21 jan. 2011

Ultra licht spinnen het jaar rond


Er zijn vele manieren en technieken om met kunstaas te vissen. Ultra licht is daar een van. Voor sommige vissers een aanvulling op het kunstaasvissen, maar voor mij en de vismaten niet. Ultra licht vereist wel een bepaalde instelling van de visser. Zeker als je dat zoals wij in de zomer, de herfst, de winter en het vroege voorjaar doet.Alleen onder bepaalde omstandigheden wanneer er echt niet ultra licht gevist kan worden, (bijvoorbeeld bij harde wind) wordt de lichte tiengrammer gepakt.

Zomer
Tijdens de zomer en de vroege herfst zijn de aantallen vissen die we vangen groot, maar wel over het algemeen klein van formaat.
Toch wordt er geregeld een grote vis op de ultra lichte spinhengel gevangen. Het vangen van veel en grote vis is niet de insteek van het ultra lichte spinnen.Het in de natuur bezig zijn met soms piepkleine spinnertjes of plugjes heeft zo zijn bekoring. Last van de begroeiing in het water tijdens de zomer hebben we vrijwel niet! Er is altijd wel een gaatje te vinden waar we onze mini kunstaasjes te water kunnen laten. De ultra lichte drie en viergrams spinhengels en de X-ultra lichte tweegrammer zijn de spinhengels voor de zomer.

Winter

Tijdens de winter wordt ultra licht spinnen een heel ander verhaal. Zelf ben ik ervan overtuigd dat groter kunstaas voor ligt in deze periode. Zeker als de vis vast ligt! Bij dag een man, bij nacht een man, zo is het ook bij ultra licht spinnen. Tijdens de zomer is het oogsten en in de winter soms echt werken voor een enkele vis.

Door groter kunstaas te gebruiken, (lepeltjes, tubefly's en spinners met daarachter een versiering) dat kan worden gevist zonder onze hengels te overbelasten zijn ook goede vangsten in de winter mogelijk. De vijf en de zesgrammer zijn dan de meest bruikbare ultra lichte spinhengels.


Bij ultra licht spinnen staat het plezier boven aan. En plezier beleef je aan elke gevangen vis, ongeacht het formaat! Dat het niet altijd even efficient is maakt dat meer dan goed.

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: