24 aug 2012

Een nieuw tijdperk




Donderdag 23 augustus. Vanmiddag heb ik hier thuis om 13.00 uur met Raimond afgesproken. Bijna standaard begint ook deze visdag met koffie en koek aan de keukentafel. De paar uurtjes met The Edge afgelopen woensdagavond gericht op baars zijn ons goed bevallen, en daarom gaan we vandaag alleen met The Edge vissen.

Niet met 0,10 mm nylon op de spoeltjes van onze werpmolens, maar met 0,04 mm Nanofil. Dat vissen met nylon ging goed, maar als je eenmaal gewend bent aan rekloze lijnen merk je duidelijk verschil. De aanbeten worden op nylon vertraagd doorgegeven, en je hebt minder contact met het kunstaas. Een ander groot voordeel van Nanofil is dat je verder kan werpen, in de polder niet echt nodig, maar bij tegen de wind in vissen is dat wel handig. Je werpt bij tegen wind verder maar ook preciezer met Nanofil, dan met nylon.

Nanofil had al mijn voorkeur boven nylon op de drie, vijf en tiengrammer, maar ook op de anderhalfgrammer (The Edge) vind ik het een verbetering. Dat Raimond daar net zo over denkt bevestigt dat gevoel nog eens extra.

Vandaag gaan Raimond en ik voor de vijfde keer in korte tijd met elkaar vissen. Onze vakanties vielen op een kleine onderbreking voor mij daarin gelijk, en dat gaf ons de ruimte om samen op pad te gaan. Dat Raimond daarvoor iedere keer van Zutphen hierheen moest rijden vond hij geen probleem.

Het was leerzaam om te vissen met dezelfde spinhengels en lijnen, maar met verschillende onderlijnen en kunstaas. In korte tijd doe je zo samen een hoop ervaring op! Ik kon zo in de praktijk ervaren dat op een titanium onderlijn waar rek in zit meer aanbeten verzilverd worden. Wat mij ook opviel was dat The Edge met de Stella 1000 FE nog beter in balans was dan met mijn twintig gram zwaardere Twinpower 1000 PGS. Wel vind ik nog steeds de tragere overbrenging van de Twinpower een voordeel hebben tegenover de snellere Stella.

Raimond, maar ook zijn vaste vismaat Rob die de eerste keer mee was maar helaas geen vakantie had, konden de voordelen die streamers boven ander kunstaas hebben voor snoek in de zomerse polders ervaren. In slootjes waarvan Raimond dacht, hoe kun je hier nou met kunstaas vissen en zit daar überhaupt wel snoek, bewezen streamers hun vis- en vangkracht. En hoe!  Het enthousiasme van zowel Rob als Raimond hierover vergeet ik niet meer.














Mini spinnerbait gekregen van een lezer van SddP


We gaan voorlopig voor de laatste keer samen op pad, en wat is er dan mooier dan achter de baarzen aan te gaan. Kleine spinnertjes en baars gaan uitstekend samen, en dat zou ook vandaag weer blijken. In een paar uurtjes vangen we er samen ruim 80 stuks. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn als we meer vistijd hadden doorgebracht op de hotspots in de vorm van bruggetjes en een draaiend gemaaltje die we onderweg zijn tegen gekomen. In ieder slootje dat we hebben uitgevist met onze The Edge's vingen we baars vandaag, en dat is natuurlijk ook leuk om mee te maken.

Natuurlijk ben ik ondertussen ook bezig geweest met een afgeslankte en trage werpmolen voor The Edge. De Twinpower 1000 PGS verhuist naar de Mosquito 0LV dus dat is geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat er in Nederland geen 1000 modellen verkocht worden met een trage overbrenging (inhaalsnelheid ruim onder de 60 cm) en een gewicht rond de 175 gram.  In Japan wel... De Stella 1000 PGS haalt slechts 54 cm per slingerslag binnen, weegt 170 gram en heeft net zoals de Twinpower 1000 PGS een nog fijner afstelbare slip dan de Stella 1000 FE. Het prijskaartje dat hangt aan de JDM Stella gooit roet in het eten.  684,37 Euro! Zeker omdat The Edge een spinhengel is die niet altijd en overal inzetbaar is.




En dan is er nog de Shimano Symetre 500FJ. Weegt 170 gram, en heeft een inhaalsnelheid van slechts 50 cm. Waarom niet eigenlijk? Met de nog ongebruikte zilver/goud kleurige reserve spoel van de Sedona 500 FD toont de Symetre wat minder popperig. De Sedona spoel is net zoals die van de Symetre een koud gesmede aluminium ARC spoel, waarop het gebruik van dunne rekloze moderne lijnen geen enkel probleem is. De slipwerking van zowel de Sedona als de Symetre zijn uitstekend. Goed merkbaar is dat de slip geconstrueerd is voor het gebruik van lichte lijnen. Daardoor kan die heel fijn afgesteld worden. De Symetre 500 FJ komt met 0,04 mm Nanofil prima uit de verf onder The Edge, en dat is mooi meegenomen.

Groeten,
Peter

3 opmerkingen:

Klaasjan zei

Dag Peter,

Je moet natuurlijk wel reëel blijven dat dergelijke baarsjes niet echt het uiterste van het materiaal zullen vergen waardoor niet alleen het beste goed genoeg zal zijn. Dat knot to kinky klinkt niet zo verkeerd in combinatie met de nanofyl lijn. Ik heb nog geen ervaring met beide. Succes met het testen en uitzoeken.

vrgr Klaasjan

Peter Linzell zei

Hallo Klaasjan,

Nee, dat is ook niet de bedoeling van dit verslag.

The Edge is niet mijn gericht op groot wild spinhengel, en eerlijk is eerlijk, de Sedona 500 en Symetre 500 zijn voor het x-ultra lichte spinnen prima werpmolentjes.

Mocht er een grote baars of snoek op het op The Edge geviste kunstaas duiken, dan staat de Symetre 500 echt wel zijn mannetje.

Bedankt!

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hoi Peter,
Was weer een gezellig dagje vissen,
Harstikke leuk om met dat lichte kleine spul tussen de planten door te sturen en baarsjes te foppen.
En laat nu de herfst maar komen , dan kom ik snel die kant weer op met wat streamers :)
Groeten Raimond