24 mrt. 2015

Karperkriebels


Eind februari, de dagen lengen en ook de temperatuur loopt op, de uitwerking daarvan zie je als je goed kijkt terug in het water. Bellensporen rond de bruggetjes en duikers, maar ook langs schoeiingen, de karper wordt actief. Zichtbaar, want de gehele winter zijn ze te vangen hoor! Eind januari ben ik begonnen met mondjesmaat voeren op de voor het oog potentiële overwinter plekken voor de karper. Niet in de polder, gewoon hier in Volendam. Waar ik op hoopte gebeurde, de bellensporen verraadde dat er geaasd werd. En hoe! Stap nu niet allemaal massaal in de auto om het pittoreske Volendam voor een karper-bezoek te vereren want wat hier mogelijk is, is bijna overal mogelijk. Oke, dat ik na een paar weken voeren de karpers bijna uit mijn hand kon voeren is ook voor mij nieuw. In de laatste week van februari ving ik in slechts een paar uurtjes vistijd over de week verspreid meer dan 20 karpers. Daartussen zat een exemplaar van ruim 70 centimeter. Binnen no time was daar de eerste onthaakmat discussie op mijn Facebookpagina, en wat te denken van het veel te lichte materiaal waarmee ik vis... K*lere, ga toch lekker vissen mensen!

En toch; hand tamme karpers vangen is niet mijn ding. Voor het eerst sinds de verhuizing miste ik de polder, die altijd op loopafstand of een kort fietstochtje in de buurt was. Daar zwemmen de echte karpers, wilde karpers, schuw en beresterk. In het groen gestoken sluipen en kruipen langs het water op zoek naar soms die ene vis. Zeker in deze periode is het geen appeltje/eitje om er eentje tijdelijk te mogen bewonderen op de sappige groene grasmat. Na vijf bezoekjes aan de polder, staat de teller op twee karper(tje)s. Maandag 23 maart, - gisteren dus!!! - ving ik de tweede, en pas op het einde van (een voor mij voor het eerst weer) een lange dag vissen. De schade is meteen goed ingehaald, genieten van en in een omgeving die begin jaren 90 op slechts tien minuten fietsen van huis was. De mest wordt uitgereden, en overal te horen is dat de weidevogels hun uiterste best doen om binnenkort voor nieuw nageslacht te zorgen, en zelfs paaiende snoeken heb ik onder mijn neus voorbij zien zwemmen.


Zondag 22 februari.Maandag 23 februari. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bij de eerste twee pogingen in de polder bleef het net droog.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Dinsdag 10 maart. De eerste echte karper van 2015.Vrijdag 13 maart. Maandag 23 maart.
5 opmerkingen:

sjoerd zei

mooi blog peter .
kom zekers weer kijken ..

Anoniem zei

Hoi Peter,

Het leest lekker weg die korte verslagen.
Super aangevuld met geweldige foto's om maar te zwijgen van je filmpjes.
IN één woord "GEWELDIG" ga zo door.

Groet,
Gerrit

Anoniem zei

Hallo peter,

Leuk te zien dat je al weer goed bezig bent. Vooral die wilde karpers in de polder. En mooie foto's van prachtig en authentiek viswater. Ik geniet daar al van!

"Binnen no time was daar de eerste onthaakmat discussie op mijn Facebook pagina, en wat te denken van het veel te lichte materiaal waarmee ik vis."

En wat een geleuter allemaal over dat lichte vissen. Licht vissen is pas echt vissen volgens mij. Zo licht als mogelijk en verantwoord is. Wat moet je met 30/00 in de polder doen op een pook van een hengel of hangend in een tent! Mensen, pak toch eens een licht stokje, ga struinen en zie hoe je daarvan kunt genieten tijdens het vissen op vriend cyprinus.

Groeten
Hans, Stellendam

<*)))))))><{ zei

Thx mannen!

Dale Neijzing zei

Beste Hans uit Stellendam,

Ik citeer:"Licht vissen is pas echt vissen volgens mij. Zo licht als mogelijk en verantwoord is. Wat moet je met 30/00 in de polder doen op een pook van een hengel.."

Wat jij hier doet, is hetzelfde als wat al die andere mensen doen, die zeuren over het 'te licht' vissen.
Ik vis met 30/00 en een 2 ponds PEN hengel. Waarom? Omdat de omstandigheden daar simpelweg om vragen. Of bestaan er geen leliebedden, overhangende bomen, wierbedden, sterke rietkragen die ver het water in lopen, bruggen met vele, dikke pijlers enz. in al het polderwater? Oja, ik ben een polder visser uit het mooie West-Friesland en ik kom dat allemaal tegen. In sommige gevallen kan ik zeker met lichter materiaal vissen, maar mijn uitmuntende penhengel(s)van 1,75-2,00 pond zorgt/zorgen ervoor dat ik nog steeds ontzettend veel plezier beleef aan elke formaat karper.En ik ben alle omstandigheden nagenoeg de baas. Met 1 hengel.

Daarnaast is het 'lichter vissen' niet voor iedereen weggelegd. Ik heb het geprobeerd hoor, maar het is gewoon niet aan mij besteed.Daar al eens over nagedacht?

"Licht vissen is pas echt vissen volgens mij". Dat is jouw mening(en die van vele anderen). En die respecteer ik, maar presenteer jouw eigen mening niet als feit. Respecteer jij mijn visserij dan ook, of is die te zwaar en wordt dat dan als 'niet echt vissen' geclassificeerd?

Met vriendelijke groet,

Dale Neijzing