23 mrt. 2017

I ❤ PENVISSEN !'Brasemhengel' Cobold 315 cm, Penn 420 SS - op de spoel zit 0,16 mm Caperlan nylon gespoeld.  Breeksterkte = 1,8 kg. Eddy Roelans pennetje 0,7 gram en een haakje 12 maken de uitrusting compleet.  Aas; een maïskorrel en een made.

Na een aantal keer met 0,12 mm Maxima en 0,12 mm Caperlan nylon gevist te hebben op de brasemhengel had ik het gevoel de hengel niet volledig te benutten. Nu dus wel! Al is en blijft dat mijn persoonlijke mening. 


Woensdag 22 maart.  Voor de middag heb ik mezelf vandaag een paar uurtjes vistijd kado gedaan. Vissen van half drie tot een uur of zes, maar dat is nog altijd beter dan niet vissen. Om de tijd optimaal te benutten besluit ik daarom hier in de omgeving de polder op te zoeken.  Een groot contrast met de West-Friese kleipolders, en wel weer even wennen hoor, vissen in ondiep en redelijk helder water. Achteraf gezien had ik natuurlijk kleinere en nog lichtere pennetjes kunnen meenemen.  Op de diepste plekken voor de duikers en bij bruggetjes staat maximaal 50 cm water. Het is nog rustig onder het wateroppervlak, stil zelfs en van karper zie ik al helemaal geen teken van leven. In de luwte achter een boerderij zie ik plots wel activiteit, er wordt duidelijk geaasd. Bellensporen en modderwolken, kan niet missen! Met een goed gevoel verlaat ik even over zessen de polder, de eerste wilde karper in de ondiepe polder van dit jaar is ook 'binnen'. Dat belooft wat voor aankomende zondag. Wordt vervolgd...

Gr,
Peter

36 opmerkingen:

Ernst zei

Stimulerende woorden en beelden, Peter!
Als ik binnenkort met de FP Swingtip Grafiet Ultralight ga vissen, dan neem ik voor de
zekerheid ook naar jou voorbeeld een brasemhengel mee.
Raak ik in de loop van de dag "uit geswinged", dan kan een hopelijk wegschietend of opstekend pennetje een leuk alternatief zijn.
Ik wens je veel plezier en een goede vangst aankomende zondag!

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,Man, man wat ben ik nog steeds blij met m'n brasemhengel! Tof dat ik hem van jou mocht overnemen. Voor mij de ideale ultra lichte penhengel. De Floret onder de karper(pen)hengels noem ik hem weleens.

Succes met swingtippen, en inderdaad vergeet de brasemhengel niet mee te nemen.

Mocht je nog gaan vissen het aankomende weekend, jij ook veel plezier en goede vangst!

En onthoudt; 'Vissen met een Fair Play hengel is sowieso een plezier om te doen'. Ook zonder vis op de kant - maar dat wist jij natuurlijk allang!

Gr,
Peter

Ernst zei

Ja dat weet ik natuurlijk al lang, Peter!
Ik ben absoluut geen altijd en alles vanger.
In tegendeel.
Dat ik nog steeds met veel plezier vis komt inderdaad ook voor een deel door het feit, dat ik dit over het algemeen met een Fair Play hengel doe.:-)

Dat jij je brasemhengel een arbeidsvermogen van 360 gram toe kent, kan ik mij, hoewel ik het bij de betreffende hengel nooit gemeten heb, erg goed in vinden.
Voor mij ligt de grens bij een arbeidsvermogen van 250 gram om van een brasemhengel te mogen spreken. Een marge van 175 tot 250 gram vind ik acceptabel in het geval het brasemhengels van rond de 3 meter betreft. In dat geval is 12/00 mm tot en met 16/00 mm Stilon of een andere lijn met overeenkomstige treksterkte passend en kan als een evenwichtige hengel en lijn combinatie gezien worden.

Ik zie met het bovenstaande in ogenschouw genomen de Cobold Brasemhengel, die jij van mij overgenomen hebt net als jij als ultra lichte karperhengel en niet als brasemhengel.
Gelukkig was jij op de avond, dat jij de hengel van mij over nam ook die mening toegedaan, toen we de hengel lieten buigen in mijn 'mancave', zodat er geen misverstand over kon bestaan.

