Vrijdag 20 september. Ik verbaas mij soms dat er vissers zijn die zonder er ooit een dag mee gevist te hebben kritiek leveren op (en haarfijn de verschillen weten tussen) de Mosquito's en de FP's. In het gunstigste geval hebben ze er eens een vastgehouden, of hooguit een paar worpjes gemaakt. Om een goed onderbouwde vergelijking te maken tussen de Mosquito's en de FP's moet je met beiden gevist hebben. Uren maken, niet op het internet, maar aan de waterkant...
De Rapier doet me met m'n ogen dicht denken aan de BB1 van P&M. Voelt aan als splitcane, en dat is een compliment. Ook door de grote geleideogen (naar de huidige maatstaven) op het hengeltje doet de Rapier me denken aan de BB1. Het zijn geen Luxor (kwaliteit) geleideogen zoals op de BB1, maar er is niets mis met Pacific Bay (Made in China) geleideogen!
Neemt niet weg dat de Rapier een machtig mooi spinhengeltje is voor het struinen door de polder. Kleine lepeltjes en streamertjes kunnen er prima op gevist worden is gebleken. Na gisteren met een streamertje een mooie snoek te hebben geland, ben ik vanavond twee uurtjes met een klein VGS lepeltje in de weer geweest. Tussen 18.00 en 20.00 uur kon na eerst een klein snoekje ook nog een beste snoek worden bijgeschreven.
Peter
14 opmerkingen:
ecomedyUiteindelijk gaat het om het visplezier, en dat is voor iedereen toch weer anders en vaak een combinatie van meerdere factoren, met welke hengel je vist is er zeker een onderdeel van. Blij dat ik de keuze heb voor zowel FP als CJW hengels.... gr René
Hoi René ,
Je slaat de spijker op z 'n kop !
Gr ,
Peter
Peter
Ik heb of heb gehad hengels van Cjw BB Temming Peeters Hardy Bruce & Walker Orvis en de ene hengel was beter gezegd voldeed beter aan de eisen die ik stelde nu en toen dan de ander , ik ben en was nog steeds op zoek naar de ideale hengel voor mijn manier van vissen en dat is een onmogelijke opgave maar beetje bij beetje kom ik er thans dat hoop ik hoewel de zoektocht is ook wel een leuke opgave
Als ik je review van de rapier zo lees denk ik , jammer gemiste kans van John om het beter te doen maar Schreiner is bekend geworden om lang vast houden aan bepaalde tradities zo als de bussluiting hoewel ik daar het nut niet meer van in zie
In de begintijd van de glasvezelhengel was de bussluiting de beste oplossing om 2 of meer stukken bamboe aan elkaar te zetten , toen de glasvezel opkwam ging men verder met de kennis van toen dus de bussluiting ging op de glasvezel blank , alleen de techniek staat niet stil en behalve dat de glasvezel fijner werd de harsen beter kwam men ook tot het gebruik van de pensluiting en hoewel er werd en word gezegd dat de bussluiting onverslijtbaar en een pensluiting niet heb ik nog nooit van een goede pensluiting de pen moeten vervangen ook geen bus trouwens
Toen eind jaren 70 de eerste carbon hengels op de markt kwamen ging men doodleuk op dezelfde mandrills waar glasvezel hengels op werden gebouwd carbon hengels maken met als gevolg breuk veel breuk dit kwam omdat carbon stijver is dan glas dus je kon met minder vezel toch net zo strakke hengel maken alleen de wanddikte was verschrikkelijk dun dus breuk , ogen door de blank etc was het gevolg maar aldoende leert men en al gauw werden de blanks dikker en waren de problemen over
Dit heeft/had als gevolg dat carbon hengels steeds zwaarder werden in gewicht pak nu maar eens een bv Avon van Hardy in de hand en een vergelijkbare carbon , de eerste is lichter
Gevoerden ogen vindt ik eigenlijk behalve voor start/togoog maar sinds ik op een hengel titanium gevoerde ogen heb ben ik er wel tevreden mee vroeger waren gevoerden ogen lomp maar dat is nu over , hardchrome ogen vindt ik nog het minst van alle eigenlijk want de laspunten van de ogen zijn de zwaktes schakel en eenpoots gebruik/wil ik niet verbuigen mij teveel vooral bij in/uit foudraal halen
gr jerry
Waarom moet ik nu denken aan het boek : De kunst van het kunstaasvissen van J.P. Schreiner.
