2 dec. 2013

ABU Cardinal 52 revivedZondag 1 december. Toen ik gisteren uit mijn werk thuis kwam, lag daar de envelop op mij te wachten waar ik stiekem op hoopte. Een dag eerder had ik van Jan Haanstra van Werpmolens.nl   een slinger voor mijn ABU Cardinal 52 gekocht. Hij was er, en daarmee is de favoriete ultra lichte spinmolen uit mijn jeugd opeens weer tiptop in orde.

Ik heb de Cardinal meteen goed schoon gemaakt en daarna voorzien van vers vet en olie. Dit prachtige stukje techniek uit Zweden matcht fantastisch met de Spin Grafiet vijfgrammer, en de combinatie is ook nog eens perfect in balans. De spoel is voorzien van verse Stilon 0,14 mm nylon, met een breeksterkte van 1 kg.

Met zijn 235 gram is de Cardinal 52 naar de huidige maatstaven een zwaargewicht onder de miniwerpmolentjes. Een volledig metalen behuizing en een binnenwerk van brons op staal zijn daar verantwoordelijk voor. De overbrenging is 4,5:1 en dat zorgt ervoor dat er per slingerslag 56 cm nylon naar binnen wordt gedraaid.


De echte, uit Zweden!
Het snoepgoed dat ik gebruikt heb vanmiddag


De test is vanmiddag, en wat ik eigenlijk al wist klopt: wat waren deze Cardinal's toch sublieme werpmolens. Niet door het aantal lagers, maar puur door de minimale toleranties in hun constructie en de kwaliteit daarvan. Geen grote snoeken vanmiddag, maar wel alle vijf in staat om de Spin Grafiet in een fraaie bocht te brengen.

Peter
  

1 opmerking:

Michael zei

Heel leuk Peter. Als iemand ooit eens een Cardinal 54 uit 1979 te koop heeft (maakt niet uit in welke staat) Dan houd ik mij aanbevolen. emaildingen@yahoo.com