Ik hoop dit weekend ook naar de waterkant te kunnen gaan.
Ik heb het testen van het nieuwe type spinnerblad van 40 mm op een 10 grammer voor Jan op de agenda staan.
Ik laat de zeelten en karpers nog even op me wachten.
Ik verwacht, dat zij hier geen probleem van maken. ;-)

groet van Ernst

Anoniem zei

Peter

Ik had al gezegd dat het mijn inziens geen brasemhengel was maar eerder een lichte karperhengel , geschikt voor 2 kg lijn
Des te knapper is het eigenlijk wel als je hier een 12/00 stilon op gaat vissen


Gr jerry

Robert Remijnse zei

Heren wat een schitterende Schreineriaanse conversatie :) Mooi verslag weer Peter.
Groet, Robert

Peter Linzell zei

Hoi Ernst,

Dat was toen absoluut een gezellige avond in jouw mancave! Leuk om te lezen dat jij een echte Jan Bassez spinner(blad) gaat testen. Jan is sowieso goed bezig. De zeelten en karpers zijn je vast dankbaar daarvoor 😉

Gr,
Peter

Ernst zei

Hoi Jerry,

Het kan wel, maar dan kan je de volledige buigweerstand van de hengel niet(laten) aanspreken tijdens een dril. Als ik de hengeleigenschappen die tijdens het drillen aangesproken worden goed begrijp, dan kan je met een hengel met een arbeidsvermogen van 175 gram en 12/00 mm Stilon efficiënter en effectiever drillen dan met een hengel met een arbeidsvermogen van 360 gram in combinatie met 12/00 mm Stilon. De demping en de buigweerstand in de lichtere hengel zijn volgens mij beter afgestemd op een lijn met een treksterkte van 0,8 kg. De buigweerstand is progressief verdeeld over de hele lengte van de blank vanaf het topoog tot aan het handvat en kan daarmee ook gebruikmakend van die totale lengte benut worden. In het geval je 12/00 mm Stilon op een hengel met een arbeidsvermogen van 360 gram gebruikt, benut je een veel korter deel van de hengel in dit opzicht en dan is het oppassen geblazen in het geval je een karper van bijvoorbeeld een pond 12 haakt. Ook in het geval de hengel zoals de Cobold "Brasemhengel" van Peter wel over een behoorlijk progressieve buiging beschikt.

Samengevat: Ik vind, dat je gelijk hebt Jerry.;-)

Overigens heeft de Stilon waar we het over hebben een diameter 0,125 mm, maar laten we niet te zeer aan details hechten.:-)

groet van Ernst

Ernst zei

Dank je wel Robert!

Een Schreineriaanse conversatie is gelukkig niet enkel voorbehouden aan een clubverband. ;-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Jerry, klopt en zelf wist ik dat uiteraard ook al. Geen Stilon 0,12 mm, maar 0,16 mm, Maxima Cameleon 0,12 en Decatlon Caperlan 0,12 mm heb ik erop gevist. Puur om het gevoel wat ik bij deze hengel heb te bevestigen.

Gr,
Peter

Ernst zei

Fair Play hengels, Peter, Ernst en gevulde koeken.
Het was inderdaad een erg gezellige avond!:-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Gezellig hé? 😉 En jouw ervaringen met de diverse Fair Play hengels door de jaren heen is altijd welkom hoor! Dankjewel, en leuk dat je geregeld reageert!

Gr,
Peter

Peter Linzell zei

Meer ingrediënten heb je niet nodig voor een meer dan geslaagde avond Ernst!

Gr,
Peter

Ernst zei

Mooie blog heb je trouwens, Robert!

Met paarden heb ik niet zo veel. Die vind ik voornamelijk erg hoog, sinds ik jaren geleden mijn jongste dochter er op eentje voorbij zag rijden.
Roofvogels is een ander verhaal. Ik heb twee maal "de vliegende deur" in de Oostvaardersplassen mogen bewonderen. Adembenemend!
Daarnaast zijn IJsvogeltjes in en om Lelystad geen zeldzaamheid.
Ik spot ze regelmatig tijdens het vissen.
Vissen valt natuurlijk onder buitenleven.
Genieten ook wat mij betreft!

groet van Ernst

Robert Hilbrands zei

Heerlijk inspirerend weer, Peter. De cobold brasemhengel wil ik ook eens weer wat vaker gaan gebruiken. Het was de tweede FP hengel die ik kocht rond 1990 en het is nog altijd een favoriet. Op en top Schreineriaans!

