5 jun 2013

FLEXwerken in de polder


Zaterdag 1 juni. Er mag weer op roofvis gevist worden, maar voorlopig houd ik het bij karper. De snoeken zwemmen niet weg, die zijn aan in de herfst weer aan de beurt. Als ik uit mijn werk thuis kom ligt het verwachte pakje op tafel.








De inhoud is een Penn Battle 2000 werpmolen. Een werpmolen waarvan de behuizing en rotor geheel van metaal zijn gemaakt. Twee aluminium spoelen en een stalen as maken het plaatje compleet. Beide spoelen zijn uitgerust met HT 100 slipschijven, en de slipwerking is dan ook om te zoenen. Geen lichtgewicht, maar met 269 gram uitstekend in balans met de nieuwe penhengel.




Mochten de omstandigheden daarom vragen, dan kan er ook met een werpmolen 2000/3000 model gevist worden onder deze penhengel. Ik hoor een lezer uit Eindhoven al roepen; hoe zit dat dan met de harde en zachte kant van deze hengel. Onthoud dat een blank gerold wordt op een mandril en dat de naad (de overlap waar het gerolde grafiet eindigt) nooit precies loodrecht over de gehele lengte van de blank loopt.








De Penn wordt meteen volgespoeld met 0,24 mm nylon, en gaat mee naar de polder. Een boerenkarper laat de slip van de Penn flink krijsen. Een prima werpmolentje, ik ben er blij mee.


Zondag 2 juni. Een lange dag struinen door de polder samen met Raimond staat op het programma voor vandaag. Hopelijk vangt Raimond vandaag wel zijn eerste karper op zijn nieuwe FLEX penhengel. De Stella 2500 FE die daar vorige week nog onder hing is vervangen voor een Mitchell Pro Lite van hetzelfde formaat.




Ik heb de reel weer bovenop de SUPER FLEX penhengel gemonteerd. In deze polder wordt/ mag niet gevist worden. Van de boer en zijn vrouw mag alleen ik er vissen, en sinds kort Raimond ook. De karpers zwemmen er voornamelijk langs de oever, want daar vinden zij hun voedsel. Werpen is dus niet nodig! En wil ik perse onder de overkant vissen, dan loop ik gewoon om.




Een uitgestrekte groene wereld helemaal voor ons zelf, ver weg van de tentjes en projectvissen.
De eerste karper is voor mij vandaag. Geen grote, maar wel in staat om de penhengel flink te laten buigen richting het water.


Zoek de penvisser


In een hoekje tegen een pluk riet verraden kleine belletjes een azende karper. Dat kan kloppen, want een uur geleden heb ik daar gevoerd. De pen verdwijnt rustig onder water, en na een droge tik met de penhengel verandert de net nog zo rustige onderwaterwereld alsof er een granaat ontploft is.




Heftig verzet, eerst onder de hengeltop, maar daarna gevolgd door een keihard schot van zeker dertig meter. De vis keert en probeert zich in een rietkraag links van mij te boren. Door de druk op de karper te verminderen kan ik dat voorkomen. Bij blokkeren zou zeker de lijn zijn gebroken, en dit truukje werkt bijna altijd...






Snel werk ik me langs het hek, om zo vanaf de rechterkant waar de vis zich dan bevindt de dril tot een goed einde te laten verlopen.




De karper in zijn oervorm, zo vind ik ze het mooiste!


Dat lukt, en zo kan ik samen met een van mijn mooiste boerenkarpers tot nu toe op de foto.









Daarna blijft het lang stil. Ik kan alleen maar hopen dat als er nog een aanbeet komt, die voor Raimond is. Het lange wachten wordt beloond, en ook Raimond's FLEX  verandert vandaag tijdelijk in een fraaie parabool.


Modern penvissen is...


Met drie karpers nog geen echte topdag wat vangsten betreft, maar als je in zo'n omgeving mag vissen dan kan je daar niet echt mee zitten!

