9 aug. 2015

Aardappel vangt nog steeds...


Maandag 3 augustus.Ondanks het slechte weer de afgelopen week is er toch nog een paar uurtjes gevist. De weersomslag was goed merkbaar; de vangsten waren niet je van het. Een aantal kleine karpertjes en opvallend veel ruisvoorns. Die laatste waren soms een plaag. Maar dat hoort ook bij vissen, en het gaf mij mooi de tijd om weer eens goed na te denken - uiteraard over vissen... De nieuwe FP Medium Grafiet is een schot in de roos, dat is me wel duidelijk geworden. De ABU Cardinal 3 heeft plaats gemaakt voor een Penn Conflict maatje 2000. Een sober werpmolentje zonder onnodige opsmuk en hetzelfde formaat en lijncapaciteit als de Cardinal 3.

De lijn! Wat bijna geen van de huidige generatie karper (pen) vissers weet is dat lbs aanduiding meer is dan een getal. Vroegah viste wij met 0,24 tot maximaal 0,26 mm op de 1,5 lbs penhengel. Dat werd uiteindelijk dus 0,25 mm nylon. Klaar. Kijk ik naar bijv. Maxima nylon dan klopt dat nog steeds.

Simpel rekensommetje! Vermenigvuldig het getal (lbs) met 5 en de uitkomst daarvan is de breeksterkte van de lijn die bij de hengel hoort. Dus 1,5 x 5 = 7,5. Nee, geen kilogrammen maar Engelse ponden. Ja, die van 450 gram en een beetje en niet zoals bij ons 500 gram. En de lijn voor deze hengel mag iets lichter (minder sterk dus) of zwaarder zijn. maar dan bedoel ik een paar ons omhoog of naar beneden en niet meer.

De ideale lijn voor een echte 1,5 lbs penhengel is dus 7,5 lb. Maxima 0,25 mm is net geen 8 lb, perfect in verhouding met wat de hengel maximaal hebben kan. De eerder door mij gebruikte 6 lb = 0,22 mm Maxima is dus te licht. Dat ik het toch soms ga gebruiken op de FP Medium komt omdat deze hengel lichter is dan opgegeven. Iets wat uniek is, bijna alle hengels (niet alleen karperhengels) vallen zwaarder uit dan wat er opgegeven wordt.

Volgen Fair Play is mijn Medium geschikt voor 0,24 tot 0,26 mm Stilon. En Stilon, - een top lijntje trouwens - heeft een breeksterkte van 2,8 KG voor de 0,24 en 3 KG voor 0,26 mm. Naar boven afgerond 6,7 lb maximaal.  Dat is dus 1,34 lbs en geen 1,5 lbs. Wars van al dat Engelse gedoe deed Schreiner niet mee aan deze 'flauwekul' en de FP hengels werden geklasseerd op de diameter van de daarbij horende Stilon lijnen. Bedenk dan ook dat een elders als licht penhengeltje geklasseerd stokkie voor een lijntje van 8 tot 10 lb = 4,5 kg dus eigenlijk een stevige 2 lbs hengel is. Ja, een echte twee ponder meneer!!!

Tot zover een hoop gezwets over alweer de penhengel. De lbs (testcurve) en lb (breeksterkte) aanduidingen zijn tegenwoordig gemeengoed geworden en daarom vond ik het leuk om eens in het kort samen te vatten. Al zal het de gemiddelde karpervisser geen ene moer kunnen schelen Het is hem vergeven!
Maandag 3 augustus. Gisteravond hebben onze dochter Marleen en ik voerplekjes gemaakt met aardappel. Niet vanuit mijn soms nostalgische inslag, maar om hopelijk de ruisvoorns een halt toe te roepen. Om 3 uur in de nacht wordt ik bruut gewekt door de wekker van mijn telefoon. De spullen worden gepakt, ingeladen en dan is het op naar de polder.
Daar aangekomen is het zeker nog twee kilometer ploegen door de groene wereld tot ik bij de voerplekken ben. Het is nog steeds donker als de hengel wordt opgetuigd. Daarna voer ik nog wat aardappelkruim op de voerplekjes en mag het pennetje eindelijk te water. Zelfs al zou het stil blijven vandaag met de karper, dan nog had ik dit moment in de polder niet willen missen. Niets mooiers dan deelgenoot te mogen zijn van een langzaam ontwakende polder. Deze ochtend was in alle opzichten perfect, de puzzelstukjes vielen allemaal op de juiste plek. Of in mijn geval, "het aardappeltje onder het pennetje werkt".


Rond 12.30 houd ik het voor gezien. Vier karpers zijn dan tijdelijk het haasje geweest, en dat is voor deze polder een hele goede ochtend. Dat twee ruisvoorns het toch voor elkaar kregen een brok aardappel naar binnen te werken is iets waar ik mee kan leven. Overigens prachtige vissen met hun gouden schubben en vlammend rode vinnen! Tussen de derde en de vierde karper in heb ik zelfs nog een uurtje mijn luiken dicht gehad, languit liggend op de groene mat.
Stinkend naar vis en zweet, maar weer helemaal opgeladen trek ik de deur van de auto open. Niets mooier dan met de pen op karper vissen. Op getrouwd zijn met Francine na natuurlijk!!! ;-)2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peter,

Inderdaad is de Medium ook volgens mij lichter dan opgegeven. Dat geldt ook voor mijn lange Medium. Ik vind dat veel karper stokken van Fair Play lichter zijn dan opgegeven. En dan vooral in de lichte klasse. Ik denk dat de Medium meer naar de 1,25 gaat dan naar de 1,5 lbs. Maar die 1,25 lbs is juist een perfect vermogen voor een penhengel. Niet te licht en niet te zwaar. Voor ik de lange Medium had viste ik met een lange 1,25 lbs voordat hij brak door die hond.... Deze hengel vond ik meer naar een 1 lbs hengel gaan en bovendien te lang t.a.v. het vermogen. Hij had dezelfde zwieber neigingen als een te lange glasstok. Later bleek dat John alleen nog medium blanks had, dus liet ik die maar maken i.p.v. de 1,25 lbs. Met de Medium ben ik inmiddels echter heel tevreden. Ik vind hem een stuk beter dan de 1,25. Stabiel, vrij strak en krachtig, maar toch heel soepel vissend. Dus een gelukje bij een ongeluk.

Groeten
Hans

Peter Linzell zei

Hoi Hans,

Dat is inderdaad een geluk bij een ongeluk geweest. Ondertussen ben ik er achter gekomen waar de blanks van onze hengels vandaan komen. Niet bij Cor (die heeft ze wel geleverd in het verleden), maar die van ons zijn op andere blanks afgebouwd. Zo hoor/leer je nog eens wat.😉

Gr,
Peter