13 jul. 2013

Mythe?5.30 uur


Dinsdag 9 juli. Onder de dijk die ervoor moest zorgen dat de voormalige Zuiderzee het achterliggende land niet zou bedreigen ligt uniek Noord-Hollands karperwater. Helaas hield die dijk het zoute water niet altijd buiten. In het landschap waarin ik ben opgegroeid en waar nog steeds woon, zijn de litttekens die de Zuiderzee na heeft gelaten nog steeds te vinden. De vele meertjes (wielen*) hier in de omgeving zijn vaak ontstaan na weer een dijkdoorbraak, en het water bevat hier nog steeds zout. Niet veel meer, maar het riet is er bros door, en daardoor niet geschikt als dakbedekking. De begroeiing in het landschap verraadt dat de grond hier nog steeds brak is. De vroegere veenriviertjes die uitmondden in de Zuiderzee zijn opgeslokt in het ingepolderde landschap. Als je goed kijkt zie je het verschil: waar de gegraven sloten kaarsrecht door de groene wereld zijn gegraven, slingeren de riviertjes er vrolijk op los. Als oorspronkelijke riviervis en gewend aan brak water, zwemmen hier al generaties lang boerenkarpers rond. Behalve in de veenriviertjes nu ook in de kleine meertjes en in de vele veenderijen waar ooit turf werd gestoken om de kachel te laten branden.

SddP lezer Hans plaatste een paar weken geleden onderstaande reactie onder een van de verslagen:


Hallo Peter, 

Zijn die boerenkarpers nou ook sterker en sneller dan kweekvissen of is dat een mythe? Dat heb ik me altijd al afgevraagd. Het zijn prachtige vissen die jullie gevangen hebben. Niet groot maar authentiek en schitterend van kleur en tekening. De bijnaam "blauwkarper" is op ze van toepassing. 

Hartelijke groeten Hans van de Kuil, Stellendam 

De laatste der mohikanen
Groene wereld


Genieten!


Na vandaag heel wat uurtjes te hebben doorgebracht bij mij in de polder, weet Hans uit eigen ervaring dat boerenkarpers veel sneller en sterker zijn dan kweekvissen.

Hans gefeliciteerd met je eerste boerenkarper!

Groeten,
Peter

*Wielen zijn vaak diepe plassen gelegen aan een dijk en zijn ontstaan door een plaatselijke dijkdoorbraak. Bij een dijkdoorbraak kolkt het water met grote kracht het achterliggende land binnen. Hierdoor ontstaat achter de dijk een diep gat, het wiel.


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie hengel heeft hans, een jan schreiner zo te zien, denk glasvezel ook, kijk eens hoe die hengel krom gaat, mooi hoor.
Molen zo te zien een abu c3, goed spul zo zien, mooi fotos trouwens.

Groeten
Otto

Peter Linzell zei

Helemaal goed Otto! Materiaal was op deze visdag bijzaak voor ons, de boerenkarper kreeg de hoofdrol. In deze omgeving mooie foto's maken is niet zo moeilijk. ;-)

Groeten,
Peter

Bjorn Nieuwenhuis zei

Hoi Peter,

Gaat Hans al verhuizen naar Noord-Holland :) Die boerenkarpers altijd genieten :) Geen mythe dat weet ik zeker! Nice pic.

Groet, Bjorn.

Anoniem zei

Hoi Bjorn,

Als boerenkarper fan zonder boerenkarper water zou ik eigenlijk al jaren in Noord-Holland hebben willen wonen. Eigenlijk al sinds ik het boek van Jan de Winter voor het eerst onder ogen kreeg ruim 30 jaar geleden. Maar ja, je moet ook een baas vinden om bij te werken en vrouw en kinders waren niet over enthousiast. De karper perikelen van pa zijn wel aardig maar moeten niet de overhand krijgen vinden ze. Ze hebben ook wel gelijk eigenlijk. Maar als ik m'n hart had gevolgd.....

Groeten Hans

Anoniem zei

O ja Otto,

En de hengel is een oude 2000 Medium van het nog goede cobold uit de jaren 80-90, die ik heb gestript en opnieuw heb laten opbouwen. Maar i.p.v. HC ogen zitten er nu lichtere pac bay ogen op waardoor de hengel een stuk sneller is geworden. Vist lekker hoor.

Hans

Anoniem zei

Hoi Peter,

Als ondernemer zie ik een mooie kans: "Vang je eerste boerenkarper onder uitstekende begeleiding van Peter Linzel, bekend van Struinen door de Polder!

Een visdag, die waarschijnlijk door de karpervissers geboekt wordt, die een beetje "Frankrijk blue" zijn geworden.

Nee...laten we jou visserij maar niet vercommercialiseren. Daar komt narigheid van.

Wel een gemiste kans ;-)

Knipoog van Ernst

Peter Linzell zei

Hoi Bjorn,

Noord-Holland heeft het!!! ;-)


--------------------------------------------------------------------------


Hoi Hans,

We doen het zeker nog een keertje over! Wel je Nico de Boer meenemen...----------------------------------------------------------------------------


Hoi Ernst,

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel handig om te hebben. Nee, lekker stil houden dit water.--------------------------------------------------------------------

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Beste Peter,

De laatste jaren dat ik met vakantie ga met de caravan is dan naar Noord-Holland in de buurt van Petten.
Dan ga ik op de wilde karper vissen met mijn Fair Play cobold light en 20\00 Stilon, pennetje, wat mais en vissen maar. Dat deze karpertjes sterker en sneller dan hun kweekgenoten dat klopt.
Razendsnel en snel van richting veranderen tijdens de dril zijn deze vissen onberekenbaar en daardoor heb je volop sport.Daarom vertelde ik ook waar ik mee viste. allen veel succes,

Derk Schrikkema

Anoniem zei

Hoi Peter,

Je hebt helemaal gelijk.
"Any fool can make money. Show me someone who can make time", schreef Chris Yates in Casting at the Sun.
Tijd is ook handig om te hebben. Of het gelukkig maakt, hangt af wat je er mee doet of kan doen.
Vanavond penvissen op de Flevolandse Turboschubs.
Soms is geluk heel gewoon :-)

Goede vangst, Peter!

groet van Ernst

Anoniem zei

Hallo ernst

Ben jij toevallig ernst van der sluijs ???


gr jerry