Groeten,
Peter

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Peter en Raimond,

Prachtige karpers, en wát een mooi stuk polder! Koester dit maar, want in het westen van het land (rondom Den Haag-Voorburg) kom je dit soort schitterende wateren helaas niet meer tegen.....
Volgebouwd :(.

Óp naar de volgende sessie ;).

Groet,
Frans.

Unknown zei

Hoi Peter,

Wat een mooie schub. Het lijkt wel een U- boot :) Je nieuwe hengel werd mooi op de proef gesteld.

Groet, Björn.

Dale Neijzing zei

Mannen,

beide gefeliciteerd!!

Peter, wat een ontzettend brute vis!! Ik ben ontzettend benieuwd wat voor gevecht die karper heeft geleverd.....

Groet,
Dale

Anoniem zei

Hoi Peter,

En dan zeggen ze dat vissen ontspannend is.
Ik hoop dat je nog vele van die stunts moet uithalen.

Beide (jij en Raimond) nog veel succes.

Groet,
Gerrit

Anoniem zei

Gaaf viswater en gave vissen Peter! Fantastisch. Ik ben jaloers. De karperwateren in mijn polder zijn de afgelopen jaren vakkundig ontdaan van (kweek)karpers door onze Poolse vrienden, dus ik heb geen water meer. Wees hier maar zuinig op. Het is zo maar kapot gemaakt.

Hans, Stellendam

Peter Linzell zei


Hoi Frans,

Leuk om weer eens een reactie van jou te lezen!


--------------------------------------------------------------------


Hoi Bjorn,

Thanks! Zo'n karper zorgt voor behoorlijk wat vuurwerk op de penhengel.


--------------------------------------------------------------------


Hoi Dale,

Jij bent ook lekker bezig!


--------------------------------------------------------------------


Hoi Gerrit,

Don't try this at home... ;-)


--------------------------------------------------------------------


Hoi Hans,

Dat is flink balen zeg! Gelukkig zijn de karpers waarop ik het voorzien heb niet interessant genoeg voor de kiloknallers. Niet alleen de Polen, ook de karpervissers zelf hebben een hoop kapot gemaakt. Die laatste groep niet alleen door hun gedrag langs het water, maar ook door het uitzetbeleid in open water van vissen die hier niet thuis horen.


--------------------------------------------------------------------

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hi Peter,

Mooie vissen en geweldige omgeving. Ik breng in het voorjaar en in de zomer ook veel tijd in de polder door op jacht naar karper en blijf dat mooier vinden dan kiloknallen met z'n allen op groot water.

Vraagje: vond je een van je shimano molens niet geschikt genoeg voor de penvisserij of is er een andere reden dat je nu kiest voor Penn als je met een molen gaat karperen?

Groet,
Bert

Anoniem zei

Prachtige vissen Peter!
Van die Penn ga je nog veel plezier beleven. Afgelopen winter heb ik met deze molen op een spinhengel gevist en ik ben er heel tevreden mee. Als de Battle 1000 iets makkelijker verkrijgbaar zou zijn, had ik hiervoor gekozen onder de lichte hengel.

Groet, Jurriën

Peter Linzell zei

Hoi Bert,

Ik was op zoek naar een simpele, degelijke en vooral niet te grote werpmolen voor onder de penhengel. Uiteraard met een uitstekende slip!

Zonde om die verfijnde en dure Shimano's te mishandelen, die spaar ik liever voor onder de spinhengels. - dacht ik...

Tot mijn grote verbazing (op het gewicht na!) doet deze Penn niet onder voor een Stradic of zelfs Biomaster.

--------------------------------------------------------------------


Hoi Jurriën,

Thanks!

--------------------------------------------------------------------
Groeten,
Peter

FER zei

Ben benieuwd welk budget jij er op na houdt? Ach ja, een hobby mag geld kosten nietwaar. Die polder torpedo schub als oervorm klinkt en ziet er heel aannemelijk uit. Privé water, hmmm klinkt bijzonder aantrekkelijk!

Grtx, FER

Peter Linzell zei

Hoi Fer,

Je moet er soms wat voor over hebben... ;-)

Groeten,
Peter