Ik gebruikte vroeger de hengel altijd met 14/00 Stilon of 14/00 Maxima.

Robert

Anoniem zei

Peter , Ernst en de rest

De dunste lijn die ik gebruik is 16/00 Stren trekkracht 1 kg
En ja deze lijn gebruik ik ook voor de brasem en zeelt visserij , in de ogen van een hoop schreinerianen zwaar teveel maar ik pleeg brasems te vissen op afstand en vissen plegen in gewicht op te lopen tot max 8 kg , de zeelt kan tot 5 kg wegen en ik mis de technische noodzaak om lichter te vissen
Maar met hengel gelijk aan fp louw is er toch nog steeds plezier
Vandaar dat ik Jan en zijn nieuwe hengels een aanvulling vindt in het Nederlandse visserij


Gr jerry

Ernst zei

Er zit een kinderserie verborgen in de aanhef van je reactie, Jerry.:-)

Volgens mij zijn er niet veel vistechnieken, waarbij er in technisch opzicht noodzaak is om lichter te vissen dan met 16/00 mm nylon. Daar geldt nog sterker als ik de door jou genoemde 1 kg treksterkte als uitgangspunt neem. De "Funfactor" speelt bij mij een rol om voor lichter materiaal te kiezen. Ik heb echter nog nooit een verschil gemerkt in het aantal aanbeten vissend met 16/00 mm of met 12/00 mm. Zeker niet als er aan het nylon een onderlijn van metaal met een treksterkte van 2,5 kg en een diameter van 15/00 mm is geknoopt. Het maakt roofvissen als snoek en baars niet uit of daar 12/00 mm of 16/00 mm nylon aan vast zit.
Ik zie enkel voor het vissen met heel klein kunstaas als bijvoorbeeld spinnertjes met een blad maat van maximaal 15 mm en propeller vliegjes gebonden op haakmaat 10 of 12 een vistechnische noodzaak om voor een lijn dunner dan 16/00 mm te kiezen. Met 12/00 mm nylon heb ik naar mijn beleving beter contact met dit kunstaas en is het wat verder te werpen.

Voor de visserij, die jij beschrijft is 16/00 mm nylon absoluut niet te dik. De treksterkte van 1 kg vind ik zelfs aan de lage kant in combinatie met jouw 0,75 Lbs BB-Rod. Aan de andere kant ben jij wel vaardig genoeg om met deze combinatie een dril tot een goede einde te brengen.

Ik zie de hengels, die Jan ontwerpt als de volgende stap in de ontwikkeling van de Fair Play's. Voor mij zijn deze hengels niet een aanvulling maar het uitgangspunt voor de Nederlandse visserij. Mocht ik nog eens de behoefte krijgen om een nieuwe hengel aan te schaffen, dan kijk ik eerst in het assortiment Fair Play's van Jan of er eentje tussen staat, die in mijn behoefte voorziet of overleg met hem of hij een dergelijke hengel kan maken. Daarna komt de rest aan de beurt.;-)

groet van Ernst

Ernst zei

De ene Cobold Brasemhengel is, ondanks overeenkomstige specificaties in de Fair Play catalogi door de jaren heen, de andere niet, Robert.

De hengel, die Peter van mij overgenomen heeft stamt uit 2006 en kan best qua hengeleigenschappen wat afwijken van jouw versie van rond 1990.

In het geval je met de brasemhengel in "mijn" park wilt komen vissen, dan kunnen we het best koersen op een visafspraak in de maand april. Vanaf de maand mei is het betreffende viswater over het algemeen te sterk begroeid om met een brasemhengel te vissen en daarbij kans te maken om ook een karper te landen. Ik haak deze te vaak om deze mogelijkheid te veronachtzamen. Ik zend ze niet graag heen met een haakje in de bek, hoewel, dat natuurlijk niet hondert procent te voorkomen is.

groet van Ernst

Ernst zei

Ff iets heel anders:

Het is me het afgelopen jaar opgevallen, dat wanneer bepaalde type Fair Play hengels of Hardy's de revue passeren op de Schreineriaan, SDDP en inmiddels ook op Vissen volgens Robert, deze regelmatig vervolgens te koop worden aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats.
Of dat een toevalligheid is of dat er verband tussen bestaat, weet ik niet, maar ik vind het wel grappig om te ervaren.
Ik ben op dit moment nog op zoek naar één type Fair Play hengel uit de jaren 60 of 70. Ik ben benieuwd als ik hier of bij een blog-verhaal op Vissen volgens Robert ter loops in een opmerking laat vallen welke type het is of deze dan aangeboden gaat worden op MP?
Misschien ga ik dit een keer uitproberen.;-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei

Nonderju mannen, ik heb de hele dag gewerkt - kijk op m'n blog en... Een berg interessant en uiteraard leerzaam leesvoer, thx ☺ - en reageren doe ik later!