En dan met name het citaat aan het begin, nl; Zij die zich expert laten noemen op visgebied hebben nog minstens vijftig jaar nodig om te leren ontdekken dat er op dat gebied geen experts bestaan.
Of moeten we dit ook onder gemiste kansen plaatsen??
Je kunt het met Schreiner eens zijn of niet, hij heeft altijd getracht zijn ''technische kennis'' te onderbouwen.
Noem mij tegenwoordig een hengelbouwer die hetzelfde doet??
Ik ben bang dat de meesten dat niet eens kunnen, dat laten ze over aan de fabrikant.
Wanneer men de mechanica er op los laat kan men aan zijn visie praktisch geen fout vinden.
Het is niet zo moeilijk om als hengelbouwer bv. een zaken/vakantie reisje te plannen naar een willekeurige hengelfabriek ergens in de USA,{het land van de kunstaasvisserij}of NZ om daar verschillende bestaande spinningrods, enz, ter hand te nemen en zich te laten voorlichten wat betreft de eigenschappen en voor verschillende omstandigheden.
En dan aan één of misschien wel meerdere bestaande blanks iets meer of minder aan te passen en zie daar een echte nederlandse 3, 5 10,enz, enz, grammer.
Plotseling kunnen ze ook behoorlijk langer worden gemaakt zonder dat dit afbreuk doet aan de eigenschappen, want die moderne materialen laten dat toe??
En het mooiste is het gaat er hier in als zoete koek voor sommigen, net zo als het Woord van God in de meeste ouderlingen.
Dan krijg je dus bijzondere hengels, zoals bv. een 1.8 grammer van 1.53 m en één van 1.5 gram van 1.95 m.
Nergens is er sprake van onderbouwing {site}, ook al zijn ze allebei van grafiet!
Dat dit wel gebeurd bij een floret en bij een rapier word door velen erkend, daar hoef je geen ''expert'' voor te zijn.
Lolle
Beste Peter,
Er komt nog eens een tijd {let op mijn woorden} dat er een nieuw materiaalsoort komt die het weer toe laat om hengels massief te maken.
Net zo als massief glasvezel toendertijd, maar met dezelfde, zo niet nog betere eigenschappen als grafiet.
Hengels die nog net iets dunner gemaakt kunnen worden dan nu, misschien wel onbreekbaar, waar op greepjes zitten die eigenlijk voor kinderhandjes gemaakt zijn.
Dus weer werk aan de winkel voor de werpmolen ontwerpers.
Maar welke verbinding moeten we dan gebruiken?
Misschien wel één van een legering die slijtvaster, lichter en misschien zelfs wel mee buigt, net zoals de RC. oogjes, wie zal het zeggen.
Wedden dat de hengel industrie wel weer een goede redenen zal vinden en hanteren om dit dan weer een revolutie te noemen op het gebied van hengelsport!
Zo zie je maar wat er met een beetje fantasie bedacht kan worden en weet je, toch zullen er nog genoeg mensen zijn die met klassieke hengels door blijven vissen!
Waarom?
Simpel, er zullen altijd liefhebbers blijven en niets is perfect in het leven {behalve de natuur en daar kunnen we ook niet vanaf blijven, zie naar de gevolgen} en niets zal dat kunnen voorbij streven, zelfs CJW niet!
Lolle
Hoi Lolle,
Wat dacht je van de (CJW) vlieghengels van Boron uit de jaren 80! Die waren massief.
De fabrikanten zullen altijd op zoek gaan naar vernieuwingen - en daar zitten ook verbeteringen tussen - maar niet altijd. Of die verbeteringen bijdragen aan het plezier van de gebruiker ervan?
Stilstand is achteruitgang, maar ook de omzet blijft achter. Niets is perfect, alleen al omdat wat jij of ik goed vinden voor een ander een misbaksel kan zijn.
Peter
Hoi Lolle , nu ben ik toch wel benieuwd waar volgens jou een tweegrammer aan moet voldoen. De Rapier is zeker geen echte tweegrammer - als ik de reviews geschreven op o.a. Flitsend Nylon door jouw vismaat Alex lees. Alex vist er met veel grotere spinners op dan passend bij het opgegeven werpvermogen en dat blijkt geen enkel probleem te zijn. Ook de lijnen die hij gebruikt zijn niet in verhouding tot wat Schreiner adviseert.
Peter
Dat klopt Peter, mijn vismaat Alex gebruikt een bladmaat voor de 2-grammer die ik weer op de 4-grammer gebruik, hij gebruikt een bladmaat op z'n 5-grammer die ik weer op de 8-grammer gebruik.
