11 apr. 2016

Polderpret


ZATERDAG 9 APRIL 

Voor morgen staat een polder afspraak met Marc. Ik heb er zin in, en volgens mij Marc ook. De eerste polder karpers van dit jaar zijn geland, maar een zwaluw maakt nog geen zomer.  Om het nog uitdagender te maken hebben we morgen oostenwind.  Maar dat is morgen...

Na het werk vanavond maar even kijken en wat voeren in de polder.  Hengeltje mee en lekker tot rust komen langs de waterkant.


Genieten van het uitzicht! 
Een dikke schubkarper en een kleine soortgenoot later rijd ik in het donker terug naar Volendam.  Helemaal niet verkeerd, dat belooft wat voor morgen.


ZONDAG 10 APRIL 

Het broeierige weer in de ochtend zou weleens de voorbode voor een mooie visdag kunnen zijn. Als Marc en ik elkaar rond half drie in de middag in de polder de hand schudden is het een stuk frisser dan een paar uurtjes geleden.  En gedurende de middag werd het alleen maar frisser... Gewoon koud!

Gisteravond was er volop leven in het water, nu lijkt het of alle vis verdwenen is. Daar sta ik dan met mijn grote verhalen en beloften.  Het prachtige karperwater van gisteravond is veranderd in voor het oog troebele prutsloten. Gelukkig ken ik Marc ondertussen een beetje, hij is een echte doorzetter!

Na een rondje met de voeremmer heb ik een idee waar de karpers zich ophouden. Zoals te verwachten in en rond de duikers die onder de posten doorlopen.  Even uitleggen, -  een duiker is een pijp die twee sloten met elkaar verbindt.  Een post is een dam. De oplettende SddP lezer zal het zijn opgevallen dat dit mijn favoriete stekken voor winterkarpers zijn. Het is rond de duiker altijd dieper dan in de rest van de polder en de duiker zelf is een ideale overwinter plaats voor de karper. Geen duikers aanwezig in jouw polder?  Zoek dan naar bruggetjes,  liefst die op een fietstunnel lijken als je eronder door kijkt. Ook daar vindt de karper beschutting en voedsel in de winter.

Zodra de temperatuur oploopt, verlaten ze de overwinter plaatsen om in het ondiepe water (dat het snelst opwarmt) hun voedsel te zoeken.  Niet veel later vindt daar ook het paaispel plaats.


Niet uitgezet, maar in het wild geboren. 
Een wilde torpedo voor Marc.

Gewoon lekker simpel struinen met het pennetje. 


Het is ijzig koud geworden als Marc en ik rond zeven uur elkaar opnieuw de hand schudden. Maar...in de tussentijd zijn er door ons samen wel dertien karpertjes geland en uiteraard daarna weer vrijgelaten.  Elf stuks voor een duiker,  eentje onder een brug vandaan en eentje op een heel ondiep stukje water waar de wind vrijspel had. Grappig, tot twee keer aan toe stonden we gelijktijdig een karpertje te 'drillen'. Dat we beiden ook nog met een mooi formaat karper op de foto konden was een bonus.

Verkleumd tot op het bot rijd ik de polder uit. Het kacheltje aan, en met een grote glimlach van oor tot oor. Marc bedankt!

Groeten,
Peter

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Peter, Marc, wat een super dag!
Ik blank voorlopig weer even...
Hartelijke groet, Job

Peter Linzell zei

Thx Job,

Het begint nu langzaam op gang te komen. Binnenkort een lachende Job met karper, ik weet het zeker!

Groeten,
Peter

John van Gameren zei

Mooie vissen mannen. Klasse. MVG John,

Peter Linzell zei

Thx John! :-)

Gr,
Peter

Anoniem zei

Schitterende polder/ schitterende vissen. Mooi werk mannen !
Groet, Robert Remijnse

Peter Linzell zei

Hoi Robert,

Dat is een tijd geleden! Leuk om weer eens een reactie van jou te lezen. De afgelopen weken heb ik in een veel mooiere polder dan deze gevist. Verandering van spijs doet eten. Of - verandering van polder doet vangen! Neemt niet weg dat ik binnenkort weer ga vissen in die andere polder. En af en toe op zeelt voor de afwisseling is natuurlijk ook niet verkeerd.

Groeten,
Peter