16 jun. 2015

Internet perikelen
Tranen van het lachen, zittend achter het beeldscherm, maar triest is het soms wel. Wat een onzin kom je tegen op weblogs, forums en uiteraard Facebook. Voornamelijk goed bedoeld, en dat maakt reageren erop zo moeilijk. Immers waarom zou je iemand kwetsen die zijn manier(en) van het beleven van onze mooie hobby vol passie deelt met ons. Wat mij vooral stoorde is de ongezouten kritiek op vissen met licht materiaal op karper. Er is met licht - of zwaar -  mits goed op elkaar afgestemd materiaal meer mogelijk dan de meeste hengelbroeders en zusters vermoeden. Probleem is dat de verhoudingen vaak ver te zoeken zijn. Het materiaal (de uitrusting) is niet in balans. Een licht penhengeltje veranderd echt niet als je er een lijn van 6 kg of meer breeksterkte op gaat gebruiken. De ruggengraat ontbreekt, en de lijn komt dus nooit volledig tot zijn recht. Drijvend op karper onder jungle-achtige omstandigheden met een daarbij passende pook en sleepkabel is soms niet verkeerd. Maar, een ultra licht spinmolentje als reservoir voor de bijna onbreekbare lijn wel. Potdicht gedraaid zal de slip onder kreunend verzet hooguit 2 kg leveren. Genieten zijn ook de stukjes over karpers die met gemak meer dan 40 meter nylon door de slip rossen. Helaas zijn er geen foto's of liever nog filmpjes van dit soort spectaculaire 'drils'. Dat moet fantastisch zijn om met een hengel (een veel zwaardere dan waar ik gemiddeld mee vis) tot diep in de kurken gekromd in je handen te staan. De slip zo afgesteld dat deze pas in werking treedt als de hengel en de rek in de lijn het uiterste van hun kunnen bereikt hebben. Wat een beleving moet dat zijn geweest. Of die slip goed afgesteld stond? Ik denk van niet! Ik moest voor deze ene keer m'n ei kwijt... Sorry!!!


Struinen door de Polder


Afgelopen dinsdag, donderdag*(samen met Danny*) en zondag heb ik op karper gevist. Pure eenvoud, slechts een hengel mee, en daarom een kort fotoverslag met een paar zinnetjes erbij - zonder geneuzel over hoe het wel of niet moet.Dinsdag 9 juni

Donderdag 11 juni

Flink struinen en in eerste instantie niet vissen. Veel wind in de polder, niet ideaal voor het vissen met de korst aan de oppervlakte. Wel een romantische ontmoeting met een lekkere rooie dame gehad. De boerin lach in een deuk toen ik haar de foto* liet zien. Zie boven* Aan de rand van de polder zorgden woningen voor luwte. Gaaf, voor ons beiden een flinke karper op de korst. Daarna was het over... Na opnieuw flink struinen - observeren - stuiten we op twee karpers. Danny moest er alles voor uit de kast halen, maar kon daarna wel op de foto met een van de twee. Een fijn bellenspoor verraden een op de bodem azende vis. De broodkorst werd stevig op de haak geknepen en zonk zodoende langzaam naar de bodem. Dat noemde wij vroeger een verzopen broodkorst! De lijn liep langzaam strak en hangen. Even dacht ik aan een brasem, maar een mooie zeelt bleek de dader. Altijd welkom! Uiteindelijk vier vissen, gezien de door ons gemaakte uren en vooral meters kregen wij het niet cadeau vandaag. Maar, het was weer genieten, en vooral ook lachen met m'n makker!Zondag 14 juni

Na bijna een week alleen thuis met de kids en dus eten bij Mc D., moest ik vandaag voor straf 20 km bikkelen van vrouw lief. Aan alle mooie dingen komt een eind - maar het was het dubbel en dwars waard. ;-)  Daarna snel naar de polder om zittend achter de hengel nog een beetje uit te rusten... Twee karpers dachten daar anders over!


<*)))))))><{


6 opmerkingen:

Dale Neijzing zei

Hoi Peter,

ook ik had dat soort fratsen jaren geleden; vissen die 20 meter wegschoten. Bij mij was het een kwestie van(nog) geen vertrouwen in mijn gebruikte materialen, of gewoon bang zijn om je materiaal tot het(bijna) uiterste te testen en dan je slip te licht afstellen. Pas sinds een jaar of 2 durf ik veel meer gebruik te maken van de optimale krachten van je materiaal.Best moeilijk was dat, maar ik besefte mij toen ook, dat mij dat waarschijnlijk meer vis op zou leveren. Vis die ik niet zou lossen in plompenblad of wat dan ook. Wat een lange weg moest ik gaan... Ik ben gewoon een langzame leerling.Vooral wat betreft de grotere vissen, want die vang ik niet zo vaak.

Tja, internet fora... Menig discussie is op verschrikkelijke wijze geeindigd. Ik herinner mij dat nog goed. Daarom heb ik lang geleden besloten nooit meer lid te worden van dat soort dingen. Een paar jaar geleden werd mijn blog(samen met nog 4 andere bloggers) op een karpersite tot een van de leukere blogs benoemd. Een hele eer! Ik ging dus kijken op die site en plaatste een link van mijn blog met bijbehorend verhaal. Ik werd meteen door leden beschuldigd van reclame maken.... Zo zat was ik het toen. Ik voer dan ook in principe geen discussies meer omtrent materiaal en doe gewoon mijn eigen zaken. Door ervaring leer ik het, maar ook door een zeer goede leermeester(die ken jij wel ;-))

Beste Peter, laat je niet gek maken! Ga gewoon vissen op de manier hoe jij die het liefst ervaart. Jij en ik weten dat er fijnere discussies bestaan. Maar, bovenal, wij weten ook waar het om gaat; genieten!! En laat de werkelijke ellendelingen in hun sop gaarkoken! Geen energie aan verspillen.

Groetjes,

Dale

FER zei

Hoe zat dat ook al weer? Oja, visserslatijn. Hoe groot was die vis?! De ervaring doet leren en af en toe slaan we allemaal wel eens mis of verspelen we een karper. Maar... liefst niet door verkeerd of ondeugelijk materiaal waardoor het beest rondzwemt met balast.

Peter Linzell zei

Hoi Dale, 

:-)

THX!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoi Fer,

Ervaring doe je op langs de waterkant! DUS, vissen, vissen, vissen enz.... Dat is nergens te koop, en dus onbetaalbaar. De oorzaak van het onnodig verspelen van vis is vaak te wijten aan gebrek aan ervaring. Dat zit wat jou betreft wel goed!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gr,
<*)))))))><{


Ernst zei

Hallo Peter,

Er bestaat een heel leuk boek over hoe je moet vissen.
De titel is: "How to Fish" en het is geschreven door Chris Yates.
Ik kan het iedereen, die maar geen genoeg kan krijgen van het neuzelen over andermans vistechnieken van harte aanbevelen.
De echte beleving van de hengelsport blijkt namelijk van een heel andere orde te zijn.
Wie de schoen past, trekt hem aan!

groet van Ernst

spinner zei

Wat ben jij toch een mazzelpik met al dat mooie water en rust om je heen,grote klasse.

gr andre

Peter Linzell zei

Hoi Andre,

TOF!!!

Thx,
Peter