Persoonlijk vind ik dat hij de hengels iets teveel overbelast d.m.v. de waterweerstand die op zijn beurt de hengeltop in mijn ogen iets te krom trekt.
Dat ik dit niet prettig vind betekend niet dat het niet gaat, maar daar zijn deze hengels niet voor gemaakt.
In mijn ogen moet de top heel, maar dan ook heel licht gebogen trillen, dat vind ik prettig en dat is voor de 2-grammer dus het model indiana met bladmaat van 19-20 mm als maximaal en minimaal een maatje van 13-14 mm.
Maar dat is Alex zijn keuze, hij moet doen wat hij prettig vind, het is tenslotte zijn visserij nietwaar!
Wanneer hij zou beweren dat dit een wet van Meden en Perzen is, dan hebben we stevige, maar zeker niet overbrugbaar mening verschil.
Mijn perfecte 2-grammer bestaat alleen in mijn fantasie en heeft de lengte van rond de 2.15 m, voor een lijntje van 10.00mm - 12.00 mm en een kurken greepje met een diameter van 22 mm en een lengte van rond de 32cm.
Liefst een massieve blank en onbreekbaar.
Of dit kan met de huidige materialen weet ik niet, misschien ooit eens in de nabije toekomst. Tot die tijd geniet ik met volle teugen van de rapier en staar ik me niet verder blind met dromen of streven naar iets wat misschien wel nooit waarheid zou kunnen worden.
Wat ik me niet kan voorstellen Peter is dat er genoeg mensen zijn in de wereld die of te vaak naar het verleden kijken/leven of altijd een paar dagen of weken of soms zelfs jaren vooruit in de toekomst kijken/leven, maar nooit genieten van het heden.
Je doet je zelf veel te kort in alle opzichten, maar dat is weer mijn mening.
Ik weet toevallig dat CJW massieve boron hengels heeft gemaakt, maar waarom is dat nooit wat geworden?
Waren deze te duur of was de hengelsportwereld er nog niet klaar voor, maar Cor zelf wel!
Niets ten nadele van Cor, ik vind hem een pracht kerel en hij maakt prachtige hengels, maar in sommige dingen kan ik hem niet volgen.
Bijvoorbeeld : Jan S. zei en schreef ooit eens van : Wij proberen te streven naar perfectie.
Wat doet Cor : Waar perfectie eindigt begint......CJW!
Nog ééntje dan, In de catalogi van FP staat en stond al heel lang de rapier als lichtste 2-grammer ter wereld, wat heeft Cor een aantal jaren terug in zijn aanbod staan..... een 1.8-grammer, dus 0.2 gram lichter, dat is blijkbaar niet genoeg want nu is er één van 1.5 gram en een centimeter of 42 langer voor dezelfde lijndikten!
Sorry, maar dit doet mij toch teveel denken aan haantjes gedrag en dat heeft hij toch niet nodig vind ik!
Lolle
Hallo Lolle & Peter
Ten eerste voor de meelezers wij kennen elkaar al langer
Uit glasvezel kun heel goed lichte hengeltjes bouwen , zo heb ik ooit een P&Z gehad voor 1 gram wg uit volglas en dit hengeltje was een genot om mee te vissen en het woog niks meer dan een P&Z BB 1
Over het zo uit het buitenland halen van blanks dat ligt toch iets meer gecompliceerder dan je zou denken , ik heb bij een Nederlandse hengelbouwer 10 proef blanks zie staan van een hengel , allemaal iets verschillend en dan maar hopen dat als de hengel is afgebouwd dan voldoet zoals de bouwer het voor ogen had , deze blanks moeten wel gewoon betaald worden
Ik vindt het jammer dat Jan en John nooit eerlijk zijn geweest waar de blanks vandaan kwamen , hoewel van een hoop is dat voor iemand met kennis wel te zien bv Fenwick of Lerc en Maleve
Jan heeft een hoop boeken geschreven maar er was mijn inziens maar 1 echt boek en dat was de krab met de gouden scharen de rest vindt ik gewoon reclamelectuur waarin een hele hoop wordt afgekraakt als dit niet goed en alleen FP hengels deugen , ik krijg altijd hiervan " wij van WC eend adviseren Wc eend of slager keurt eigen vlees en dat moet je vindt ik vermijden
En ik moet wel vaak lachen om de termen klassiek of erger nog old skool , wat bij mijn God wat is dat vissen zoals in de jaren 70/80 of nog iets klassieker in de jaren 40 lekker met de bamboe vaste stok gevlochten lijn gesmede haak op karper vissen voor de pot of gaan wij terug naar greenhart hengels
gr jerry
helaas lees ik dit soort aanvallen op Schreiner wel vaker... en ze zijn meestal net als deze keer gebaseerd op discutabele argumenten:
"Ik vindt het jammer dat Jan en John nooit eerlijk zijn geweest waar de blanks vandaan kwamen , hoewel van een hoop is dat voor iemand met kennis wel te zien bv Fenwick of Lerc en Maleve",
Waarom zouden ze daarmee te koop moeten lopen? Zodat concurenten dezelfde blanks kunnen kopen en ermee adverteren? In geen enkele branche is het gemeengoed dat de toeleveranciers bekend worden gemaakt. Dus waarom je Jan en John hierop aanvalt is bijzonder... of vind je ook dat je bakker van elke grondstof moet aangeven van welke cooperatie hij het koopt? Elke schoenenfabrikant moet aangeven waar hij zijn huiden inkoopt?
