9 aug. 2010

De schatkamer


Maandag 9 augustus. Afgelopen zaterdag belde Danny mij op m'n werk. Hij was aan het vissen dat was me meteen duidelijk! Danny is een actieve visser en als hij de kans krijgt gaat hij op zoek naar 'nieuwe' slootjes in de polder. En juist in deze periode kun je dan veel visrijk water ontdekken. Laat de mini spinner een paar keer door een slootje snorren en je weet vaak genoeg! In eerste instantie was het zaterdag niet veel voor Danny, de polder waarin hij viste gaf weinig prijs. Een dorp in de polder werd aangedaan, en toen was het raak. Hij had al twee ruisers en een flink aantal baarsjes gevangen toen hij me belde. En niet alleen maar mini baarsjes, maar ook mooie exemplaren.

Vandaag gaan we samen vissen in dat dorpje! Om 15.00 uur pikt Danny me thuis op, en wat heb ik zin om te vissen. Onderweg naar de polder vertelt Danny alles nog een keer opnieuw. 'Met dat super lichte spul van jou kun je er mooie dingen beleven', smeert hij er nog even bij mij in. Hij heeft niet overdreven, want samen beleven we een onvergetelijke middag en avond.Een middag die begint met een klein snoekje. Het zou bij een snoekje blijven want daarna zijn het ruisvoorns en baarzen die het voorzien hebben op onze spinnertjes.


Het is niet normaal zoveel ruisvoorns als we samen vangen. In het begin vangen we zelfs meer ruisers dan baarsjes. Zoveel ruisers dat we de tel zijn kwijt geraakt. Misschien komt het omdat de slootjes uit elkaar barsten van het speldaas, en de ruisers zich daar geheel oprichten. In een kommetje ligt het vol met ruisvoorns, bijna iedere worp levert daar een aanbeet op!De baars zou pas later de hoofdrol opeisen. Veel kleine baarsjes, maar ook een paar zeer fraaie exemplaren. Een leuk moment om het even met een plugje te proberen. Van lezer Otto heb ik eind vorig jaar via de post een klein Salmo plugje gekregen. Eens kijken hoe de baars daarop reageert. Maar eerst verwijder ik het buikdregje. Eén dregje is op zo'n klein plugje meer dan genoeg.Het spel met het plugje kan beginnen! De baarsjes reageren furieus op het gele gevaarte. Toch brengt het plugje minder baars op de kant dan de spinner. Een goed gevist mini spinnertje is tijdens de zomer bijna niet te verslaan. Maar, als de baars los is, is het leuk om voor de afwisseling een ander kunstaasje te proberen. En met een als een dartelend visje binnen gedraaid plugje maak je ze gek. Het plugje wordt na een paar baarsjes weer verwisseld voor een spinnertje.

De middag gaat over in de avond, en eigenlijk zijn we wat vangen betreft dan al meer dan voldaan. De hengels worden een tijd neer gelegd en we drinken en eten wat. Beiden beseffen we, dat wat we vandaag mee maken iets unieks is. Vanmiddag heb ik meer ruisvoorns gevangen op de spinner dan vorig jaar gedurende de hele zomer!

Het is fantastisch om zo'n dag met de ultra lichte spinhengel te beleven, en dus vissen we door.
Als het begint te schemeren vangen Danny en ik beiden nog een grote ruisvoorn. Daar hoopten we stiekem ook een beetje op.Een grote baars is als de kers op de taart vanavond. Zo'n baars geeft prachtige sport op de Rapier. De Rapier gaat hoepel rond, en de dunne elastische Maxima nylon wordt tot het uiterste op de proef gesteld. Wat een kick om zo'n baars te drillen aan een tweegrammer en een lijntje met een breeksterkte van 0,7 kg!

Groeten,
Peter

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo peet en Den wat een super dag zeg. Prachtige vissen mannen. Weer een dag om in te lijsten.

MVG john.

Yuki zei

Inderdaad John,

Wat een dag hebben jullie meegemaakt, de ruisers nog losser dan de baars, heel gaaf!!

Gr Yuki

Anoniem zei

Hoi Peter,

van dat plugje moet je inderdaad de buikdreg eraf halen.
Mooie ruisvoorns hoor

Groet
Otto

Dannerd zei

Hallo Peter,

Wat was het weer genieten maandag echt top!!
Dit gaat ons nog wel vaker gebeuren.
Hoop dat Yukerd en John ook snel de schat komen bewonderen.

Gr Danny