Een van de leuke dingen van een blog hebben is dat er regelmatig berichten in mijn mailbox zitten van lezers. Een deel van die berichten zijn vragen, en uiteraard beantwoord ik die altijd en met plezier. Een vraag die me regelmatig gesteld wordt is welke spinhengel 'moet' ik kopen, en dan vooral ook, waarom moet ik die dan kopen. Een simpele vraag, maar het antwoord daarop is niet zo simpel.
Waar vist de vraagsteller; polder en stadswater, of op groter water, of allebei? Wat voor vis zwemt er rond en waar heeft de vraagsteller het voornamelijk op voorzien? Wat is het gemiddelde formaat van deze vissen, wat is je favoriete kunstaas, en uiteraard, heb je al ervaring met de ultra lichte spinhengel? Een beginnende spinvisser een anderhalfgrammer aanraden is gekkenwerk, maar ook een driegrammer is dan veel te licht om goed ervaring mee op te doen. Daarbij zijn deze hengeltjes ook nog eens beperkt inzetbaar, en zijn zeker geen allround kunstaas/spinhengeltjes.
Ook zijn er vissers die liever slechts één echte goede spinhengel kopen en het daarbij willen laten. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Kijk ik naar mezelf en zou ik (slechts) twee spinhengels mogen houden die ik op dit moment bezit, dan zou ik kiezen voor de The Artist en de Mosquito 3LV. Bijna al het kunstaas wat ik vis, maar ook al het water dat ik bevis kan ik af met deze twee spinhengels onder alle omstandigheden en in alle jaargetijden.
Moeilijk wordt het pas als ik slechts een spinhengel zou mogen houden! Dan vallen The Artist en de Mosquito 3LV beiden af. Maar wat moet ik dan... De Mosquito 1LV is dan de beste optie. Zit precies tussen The Atist en de Mosquito 3LV in, voor wat betreft het vermogen, maar ook qua lengte. Lees ik de eerste verslagen terug op SddP dan is er een groot scala aan kunstaas te vissen op deze spinhengel, en is hij voor mijn visserijen bijna overal inzetbaar. Maar niet altijd... Voor dicht begroeide polderslootjes in de zomer, of harde wind tijdens de herfst heb ik een zwaardere spinhengel nodig. Maar ook tijdens een dagje op Kroko jacht bij m'n maatje John op groot water gebruik ik liever een zwaardere spinhengel, dan de Mosquito 1LV. Een vijfgrammer is gewoon geen allround spinhengel, helaas.
Gelukkig heb ik dat probleem niet, ik kijk naar buiten voor ik ga vissen en kan kiezen met welke spinhengel(s) ik vandaag ga vissen. Ik ben door de jaren heen bijna voor 100% roofvisser met de spinhengel geworden en heb dus niet het probleem dat ik voor zeelt, karper en brasem enz. hengels nodig heb. Ik heb me gericht op slechts een tak van de hengelsport en me er in gespecialiseerd.
Maar zou ik ooit een allround spinhengel mogen ontwerpen, dan zou dat een hengel van rond de 7,5 ft (rond de 230 cm en uiteraard van grafiet) worden. Een achtgrammer zou het dan moeten worden, die daardoor dus precies tussen de Mosquito 1LV en 3LV invalt. Met een overlap naar twee kanten voor wat betreft het te vissen kunstaas. Je kunt er heel goed een Zaansepolder spinner met een blad van 25 mm op vissen als kleinste spinnertje, maar ook een 45 mm terrible spinner als grootste spinner. Alles wat daartussen in zit kan er dus ook prima op gevist worden. Denk ik aan streamers, dan zijn de mogelijkheden opeens onbeperkt geworden. Vanaf bijvoorbeeld de kleine SddP streamer tot de Suikerspin aan toe, en daartussen in zijn zoveel streamers te verkrijgen...
