3 jan. 2018

Terug in de tijd


Ouderwets struinen door de polder met Ton! 
Dinsdag 2 januari 2018. De mooiste tijd om in gevist te mogen hebben zal hoogstwaarschijnlijk in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn geweest. Daarna was het vast en zeker ook goed leven, maar in de jaren zestig en zeventig werd er bar weinig aan het milieu gedacht. Het oppervlakte water was op heel veel plaatsen verontreinigd, gevolg van de toen aantrekkende economie. Nederland kende een periode van bloei, en als gevolg daarvan groeide de meeste polders letterlijk dicht. Fosfaten!  Als het flink waaide ontstond er schuim op de golven... In 1968 geboren en getogen in Broek in Waterland, en opgegroeid naast de grootste gifpolder van Nederland weet ik waar ik over praat. En naast dioxine, 245T en nog meer zwaar giftige ellende op de daar aangelegde vuilnisbelt van de gemeente Amsterdam, werd er ook nog afval water geloosd door bijna ieder huishouden gewoon in de sloot. Vroegah was dus niet alles beter! De snoekstand was in die tijd bar slecht. En niet alleen in de omgeving van mijn geboorte dorp. Weinig snoek, en dan vooral kleine exemplaren. Ondenkbaar in 2018. En gelukkig maar. De meeste polders zijn in ere hersteld, en daarmee ook de snoekstand. Voor Ton en mij vandaag; genieten in de nieuwerwetse polder met ouderwets goed materiaal!

Groeten van Peter

12 opmerkingen:

Gerrit H Berg zei

Peter,

Dat waren barre tijden inderdaad qua waterkwaliteit.
In een viswaterboekje uit de jaren 70 las ik eens dat je als sportvisser in Drenthe niets te zoeken had, de vaarten waren troebel en vervuild. Noemenswaardige vis zou er niet zitten. Hoe anders is het nu...en gelukkig maar!

Groeten,

Gerrit

Robert Hilbrands zei

Heerlijk dat we weer kunnen genieten van schone polders met een goede visstand. Jullie hebben er een mooie dag van gemaakt zo te zien. En dat oiderwetse zwart-wit heeft ook wel wat :-)

Groeten van Robert

Robert Remijnse zei

Heren wat bogen die latjes weer heerlijk rond zo te zien.
Mooi verslag Peter !! Groet, Robert

Klassiek vissen met Ton Hopmann zei

Het kameraadschappelijk samen vissen in een prachtige Noord-Hollandse polder met klassiek hengelmateriaal is al een enorm mooie beleving; de vangst van een snoek gaf vervolgens heel erg veel voldoening. Dankjewel Peter voor dit avontuur dat we samen mochten beleven.

We zijn in Nederland bevoorrecht dat we zo fijn kunnen vissen in de unieke Hollandse polders waarmee het gelukkig weer veel beter gaat.

Groeten van Ton.

Peter Linzell zei

Hoi Gerrit,

Je zou het bijna een wonder kunnen noemen wat er de afgelopen dertig jaar veranderd is. Tot eind jaren 80 zwom er zelfs behoorlijk wat snoekbaars rond in de polders hier in de omgeving. Die zijn dankzij het steeds schoner en dus ook helder wordende water zo goed als verdwenen hier. En ook de ruisvoorn is tegenwoordig gemiddeld een stuk groter dan de iniminie visjes die ik in mijn jeugd ving. Waarschijnlijk komt dat door de betere waterkwaliteit en de herstelde snoekstand!

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Helder, maar vooral ook schoon water is goed voor de snoek. Niet volledig dicht gegroeid, soms zelfs bijna verland, maar wel met voldoende waterplanten waar de snoeken kunnen paaien en de kleine snoekjes bescherming tegen hun eigen moeders kunnen vinden. Thnx Robert!

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Fair Play in de polder is ouderwets genieten Robert. Thnx!

Groeten van Peter

Peter Linzell zei

Dankjewel Ton! 😊

Groeten van Peter

Plompeblad zei

Mooie nostalgische zwart-wit foto’s die de sfeer en beleving in zo’n oude polder goed overbrengen. Was een mooie dag voor jullie met enkele mooie vangsten. Geruststellend is overigens het enorme herstelvermogen van de natuur, een oerkracht die door ons mensen niet te temmen is. Tenzij het te laat is en soorten uitsterven. Groet, Martin.

Peter Linzell zei

Hoi Martin,

Dankjewel! De kracht en dus ook het herstellend vermogen van de natuur is enorm. Behalve watervuiling heeft de mens in deze periode ook nog eens karper uitgezet. Ingrijpen in de natuur kan grote gevolgen hebben voor de visstand en de waterkwaliteit. Zelfs zo ernstig dat de wilde karper bijna overal verdwenen is.

Groeten van Peter

Unknown zei

Prachtige sfeerfoto's... En heel herkenbaar. Ik ben in Amsterdam Noord opgegroeid, aan de 'andere kant' van dezelfde Volgermeerpolder. Gelukkig is de situatie nu weer onvergelijkbaar veel beter!

Peter Linzell zei

Wat ontzettend leuk zeg, en bedankt voor je reactie!

Groeten van Peter