Gr,
PeterJohn van Gameren zei

Dat er hengels op marktplaats verschijnen na aanleiding van ervaringen van bekende schrijvers en vissers is niet nieuw. Het zelfde zie je in de bekende bladen. Alles heeft te maken maken met trend volgers en trend setters. Er zijn altijd mensen die van alles proberen en daar door net even meer vangen. Of dat met een bepaald merk hengel/materiaal of niet gebeurd lijk mij niet relevant. Plezier in het vissen en het uit denken van manieren om hem te vangen moeten centraal staan in mijn beleving.MVG John

Ernst zei

En daarnaast heb ik ook nog gevist afgelopen middag, Peter! :-)

groet van Ernst

Anoniem zei

Kinderserie , Ernst ,Fairplay en de rest


Nou toch even een kleine vraag welke haken gebruiken de heren op de karper zeelt en brasem ?
Ik gebruik de Drennan Carbon specimen en de Drennan wide gape specialist in de maten 12 tot 4 afhankelijk van aas


gr jerry

Ernst zei

Drennan Specimen 8 tm 14
Drennan Super Specialist 10 tm 16
Drennan Wide Gape Specialist 16

Gamakatsu G Carp A1 Specimen 8 en 6

Korda Mixa 10 en 12

PB Super Strong 8

Owner Pin Hook 12 en 14

Dit zijn ze, Jerry

Robert Remijnse zei

Blijft altijd een leuke conversatie hengels in combinatie met lijndiktes. Leuk in deze conversatie vind ik ook het verschil tussen bepaalde typen hengels in de loop der jaren. Ik vind zeker dat er onder Fairplay hengels juwelen zijn en waren, maar in de loop de jaren wil ik ze beslist niet op een voetstuk plaatsen. Het is net als bv Alfa Romeo liefhebbers onder de auto's. Alfisti vaak genoemd. Auto's met heerlijke rijeigenschappen maar o, wat een slechte bouwkwaliteit en storingsgevoeligheid. Zo heb ik in de 30 jaar dat ik met Fairplay vis ook de nodige problemen gehad met bussen die overigens wel altijd keurig zijn opgelost. Maar op het moment van vissen aan de waterkant was ik er toch niet altijd even blij mee. Ook wat betreft bouwkwaliteit waren ze niet altijd gelijk (veel verschillende bouwers die meewerkte in de winkel. En op sommige hengels was de kwaliteit van de kurk werkelijk om te huilen. Naast de vele juweeltjes zijn er ook genoeg FP hengels die ik als absolute draken zou willen beschouwen. Maar nogmaals er is geen kok die naar ieders mond kan koken. De laatste jaren vond ik dat John Schreiner op de top van zijn carriere zat qua hengelbouw. Nieuwe componenten, reelhouders, blanks die ook mede door de input van die andere bouwer uit onze hoofdstad werden gebruikt in het atelier. Ik ben nog altijd heel erg blij samen met de heren eens heel uitgebreid over hengels op een zaterdagochtend te hebben gesproken. John en Cor beide levende legendes van de Neerlandsche hengelbouw. Met Jan Bassez hoop ik dat het Fairplay gevoel blijft bestaan. Groet, Robert

Ernst zei

Ik heb onlangs ook de Drennan Specimen maatje 18 en 20 aangeschaft voor het vissen met de ultra lichte swingtiphengel en 12/00 mm Stilon. Vooral bij deze kleine haakjes vind ik het haakoogje i.p.v. een bledje praktisch als ik een hairtje wil monteren. Vissend met de haakmaten 18 en 20 op enige afstand met de ultra lichte swingtiphengel monteer ik bijvoorbeeld een korrel blikmais liever op een hairtje dan op de haak. Deze montage geeft een betere inhaking. Dat was althans mijn ervaring toen ik nog de GURU MWG maatje 20 gebruikte voor deze visserij.