Lepels voor de polder een bijna vergeten kunstaas, maar sinds een jaar of vijf weer helemaal in beeld. Pako PS, Pako S en Pako 6 kun je vissen op een achtgrammer. Niet meer te koop, maar ik heb ze nog! Kijk eens bij Traditional; het schap hangt er vol met prachtige lepeltjes voor de polder, maar ook voor de achtgrammer. De Pelikaan lepels in zowel de vijf en zeven gram uitvoering zou ik erop vissen, maar er hangen nog veel meer lepeltjes bij Temming aan de pennen die uitstekend op de in mijn ogen allround spinhengel gevist kunnen worden.
Dan zijn er nog de ABU Toby's in 7 en 10 gram, die kun je er ook goed op vissen en een uitstapje naar de Nieuwe Waterweg, het OVM of de pier van IJmuiden behoren zeker tot de mogelijkheden met deze spinhengel!
Plugjes, te veel om op te noemen, kijk maar eens naar Rapala. Deze firma maakt voor de achtgrammer al een ongelofelijke hoeveelheid plugjes. Langwerpig, bol, twee-delig, drijvend, zinkend, maar ook voor de oppervlakte visserij. Voor al deze plugjes en technieken heeft de achtgrammer voldoende vermogen maar vooral ook de body om deze optimaal te kunnen vissen.
Kom ik bij de ideale lijn voor deze spinhengel, dan zegt het boekje 0,18 mm nylon. Kan, maar ik zou kiezen voor 0,08 mm NanoFil op de achtgrammer. Een molen is niet zo moeilijk, een 1000 model past eronder, maar ook een 2500 model.
Hoe zou ik deze spinhengel het liefst afgebouwd zien? Rubberkurk, geloof me, dat spul ligt ontzettend goed in de hand. Laat ik eens gek doen, waarom niet! Nadeel is dat het is iets zwaarder is dan gewoon kurk, maar omdat het veerkrachtiger is dan kurk beschadigt het op de lange duur niet door de reelringen - want die moeten erop komen. Het gewichtsverschil is simpel op te lossen door een gedeelde greep te monteren. De hengel oogt dan ook nog eens lekker hip, en dus helemaal van deze tijd. Originele Fuji SIC ogen maken het plaatje af, alleen de kleur van de wikkelingen, daar ben ik nog niet uit...
Stof tot nadenken dus!
Groeten,
Peter
6 opmerkingen:
Hoi Peter,
Leuk artikel en inderdaad even stof tot nadenken. Ik heb 1 informatieve vraag extra: waarom kies je voor de artist en niet voor de 0LV (beide driegrammers). Kortom wat zijn voor jou de verschillen.
Voor wat betreft de wikkelingen misschien wikkelingen in twee kleuren? Geeft wellicht het alles van 1 principe wel goed weer.
Groet,
Bert Zeeman
Hoi Bert,
Ik zou de 0LV voor geen goud willen missen, maar moest ik kiezen dan heeft The Artist het voordeel dat daar uitstekend met twisterjes etc. op gevist kan worden.
Bedankt voor het meedenken!
Groeten,
Peter
Hoi Peter,
In de eerste plaats complimenten voor je blog.
Dagelijks kijk ik even op je site in de hoop dat er alweer nieuwe artikelen op staan.
Ik zag op de foto dat john een nieuwe fairplay 10 grammer spinhengel heeft zonder bus.
Hoe bevalt deze en is deze gemaakt op speciaal verzoek of gaat schreiner meer van deze hengels maken.
groeten,
Arjen Bonder
Dag Peter,
Ik heb ook een artikeltje klaar liggen over het kiezen van een mosquito spinhengel. Die wordt na de zomer geplaatst als de waterplanten weer afsterven en de (polder)roofvissers juist opbloeien. Ik ga helemaal met je mee op de afbouw na dan. Leuk stukje.
vrgr Klaasjan
Hoi Arjan,
Dank je wel!
Het was de eerste test met deze spinhengel door John. De blank is afkomstig van Talon, een testmodel, en daarom uniek. Ik vrees dat Schreiner het hier bij laat, sowieso omdat na deze blank voor serie productie geen enkele stuks bij Talon besteld kunnen worden.
Groeten,
Peter
Hoi Klaasjan,
Ik ben benieuwd naar je artikeltje, leuk om naar uit te kijken.
Groeten,
Peter
Een reactie posten