Jan heeft een hoop boeken geschreven maar er was mijn inziens [snip]t vindt ik gewoon reclamelectuur waarin een hele hoop wordt afgekraakt als dit niet goed en alleen FP hengels deugen
Dit is ook bizar... Jan heeft een visie op vissen die hij doorvoert tot in zijn hengels, maar dat vind jij kwalijk? Je had liever gezien dat hij had gezegd "Ik heb een visie op licht vissen, maar spinnen in de polder met een gevoelloze stok is prima". Natuurlijk adviseert hij een zelfde soort materiaal als hij bouwde... anders had hij een andere soort hengels gemaakt.....
En dan verder het dedain voor Jan's visie die opeens verouderd is. Kan jij aangeven welke mechanische kernideeen verouderd zijn? Waarom is parabolische actie ouderwets? Op welke punten zijn John's hengels voorbijgestreeft zodat het vissen revolutionair anders is?
Ik kan me prima voorstellen dat je het niet eens bent met de visie van de oude Schreiner... maar ga dan niet de kwaliteit afkraken omdat de Schreiners consistent die visie volgen.
Beste Peter,
Om te beginnen, gefeliciteerd met je rapier. Een hele mooie aanvulling wat mij betreft op jouw zo langzamerhand degelijk en geschikt arsenaal aan hengels voor de (ultra) lichte visserij.
Gelukkig kiest lolle zijn eigen weg m.b.t. zijn voorkeuren voor de ideale (ultralichte) spinvisserij. Het is vaak makkelijk, en best prettig, om elkaar in overeenkomsten te vinden. Lastiger, in het algemeen, is het natuurlijk om elkaar in de verschillen te vinden. Gebeurt dat laatste echter, dan wordt het zeker interessanter, niet alleen voor de visserij, want in mijn vismaat vind ik een vriend...Tot zover even dit.
Aangezien je iets zegt over mijn keuzes (formaat spinners, lijnkeuze) denk ik zelf daar iets over te willen zeggen; allereerst zou je kunnen stellen dat bladmaat (grootte van de spinner) eigenlijk geen relatie heeft tot werpvermogen. Gewicht dan weer wel. Maar daar gaat het niet echt om. Ik denk dat het ging om de weerstand van het kunstaas op de hengel tijdens het binnenvissen. De spinners die ik gebruik vallen inderdaad qua formaat soms buiten de 'voorschriften'. Ik vind dat niet erg, dat ze daar buiten vallen. Overigens is het wel zo dat ik zeer lichte spinners maak, die makkelijk hoog en langzaam binnen te vissen zijn. De tragere gang van de ietsjes grotere spinner heft natuurlijk weer iets op van de weerstand van het grotere blad. Zo kloppen de verhoudingen wel weer ongeveer, bijv. t.o.v. een snel binnengeviste iets kleinere spinner. En zo zijn er in de praktijk nog talloze variabelen die gelukkig niet in voorschriften te vangen zijn!
