21 nov 2010

Van donker tot donker

Zondag 21 november. Vanmorgen om 6.00 uur zitten Danny en ik hier aan de koffie. We gaan vandaag vissen bij John in schiedam en willen zoveel mogelijk het daglicht benutten. Onderweg pikken we Yuki op bij een benzinestation en zijn we compleet. Henk had ook graag meegegaan, maar helaas is hij gisteravond ziek geworden. Sterkte Henk!

Rond 7.30 uur ariveren we in Schiedam, waar John al buiten op ons staat te wachten. Eerst gezellig een bakkie doen! Tijdens het koffie drinken laat John ons twee nieuwe spinnertjes zien die hij gemaakt heeft voor de zesgrammer. De eerste heeft een 25 mm Moon blad en op de haak is iets groots gebonden dat in de verte aan een klein ratje doet denken. John heeft deze spinner de Bunny bug gedoopt. De tweede is eigenlijk een oudje, maar toch nieuw! Een spinnertje met een Luxor Succes blad van 27 mm, niet zoals origineel met een dregje, maar met een vlijmscherpe enkele haak.

Alle drie krijgen we van John een exemplaar van de nieuwe spinnertjes. De zesgrammers die Yuki en ik in bestelling hebben staan bij Eric Terluin laten nog even op zich wachten, de nieuwe spinnertjes krijgen hun vuurdoop aan onze vijfgrammers. Dat gaat goed, maar de Luxor Succes 27 mm is wel op de grens voor de vijfgrammer.


We gaan dus vissen met vijfgrammers, Yuki en Danny met glasvezel Fair Play Spinmatics, John met grafiet van Peter Ketting en ik met de splitcane Knoet van Flevocane. Die laatste hebben Yuki en ik meegekregen van Eric Terluin om te proberen.

Het was werken voor een vis vandaag. We hebben ruim negen uur aan een stuk gevist en nog nooit hebben we op een visdag te voet zoveel kilometers afgelegd. Maar niet voor niets!




John ving een snoekje en een snoek van 87 cm op een door hem zelf voor de vijfgrammer gemaakte tubefly. De tubefly is zonder twijfel het grootste stuk kunstaas dat op de vijfgrammer gevist kan worden. Heel traag en met rukjes moet het gevaarte naar binnen gevist worden.




Yuki en Danny hebben zijn vanmorgen met de Bunny bug spinner gaan vissen en bij Yuki is deze niet meer gewisseld. Twee snoeken zagen een prooi in de Bunny bug van Yuki. Na bijna twee weken geen snoek te hebben gevangen maakt Yuki zijn bijnaam Snoekie vandaag weer helemaal waar!


Helaas verspeelde Danny zijn Bunny bug spinner aan de bodem. Geen nood want van John mocht hij een tubefly lenen. Een rood witte tubefly, gevist onder de rook van Rotterdam, dat moest vast en zeker als rode lap op een stier op de snoeken werken. Danny ving er een mooie snoek aan.


En ik? Bijna de hele dag heb ik met het 27 mm Luxor spinnertje gevist. Over volgers en vooral missers van snoek heb ik niets te klagen gehad. Er eentje haken was een ander verhaal. Geen snoek voor mij vandaag, maar wel drie baarsjes.


Alle vier zijn we helemaal stuk als we rond 17.30 uur bij John en Jolanda thuis achter een bord tomatensoep aanschuiven. Biertjes en glaasjes Jenever van Schiedamse makelij worden bij de soep genuttigd. Daarna sluiten we deze dag af zoals hem begonnen, met koffie. Net zoals vanmorgen om 6.15 uur rijden we in het donker terug naar huis. Mannen wat hebben we weer gelachen vandaag!

Groeten,
Peter

14 nov 2010

Flevocane High five cone en afdekplaatje

De middelste cone gaat het worden, de verdikking in het kurk (prototype High five) boven de cone zorgt ervoor dat de reelringen niet over de cone heen kunnen glijden. Zo wordt beschadigen door krassen op de cone voorkomen. Op onze High five spinhengels wordt de verdikking iets dunner uitgevoerd, waardoor deze minder opvalt.
De originele Pezon et Michel afdekplaat gaat onze spinhengels sieren.
Op de High Five spinhengels van Yuki en mij, worden door Eric Terluin de geribbelde cone's en afdekplaatjes van Pezon et Michel gemonteerd. In de afdekplaatjes vijlt Eric met een klein vijltje een 6 kantige opening zodat deze mooi aansluiten op de zeskantige blanks van onze spinhengels. Yuki en ik zijn beiden benieuwd naar het eindresultaat.

Groeten,
Peter

7 nov 2010

John komt struinen


Zondag 7 november. De laatste keer dat John bij mij in de omgeving gevist heeft, was eind februari. Hoog tijd dus dat hij weer eens deze kant op komt. Vandaag is het zover en staat John om 10.15 uur bij ons voor de deur.



Vissen met John is altijd spinnertjes uitproberen! Ook vandaag heeft John weer een nieuw spinnertje meegebracht. Een verkleinde Goliath spinner die de toepasselijke naam David heeft gekregen. Een spinnertje voor de driegrammer, maar die ook nog goed op de viergrammer gevist kan worden. Dat laatste heb ik vandaag uitgeprobeerd.

Twee zondagen op rij heb ik met de tiengrammer gevist. De grotere spinners op de tiengrammer deden het goed bij de snoeken. De vijfgrammer bracht bij de vismaten ook snoek op de kant, maar dan wel in combinatie met de 35 mm Terrible spinner. Kleinere spinnertjes leken de afgelopen weken gewoonweg genegeerd te worden door de snoeken. Toch ga ik vandaag met de Flevocane viergrams BB1 vissen met kleine spinnertjes!

John heeft zijn nagelnieuwe door Peter Ketting gebouwde 200 cm lange vijfgrammer van grafiet meegenomen. Hij heeft het hengeltje de afgelopen week een uurtje geprobeerd, maar vandaag krijgt het zijn echte vuurdoop.

De wind komt vandaag uit oostelijke richting en zal volgens de voorspellingen in de middag naar het noordoosten draaien. Gelukkig valt de windkracht mee en kan er eindelijk in de open polder weer met de ultra lichte spinhengel gevist worden.

Beiden verwachten we dat het de vangsten betreft niet veel zal gaan worden vandaag. Tegen de verwachtingen in vangen we samen vier snoekjes en een mooi aantal baarzen!


De eerste vis van vandaag is voor John, een prachtige baars.




John vangt nog meer baars op zijn nieuwe hengeltje, maar ook drie van de vier snoekjes van vandaag! Twee op de Terrible 35 mm spinner en eentje op een vijfgrams lepeltje. Een bekend lepeltje wat helaas al een aantal jaren niet meer gemaakt wordt. Dat probleem is gelukkig binnenkort opgelost, daar wordt door John aan gewerkt!


Op de viergrammer en de 25 mm Beatle bug spinner schrijf ik een snoekje bij aan de vangsten van vandaag. Datzelfde spinnertje leverde me ook een flink aantal baarzen op.



Een van die baarzen mag met recht zelfs een kneiter genoemd worden. Super gaaf om zo'n baars op splitcane te drillen!

Groeten,
Peter