12 dec. 2010

IJskoude snoekenZondag 12 december. Het heeft de afgelopen drie dagen flink gedooid. De meeste polders liggen nog steeds dicht, maar breder en dieper polderwater ligt op veel plaatsen wel open. Vanaf morgen komt het winterweer keihard terug, vandaag is misschien wel de laatste kans om in 2010 nog een keer te kunnen vissen.

Mijn laatste snoek die ik ving was op 11 november, ik zal en moet er vandaag even uit met de spinhengel. Danny heb ik gisteravond gebeld, en die heeft ook zin om naar het water te gaan. Een beschutte poldervaart met aan weerskanten bomen gaan we samen uitvissen. De dwarsslootjes die op deze vaart uitkomen liggen nog dicht, ook de kleine kommetjes langs de vaart (waar het zomers goed baarzen vangen is) zijn bedekt met ijs.

Dieper water dat afgelopen week nog helemaal dicht lag, daar heb je nu niets met mini kunstaas te zoeken. De tiengrammer is gezien de omstandigheden nu de ideale spinhengel. Beide gaan we vissen met Fair Play tiengrammers van glasvezel. Danny met een moderne van cobold glas en ik met de tiengrammer van geel glasvezel.

Als we rond 12.30 uur langs de vaart ons kunstaas monteren voelt het weer aan alsof het voorjaar is. Daar gaan we lekker van genieten vandaag! Als ik na mijn eerste worp de lepel naar binnen heb gevist zie ik vlak voor m'n voeten een grote snoek wegdraaien en word ik helemaal vrolijk. Er is snoek aanwezig in de vaart en ze liggen niet vast! Dat wordt ook door Danny bevestigd, hij ziet zelfs drie snoeken op het laatste moment afhaken.
De PaKo S lepel wissel ik voor een Luxor Succes spinner met een blad van 35 mm. Misschien dat een kleinere spinner wel een aanbeet kan uitlokken. Na eerst een snoek te zien afzwaaien is het op de volgende worp raak! Mijn eerste snoek sinds 11 november, en vlak voor een nieuwe koudeperiode. Ik ben er heel blij mee.

Meerdere volgers en een snoek gevangen na een stuk van misschien 50 meter te hebben uitgevist, dat belooft wat voor vandaag.
Een tweede snoekje op nog geen 15 meter verder bevestigt dat.

Daarna worden door ons beiden de spinners keer op keer zonder ook maar een teken van leven te krijgen binnen gevist. We vissen de vaart af tot de plek waar we dankzij een hek niet verder kunnen vissen. Duidelijk is dan dat de snoeken bij elkaar liggen en dat we ook nog eens precies op de beste plek met vissen zijn begonnen. Samen lopen we terug naar de plek waar we begonnen. Vanaf daar gaan we de andere kant van de vaart uitvissen. Danny ziet daar een snoek zijn spinner volgen en de PaKo S lepel waar ik dan weer mee vis wordt tot twee keer toe door een toeschietende snoek gemist. Ook deze kant van de vaart kunnen we niet helemaal uitvissen. Voorbij een bruggetje waar er altijd wel eentje ligt, maar vandaag niet, wordt de vaart verder met ijs bedekt. Er zit ons niets anders op om terug te vissen richting de auto.
Gelukkig vissen we hetzelfde stuk vaart opnieuw uit. Vele worpjes worden gemaakt, en op nog geen 100 meter bij de auto vandaan is het raak bij Danny. Ook een snoek voor m'n vismaat vandaag en deze is echt op de valreep.

Aankomende week wordt het koud, tot -7 aan toe is er voorspeld, het komende weekend kan er in de polders en stadswatertjes niet gevist worden. Het weekend daarop is het kerst en zelfs als er dan wel gevist kan worden blijf ik thuis. En dan komen we alweer in 2011 aan.

Met drie snoeken het visjaar 2010 afsluiten; mooier hadden we het ons niet kunnen wensen!

Groeten,
Peter

2 opmerkingen:

Yuki zei

He mannen,

Echt heel gaaf met deze temperaturen en omstandigheden, toch nog een paar snoeken weten te verleiden! Ik ben weer trots op jullie ;-)

Mvg Yuki

Anoniem zei

Super gaaf om koning winter te trotseren en een paar welverdiende snoeken te vangen. Helemaal geweldig.


MVG John.