeving tijdelijk opgegeven, bijna alle watertjes gehad, zeelt niet aanwezig.
Wanneer mag ik een keertje mee op zeeltjacht, of misschien een lichtervissenzeeltdagje?

Groet,
Bas

Ap zei

Geweldige visdag jongens! Paul, sporten met bijna alle vissoorten van het polderwater, prachtig. Het zal wel een cadeautje zijn, nu het naar de 15e gaat :)

Ap

Arjan zei

Jullie hebben goede zaken gedaan!
Echt leuk, zo'n verscheidenheid aan vissoorten.

Een dingetje echter: is de PvdD al zover gegaan dat nu zelfs de snoeken hebben besloten voortaan alleen nog vegetarisch te eten? ;-)

Arjan