groet van Ernst

Ernst zei

Volgens mij zijn er zoals binnen elk bedrijf periodes met ups en downs voorgekomen in de Firma Schreiner. Ik vind bijvoorbeeld de Fair Play hengels in mijn collectie uit de zeventiger jaren van erg hoge kwaliteit. Zowel wat de blanks, het ontwerp en de afwerking betreft.
Met een zwitserse bussluiting en met een aluminium bussluiting kan volgens mij weinig misgaan. Ook niet aan de waterkant.
Peter maakte de slogan: "Fair Play: de meeste kurk tussen de gaten"
Ik ben het hier mee eens, maar het gegeven stoort me niet. De hengeleigenschappen compenseren dit cosmetische euvel ruimschoots voor mij.

Met Jan Bassez blijft wat mij betreft het Fair Play gevoel niet enkel bestaan, het wordt zelfs door hem versterkt, doordat hij enkel hengels ontwerpt, die qua hengeleigenschappen het Fair Play logo waard zijn.

groet van Ernst

Robert Remijnse zei

Helemaal mee eens Ernst. Het is ook per definitie niet zo dat een Fair play hengel slechte kurken heeft. Ik heb ooit een Winston 2000M laten bouwen door John Schreiner en die was afgebouwd met topnotch kurk. Echter op hengels van enkele honderden Euro's is het wel een visitekaartje om een mooi kurkenhandvat af te leveren. Waar John Schreiner ook altijd erg goed in was, waren zijn ontwerpen van de handvaten van vliegenhengels. Die waren ergonomisch gezien gewoon top.

Robert Hilbrands zei

Ernst, hoe en van welk materiaal monteer jij een hairtje op dergelijk kleine haakjes? Ik wilde ook iets dergelijks proberen en heb onlangs wat Gamakatsu haakjes met oog voor dit doel aangeschaft.

Robert

Ernst zei

Ik moet toegeven, dat ook ik een topnotch kurken handvat wel beter bij het merk Fair Play vind passen, dan "de gatenkaas", die er soms op gemonteerd wordt, Robert.
Ik weet wat je bedoelt. Het handvat op mijn FP Grafiet #2 uit 2010 maakt dat deze hengel als een goede vulpen in mijn hand ligt. Ik had vroeger een zelfde ervaring met badmintonrackets. Als daar een handvat op zat, dat bij mijn handgreep paste, dan speelde dat veel fijner.

groet van Ernst

Ernst zei

Tja, Robert H. als je nu eindelijk gaat vliegvissen, dan schaf je de materialen, die hier voor nodig zijn vast van zelf aan....;-)
Je hebt nodig:
-Uit de vliegvishoek: Een vice en Kevlar binddraad
-Uit een andere hoek: Secondenlijm en Korum Quick stops
- mini draad trekkertjes uit de naaihoek.(Erg handig!, bedankt Jerry! :-)

Een beetje ingewikkeld om hier te beschrijven hoe ik daarmee een hair aan een klein haakje monteer, maar ik ben zeker bereid om het je een keer live te tonen.

Het kan ook simpeler:
-Neem een lengte dunne dental floss
-Maak daar een klein lusje in
-Rijg met behulp van een dunne aasnaald (GURU) een maiskorrel op het draadje
-Stop een stukje grasspriet in het lusje en schuif de maiskorrel er tegen aan
-Knoop met een dubbele knoop het stukje dental floss in de haakbocht op de lengte, die je wilt

Gezien het feit, dat je dit jaar start met vliegvissen, zou ik voor de eerste montage kiezen. Die is veel duurzamer, handiger in het gebruik en scheelt een hoop gepriegel aan de waterkant.

Er zijn overigens van Korum kant en klare haakjes met hair en quickstop te koop. Dan zit je echter vast aan dat type haak en aan de gebruikte hair lengte. Die twee bepaal ik het liefste zelf.

groet van Ernst

Robert Hilbrands zei

Ik heb na een flinke miskoop gelukkig al een behoorlijke Dynaking vise aangeschaft voor het fatsoenlijk binden van streamers en spinner-vliegen.

Ik had de vice niet bedacht voor het binden van hairs maar je brengt me op een idee :-)

Ik laat me graag eens instrueren, Ernst.

