11 okt. 2014

De tiengrammer

De tiengrammer opnieuw ontdekt, het is allemaal de schuld van onze zoon Frank. Hij opende mij de ogen afgelopen herfst en winter. En nu teruglezend op SddP vind zelfs ik, dat ik soms te ver ben doorgeslagen in het ultra lichte. Gericht op grote snoek jagen met twee of driegrammers en het bij deze hengeltjes passende nylon is eigenlijk gekkenwerk. Maar het kan... Helaas lees en ik zie ik steeds vaker dat ultra licht nog steeds niet goed begrepen wordt. De verhouding is soms compleet zoek. Met  kunstaas voor een tiengrammer in combinatie met een lijn die zelfs voor de tiengrammer nog veel te zwaar is wordt zelf op een anderhalfgrammer gewoon op snoek gevist. En ja, het werkt ook nog, maar ultra licht is deze aanpak natuurlijk niet.

Met dank aan Frank was mijn kunstaas bedoeld voor de tiengrammer behoorlijk uitgedund. En dan krab je je echt even achter de oren. Wat een hoop shit hangt er in de gemiddelde hengelsportzaak. Musky's in de polder, je zou het bijna gaan denken.
Het tekort is gelukkig opgelost, en ondertussen zijn Danny en ik weer helemaal op orde. Voor de azijnpissers die mij veroordelen tot het maken sluikreclame voor slechts een hengelwinkel of kunstaas bouwer:  goed nieuws, de spinstangen komen bij Peeters vandaan, streamers en spinner/streamer combinatie bij Elbertse, Ondex spinners bij Traditional en de Terrible spinners bij van Gameren. 

Wat onze tiengrammers betreft, wij vissen met Fair Play en Hardy. Vergelijkbare tiengrammers waren tot midden jaren tachtig goed verkrijgbaar. Dat is nu wel anders! Voor een Fair Play moet je nu naar Belgiƫ, maar beter ver weg, dan niet te koop. Blijven over Traditional hengelsport en CJW. Vooral de Mosquito 3LV is een aanrader, en momenteel de beste tiengrammer van Nederlandse bodem. Zo, dat is eruit! En de beste spinhengel is nog steeds de hengel waar je zelf het prettigst mee vist. Leer je spinhengel goed kennen, uren ermee maken, en dan komen de snoeken (bijna) vanzelf op de kant.


Zondag 5 oktober.

Donderdag 9 oktober.

88 cm

Vrijdag 10 oktober.

Geen uitgebreid verslag vanaf de waterkant deze keer, maar in het kort samen gevat. Opmerking: steeds is er slechts een paar uur gevist. Zondag 5 oktober. Samen 11 snoeken gevangen. Danny viste slecht twee uurtjes, en nam 2 snoeken voor zijn rekening. Donderdag 9 oktober. Een bak van een snoek voor mij op de FP Redscale spinner. Daarna nog 4 kleine snoekjes en Danny op de valreep ook 1 gevangen. Vrijdag 10 oktober. Danny vist sinds vandaag ook met een Luxor 1A model onder de tiengrammer. Deze werpmolens worden niet meer gemaakt, en kan ik daarom zonder schroom de beste spinmolen ooit gemaakt noemen. Naast flink wat baarzen worden ook 6 snoeken geland vanmiddag.

Gr,
Peter


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ware woorden, Peter. Vanmorgen nog de lange FP grafiet 10 grammer gepakt met 20/100 nylon en heerlijk gevist met een zelfgemaakt spinnertje met koperkleurig Indiana-blad. Een perfecte uitrusting die volop sport geeft op de snoek. De 10 grammer is als ik voornamelijk snoek verwacht; de 5-grammer pak ik alleen als ik veel baars en slechts sporadisch snoek verwacht. Lichter hoeft voor mij niet.

RobertHil

Anoniem zei

Peter,

Eerlijk gezegd ik vis ook te weinig met de fp 10 grammer , zal hem ook maar eens uit het foedraal halen.
Jullie zijn daar goed bezig , gefeliciteerd

Groeten P uit DH

Peter Linzell zei

Thx mannen!

Gr,
Peter

Anoniem zei

Hoi Peter ,

gisteren het nadeel van de Luxor mogen meemaken, de erg trage inhaalsnelheid. Had gisteren een erg fraaie karper op drijvend brood in een beek, maar bij het aanslaan kwam hij recht op mij af, ik kon het niet bijhouden met mijn Crack 100. Gelukkig bleef hij gehaakt en kon ik hem netten. Was de eerste karper op mijn geel glas brasem FP, er is op zicht karper mee te vangen, maar ik denk dat het toch iets te licht is, het stuk beek heeft relatief weining begroeing dus je kan er met 16/100 vissen, gebuik ik voor de winde, vandaag een mooie 70er erop na vier uur proberen en aanklooien. Volgende keer ga toch weer iets zwaarder als ik met de korst op karper ga.

Groeten
Otto