28 nov. 2010

De rattenvanger van HaarlemZondag 28 november. Vanmorgen loopt onze wekker om 6.00 uur af. Om 6.45 uur pik ik Danny bij zijn huis op, en rond 7.30 uur arriveren we samen bij Yuki's huis. Yuki en Henk wachten buiten op ons. Onderweg viel het Danny en mij op dat er veel water dicht lag met ijs, vissen in de polder zal vandaag moeilijk worden. De buitentemperatuurmeter in de auto gaf onderweg zelfs even -5 aan! Yuki denkt daar anders over, die weet een polder waar bijna altijd gevist kan worden. Twee uur en vele kilometers later is Yuki er ook van overtuigd dat vissen in de polder er vandaag niet inzit.
Yuki is niet voor een gat te vangen en komt met een alternatief: een diepe poldervaart. En inderdaad, daar kan wel gevist worden! Maar, om de drie tot vier worpen moeten we de toppen van onze spinhengels onder water houden, want het topoog zit dan vol met ijs. Toch houden we de moed erin. Weer twee uur verder zijn onze tenen gevoelloos en hebben we alle vier geen teken van leven onder water mogen ontvangen.

De ochtend loopt op zijn eind als we met z'n vieren besluiten om te gaan vissen waar we vanmorgen vertrokken, bij Yuki in Haarlem. Bijna al het stadswater ligt open en het zonnetje in de middag maakt buiten bezig zijn aangenaam.

Na ruim een uur struinen en vele worpjes gemaakt te hebben lijkt het erop of mijn spinner in troep onder water is vast gelopen. Als ik de druk opvoer komt het bodemvuil in beweging. Een zigzag beweging onder water verraadt dat ik me vergist heb. Het is een snoek! We zien een glimp van de vis en daarna krijg ik mijn spinner terug, de snoek is los geschoten. Jammer, maar het is niet anders. Hopelijk komt er vandaag nog een herkansing voor een van ons vieren. Het zou weleens net zoals vorig jaar een hele lange en strenge winter kunnen worden. Wie weet wordt vandaag wel de laatste visdag van 2010. Een snoek zou een mooie afsluiter zijn van een fantastisch visjaar met onze spinhengels.
Henk haalt een grote zak met oliebollen en langs de stadssingel wordt deze door ons tot de bodem geleegd. Heerlijk!

In de twee laatste uurtjes daglicht die voor ons liggen komt de snoek waarop we hopen alsnog. Niet een,maar zelfs twee! Yuki redt de visdag door eerst een mooie snoek te vangen en daarna nog een kleiner exemplaar.
Danny maakt het feest compleet door er nog een snoek aan toe te voegen. Gevangen op een streamer die precies op een rat lijkt. Deze streamer, die ook echt 'de rat' heet, heb ik een paar jaar geleden eens van een vismaat gekregen. Danny heeft na vandaag een nieuwe bijnaam gekregen: de rattenvanger van Haarlem.

Na het vissen blijven we nog een paar uurtjes in Haarlem. We gaan met z'n vieren bij Yuki eten. Kim, de vrouw van Yuki, heeft heerlijke lasagne en salade gemaakt, die vergezeld van een biertje door ons naar binnen gewerkt worden.

Groeten,
Peter

1 opmerking:

dennis zei

Hoi mannen, ben ook bang dat het weer zo'n winter wordt, maar het Ij en het noordzeekanaal ligt altijd open, verleden jaar met een wat zwaardere spinhengel toch nog leuk baars en snoekbaars gevangen en vergeet dan ook niet het stuk water bij nemo.

groetjes Dennis