Ook met mijn lijnkeuze, zeer weloverwogen qua materiaal, dikte, rek, mate van soepelheid enz, ga ik buiten de boekjes: 12 0f 14/00 (ipv 10 of 12/00). Deze verschillen moeten echter beslist niet overdreven worden...de importantie van de (dunne) diameter van lijnen wordt maar al te vaak overschat en waarbij allerlei andere lijneigenschappen (in het licht van de talloze variabelen in de praktijk) niet of nauwelijks nog gezien worden. Overigens hebben we hier al eens uitgebreid over heen en weer geschreven, n.a.v. jouw stellingname m.b.t. de voorschriften van lijndiktes bij ultralichte spinhengels. Ik meen onder het topic 'het echte ultralichte vissen', o.i.d. Ik wilde daar naar verwijzen, maar vind het niet meer terug op je site.
Rest misschien nog de vraag of de rapier een 'echte' tweegrammer is. Ik weet het antwoord niet. De vraag is voor mij ook niet interessant. Want ik weet al wel dat de rapier een geweldig werktuig is om een heel scala aan klein kunstaas goed mee te kunnen werpen, en een nog mooier instrument om vis te haken, te drillen en te vangen. Maar zelfs dit laatste wordt nog overtroffen door iets wat lastig is om te omschrijven, iets extra's dat de rapier meegeeft, iets persoonlijks, laten we het houden op 'gevoelswaarde'...
groet,
alex
Hallo Jerry, leuk dat je meedoet, je grote kennis van zaken is een aanwinst voor deze leuke discussie.
Even terug te komen op hengeltjes van 1 gram wg, ze waren er al een tijdje eerder {jaren 40, begin 50}, maar dan van splitcane.
In Frankrijk waren er destijds al puristen die deze hengeltjes gebruiken voor de forel in kleine beekjes of stroompjes om met hele kleine stroomspinnertjes te vissen.
Dit zal voor Jan toen het duidelijke bewijs zijn geweest dat het een stuk lichter kon, daar was hij zelf inmiddels ook al lang mee bezig.
Maar hij had hier in Nederland totaal niet de middelen en moest gewoon improviceren en roeien met de riemen die er waren.
Toen de nylon lijn er kwam waren er mogelijkheden zat.
Eigenlijk kun je wel stellen dat Frankrijk de bakermat was voor het ultra lichte werk en heeft waarschijnlijk een hele grote invloed gehad op Schreiners eigen visie, maar dan wel voor de Nederlandse omstandigheden.
Waarschijnlijk daarom toen zijn keuze in bepaalde Franse hengelblanks.
Hij had later ook contact met Hardy, Sportex, Dam, enz, enz.
Dat hij daar weinig of misschien wel niets over losgelaten heeft dat boeit me niet, het gaat mij om het eind resultaat.
Weet je, 10-tallen miljoenen mensen drinken Coca cola, maar het recept is geheim of wat dichter bij huis, Wed. Joustra Beerenburg, uiteraard Fries natuurlijk, precies hetzelfde.
Het maakt mij niets uit, dat deze twee goed te combineren valt moge duidelijk zijn en smaakt prima en daar gaat het om!
Voor wat betreft de hengelbouwer met zijn zoektocht naar de juiste blanks, ze betalen heus niet de prijs die wij er voor moeten betalen en ze raken ze heus wel weer kwijt voor een zacht prijsje aan de zelfbouwer, daar ben ik niet bang voor!
Wat betreft de boeken, heel veel boeken overlappen elkaar een beetje per vis en technieken en materialen inderdaad.
Dat ze vaak hun materiaal vergeleken en nog steeds vergelijken met alleen import materiaal vind ik terecht.
Er is niets nieuws onder de zon, discussies met bv. Cor van Beurden {ja, al weer een Cor ;} } werden al in de jaren 50-60 gevoerd, want deze man had toen duidelijk ook al een voorkeur voor de Engelse stijl.
Dat is nu nog veel erger geworden, zo erg dat de meesten denken dat alles wat uit Engeland, USA, NZL, enz, enz. komt ook het beste is voor de Nederlandse omstandigheden.
Jaaa en de term Klassiek, daar ben ik het met je eens, maar wanneer ik zou zeggen tijdloos is het ook niet goed :{
Weet je als het over FP gaat dan zijn er heel veel zg. experts die er nog lang niet er aan toe zijn het te waarderen dat het er al zo lang is, helaas!
Gelukkig blijft het merk bestaan, alleen gaat het over een jaar of 2 naar Belgie
lolle
Iedereen bedankt voor de opbouwende reactie's!
Peter
Dat komt ook omdat je natuurlijk een leuk blog hebt, anders waren we hier niet als lezers.
Ik kan je alleen maar bedanken voor de tijd en moeite die je erin steekt.
Een reactie posten