25 dec 2012

De Spirit van Raimond is ingewijd




Zondag 23 december. Om even voor achten vanmorgen schuift Raimond hier aan achter de keukentafel. Natuurlijk voor de koffie, maar daarna wordt zijn nagel nieuwe Spirit of Amsterdam uit het foudraal geschoven. De eerste van de officiële productie, en om de toekomstige eigenaren tegemoet te komen heeft de gedeelde rubberkurken greep plaats gemaakt voor een volkurken greep. Verder is de Spirit op de kleur van de wikkelingen na gelijk gebleven aan het prototype.

Het prototype is de afgelopen maanden een vissend laboratorium  geweest. Onder alle denkbare omstandigheden is deze ingezet, met een berg nieuw, maar ook bestaand kunstaas. Voor de Spirit heeft John van Gameren speciaal een aantal streamers ontwikkeld, deze zijn getest, en de gene die goed zijn bevonden komen binnenkort op zijn site (of staan er al). Ook pluggen en lepels hebben te kust en te keur zwemles gehad. Kilometers Nanofil, nylon en Powerpro zijn door de Fuji Sic oogjes gegaan, en deze zijn nog steeds als nieuw. Mijn voorkeur blijft dan ook uitgaan naar de Fuji's voor de Spirit, maar Cor kan indien gewenst ook de Recoil's (zijn handelsmerk) monteren.

Even terug naar de blank. Deze is slank, maar gemaakt van dikwandig IM6 grafiet. Het resultaat daarvan is een spinhengel die onder druk buigt tot in het kurk, geen strakke bezemsteel is, en daardoor zelfs kunstaasjes bedoeld voor de driegrammer nog uitstekend werpt. IM6 grafiet is taai en uitermate geschikt om spinhengels van te bouwen. Zeker bij het naar binnen tikken van streamers aan rekloze lijnen krijgt de hengel flink op zijn donder.

Deze spinhengel doet, als je hem in de hand neemt, een beetje denken aan de Fair Plays van titanium/grafiet. De blanks werden door Cor (dus niet Schreiner) uit Nieuw Zeeland geïmporteerd. Over het titanium in de blanks is Cor niets bekend, en daarom wil ik daar ook verder niet op ingaan. Wat ik wel weet is dat ik de afgebouwde blanks toen uitstekende maar wel ontzettend dure spinhengels vond. De productie van deze blanks is verplaatst van Nieuw Zeeland naar China en helaas is daarmee de kwaliteit ook minder geworden. Daarom is het doek voor deze uitermate goede spinhengels gevallen. Dat de truuk hem in de wanddikte zat mag ik wel verklappen, en dat Cor de blanks leverde weet bijna iedereen al. Respect ook voor Cor dat hij deze serie spinhengels toen niet onder zijn eigen naam en afgebouwd volgens de CJW standaard in de prijslijst heeft opgenomen.

Raimond heeft al een keer met mijn proto Spirit gevist, maar vandaag is het menens en gaat het productie model naar de waterkant. Onder zijn Spirit gaat een Stella 2500FE opgespoeld met 0,08 mm Nanofil. Slechts een kunstaasje gaat hij gebruiken en dat is de Suikerspin streamer, die speciaal ontwikkeld is voor deze spinhengel.





Ik kies voor de grootste Pelikaan lepel en al snel lijkt dat een goede keus. Een mooie snoek wordt bijgeschreven aan deze visdag. Maar op dat moment had ik liever gehad dat Raimond hem gevangen had.





De komende uren daarna vangen we niks, nada, noppes. En met een klein snoekje als eerste vis op de nieuwe Spirit zijn we dan ook heel blij vandaag.





Het tweede kleine snoekje voor mijn vismaat is niet minder welkom. En ook dit slag rovertjes geeft voldoende actie op de achtgrammer. En naar de huidige trend is een achtgrammer nog steeds een hele lichte spinhengel.