Robert

Anoniem zei

Ik doe het nog anders een hair maken
Ik maak de haak vast met een Palomar knoop en wat hier aan surplus aan lijn heb een knoop in en klaar , wel eerst even een klein stukje siliconen slang om de lijn zetten


Gr jerry

Ernst zei

@Jerry: Er zijn inderdaad veel wegen, die naar Rome leiden. Ik heb in de afgelopen 32 jaar talloze montages van de hair aan de haak nagemaakt, "bedacht" en gebruikt. De 2 montages, die ik hier boven vermeld bevallen mij goed. De simpele montage met dental floss gebruik ik graag tijdens het penvissen. Ik kan daar nog aan toevoegen, dat in het geval ik kies voor het vissen met een (gevlochten) onderlijntje ik gebruik maak van een knotless-knot montage. Daarmee is de lengte van de hair exact te bepalen. Ook bij deze montage gebruik ik geen stukje siliconen slang meer om boven vermelde reden. De haakjes, die ik gebruik hebben een dusdanige steellengte, dat de hair na voldoende windingen van de lijn om de haaksteel, deze op het juiste punt verlaat om de haak goed in te kunnen laten haken.

In het geval ik een haak met een langere steel gebruik, dan fixeer ik de hair op het gekozen punt op de haaksteel met een stukje dental floss, dat ik om de haaksteel en hair heen knoop. Dat blijft verbazingwekkend goed op zijn plek zitten, kan verschuiven en raakt het tijdens de dril los, dan is het een fluitje van een cent om een nieuw stukje aan te brengen.

@Robert H.: Dat is waar ook! Je bindt al vliegen. Dan is vliegvissen natuurlijk een kleine stap verder...;-) Ik laat het geknutsel met plezier een keer aan je zien!

groet van Ernst

Ernst zei

Ik ga mijn reacties op SDDP dimmen, want op deze blog horen wat mij betreft de visavonturen beleefd door Peter en zijn vismaten centraal te staan.

Hetzelfde geldt voor de blog: Vissen volgens Robert, wat mij betreft.

Have SDDP en Vissen volgens Robert fun! ;-)

groet van Ernst

Peter Linzell zei


Hoi Ernst en de andere mannen! (H)eerlijk en leerzaam leesvoer dus schroom je niet. Er valt weinig aan toe te voegen. De periode dat de Fair Play's niet altijd het/hun logo waard waren was voor mij destijds de aanleiding om op zoek te gaan naar een andere hengelbouwer. Behalve dat het kurk niet altijd je van het was,waren vooral de gebruikte geleideogen niet altijd geschikt voor de spinhengels uit de ul klasse. Prachtige rappe stokjes werden gevoelsmatig gedegradeerd tot vlokhengels. Maar goed, dat is verleden tijd en de hedendaagse Fair Play hengels zijn daar het voorbeeld van. Punt. Geen oude koeien meer uit de sloot halen meer! Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaringen met de nieuwe spinners van Jan Bassez Ernst. En om de Fair Play cirkel ⭕ rond te maken zou ik graag tzt een op mijn Fair Play's uit de diverse tijdperken aansluitende hengel bij Jan Bassez laten bouwen. Ik dacht eerst aan een Winston Special Light op 3.30 maar na gisteren de met de 'brasemhengel' te hebben gevist besef ik die niet echt nodig te hebben.

Swingtippen (lijkt me nog steeds leuk om een keer te doen Robert H) en vliegvissen ga ik niet in investeren, vooral om de keuzes binnen n onze prachtige hobby niet nog gecompliceerder te maken blijf ik vooral trouw aan penvissen (karper/zeelt) en de spinhengels. Aan vlokvissen ga ik meer tijd besteden, en kan eventueel goed gecombineerd worden met penvissen en ultra licht spinnen. Uiteraard wel met bij deze tak van hengelsport passend materiaal en vooral dus lichte lijnen. Dat laatste is een tik van mij.

Gr,
Peter

Ernst zei

Hoi Peter,

Jan heeft op basis van zijn eigen ervaring met het nieuwe type spinnerblad aangevuld met de ervaring van anderen, waaronder ik, een passende verdeling van de reeks aan beschikbare bladmaten gemaakt gekoppeld aan de Fair Play spinhengels oplopend qua werpvermogen van 2 tm 12 gram.
Als spinners met dit nieuwe type spinnerblad deel uit gaan maken van het Fair Play assortiment, dan is daar een gedegen praktijkonderzoek aan voorafgegaan.

groet van Ernst