Yes! Soms krijg je waar je niet eens op durft te hopen. Een dikke snoek is over de Suikerspin geschoven, en deze keer wordt wel alles van het materiaal gevergd. De kers op taart van deze visdag is een snoek van 74 cm.





Het toetje is een heel klein snoekje. Met vijf snoeken, waarvan vier voor mijn vismaat, een visdag om in te lijsten.

Groeten,
Peter




7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Peter,wat een mooie snoeken weer. En gaaf dat raymond zo zijn hengel heeft kunnen inwijden.Super. enne maak er ook niet te stille nachten van. HAHA. Hele fijne dagen maatje voor jou Francine en de kids,dat hebben jullie zeker verdiend. Tot snel. Je Maatje

Anoniem zei

Hoi Peter ,
Je hebt er weer een mooi stukje leesvoer van gemaakt !
Informatief stukje over de "Spirit" en de materialen er achter....duidelijk

De kinderen zullen wel blij zijn als Kerst voorbij is :)

Groeten Raimond









Anoniem zei

Hallo Peter,

Weer mooie vangsten, metname voor Raimond.

De "SPIRIT" is goed ingewijd.

Ook een volledig kurken handgreep zou mijn voorkeur hebben.

Enne je heb inderdaad een stille kerst gehad zo te zien.

Groet,
Gerrit

derk schrikkema zei

Hallo Peter,

Gelijk heeft Raimond wat betreft een volkurken handvat, ik vind jammer dat je dat gaat onderbreken zoals bij jouw hengel Peter, een handgreep is al niet zolang op een spinhengel en met een arm moet hij goed onder je elleboog liggen voor een goede ondersteuning, of dat een persoonlijke argument moet zijn, is dacht ik niet zo, bij een goedgebouwde hengel hoort dat nu eenmaal zo, dit lijkt meer op een bezuiniging net als eenpootsogen die gemonteerd zijn op sommige hengels, vooral bij fabriekshengels, dan hoef je maar een kant te wikkelen, scheelt weer tijd en arbeidsloon.

Groetjes,

Derk Schrikkema

Remco zei

Een effiente wijze van gewichtsbesparing. Over het uiterlijk of wat men nou eenmaal gewend is valt te twisten.

Anoniem zei

Een split grip is tegenwoordig op veel spinhengels de standard.
Op deze manier kan je het tussenstuk voorzien van veel bling bling, veel amerikaanse hengelbouwers maken echt indrukwekkende versieringen, vaak erg fraai. Ook op de vele amerikaanse hengel in de USA (Bijna allemaal Made in China) wordt de split grip veel toegepast. De besparing is hier natuurlijk waar het om gaat, als je een productie run hebt van laten we zeggen 20000 hengels en per hengel bespaar je 4 kurken, dan is dat dus 80000 kurken minder a 1 a 2 dollar, dus tel uit je winst. Voor mij is een vol kurken handvat nog steeds het mooist, maar het is wel iets zwaarder en duurder. Nog effectiver gebruik is door een reel houder te gebruiken, ik heb een splitgrip hengel en hierbij is er zelfs geen materiaal gebruikt boven de reelhouder, gewoon 1 kurkje onder het handvat en een kurk op het uiteinde. Het staat nog fraai ook en het vist prima. In principe is daarom een volledig kurken handvat eigenlijk niet nodig als je een reelhouder gebruikt, ik heb het niet over de standard fuji reelhouder, maar de speciale reelhouders welke aan een kant glad zijn afgewerkt, zijn eigenlijk veel beter dan reelringen welke in de meeste gevallen altijd los gaan zitten en ook je molen voet op de lange termijn beschadigen.
Technisch gezien is een volledig kurken handvat niet echt nodig, het staat inderdaad mooi, maar er zijn betere oplossingen.

Groeten
Otto

Anoniem zei

Overgens dat laatste stukje kurk wat als stopper dient voor de reelringen op de hengel van Raimond vind ik niet echt mooi.
Het is mooier en meer classic al cor dat vloeiend laat overlopen zoals op zijn mosquito hengels.
Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Groeten
Otto