28 feb. 2010

Twee kroko's voor John!


Zondag 28 februari. Vandaag gaan Danny, Yuki, John en ik snoeken! Om 7.50 uur staat Danny bij ons voor de deur, niet veel later gevolgd door John. We hebben om 8.00 uur afgesproken, maar om 8.10 uur is Yuki er nog steeds niet. Gisteravond een feestje, is zijn excuus als hij bijna 20 minuten later dan gepland achter een bak koffie schuift. Nou, die koffie heeft ie ook wel nodig. ;-)

Buiten zeikt het ondertussen van de regen. Voor vanmiddag is er dan ook nog eens harde wind voorspeld. Voor een hoop vissers een terechte reden om de hengels nog even te laten voor wat ze zijn. Grijze luchten en regen met een flinke kabbel op het water, dat noemden wij vroeger mooi weer voor de snoek. Ideale omstandigheden voor de tiengrammer en de daarbij passende spinners.

Om 8.45 uur verruilen we de warme huiskamer en koffietafel voor kou en nattigheid. Er was voor de hele dag regen voorspeld, en dat zou later ook voor een groot deel blijken te kloppen. Gelukkig zat het KNMI er voor wat de wind betreft (in ieder geval hier hier in de omgeving) naast. In de stromende regen worden vier glasvezel Fair Play tiengrammers door ons uit hun foudraaltjes gehaald. Klassieke en moderne techniek wordt tussen de reelringen geklemd en daarna wordt nylon door de chrome geleideogen gehaald.

Tijdens de koffie zijn onze spinnerdozen bijgevuld met door John voor de tiengrammer gemaakte spinners. Vooral de tandem, gemaakt van twee stompe wilgenblaadjes, ziet er goed uit. Normaal gesproken wissel ik haast nooit van kunstaas tijdens het vissen als ik met de tiengrammer vis. Of de 32 mm Zaansepolderspinner of de Terrible 45 mm gaat in de speld van de spinstang, en daar blijft het dan gedurende de hele dag bij. Vis ik met de tiengrammer, dan is dat gericht op snoek en die zijn over het algemeen minder kieskeurig dan de baars of de ruisvoorn. Vandaag valt er weer het een en ander uit te proberen. Altijd leuk!

Onze spullen kloppen, het weer ziet er goed uit voor de snoek, nu maar hopen dat de rovers er ook zo over denken. Als we vandaag een paar snoeken weten te 'strikken' dan ben ik al heel tevreden. Wie ze van ons vieren ze vangt maakt me dan ook helemaal niet uit! Gewoon heel leuk om samen door de beschutte woonwijken te struinen op zoek naar de daar in de winter bijna altijd aanwezige rovers. John en Danny moeten hun eerste snoek van 2010 nog vangen het zou heel mooi zijn als dat vandaag zou lukken. John liet mij al eerder deze week weten dat hij nog graag een kroko (Schiedams voor een grote snoek) zou vast houden voor het snoekseizoen op slot gaat. Het is hem meer dan gegund.

Vorige week hebbenYuki en ik vele kilometers met de auto gemaakt opzoek naar water vrij van ijs. Op een enkel klein slootje na ligt hier vandaag eindelijk alles open! We hebben dan ook flink wat meters gelopen. Het was zoeken geblazen. Waar er eentje lag, lagen er meerdere, een typisch beeld wat zich vaker voordoet aan het eind van de winter. Deze winter was anders dan die van de afgelopen jaren, maar voor de snoeken leek dat weinig uit te maken. Opvallend was dat de ondiepere stukken en zelfs kleine slootjes snoek opleverden.


Yuki snoekie, een feestbeest en een fantastische visser en vismaat!

Het is een bizare visdag geworden. Heel veel regen hebben we over ons heen gekregen, maar we hebben ook heel goed snoek gevangen. Yuki snoekie spande de kroon met zes stuks. John ving er vier, en twee daarvan waren heuse kroko's! Danny ving er eentje, maar wel een hele mooie. Zelf mocht ik drie snoeken (een op de Zaansepolderspinner en twee op de nieuwe tandem) bijschrijven aan deze visdag. Bij elkaar opgeteld veertien snoeken! Dat daar maar twee ondermaatse snoeken bijzaten maakt het helemaal speciaal.


Foto's maken in de naar beneden stromende regen bleek vandaag uiteindelijk de grootste uitdaging. Gelukkig hebben we toch wat fraai materiaal kunnen schieten. Helaas geen mooie foto van Danny met zijn snoek, maar wij weten dat hij hem gevangen heeft!

Mannen bedankt voor deze vooral gezellige maar ook fantastische afsluiter van het snoekseizoen!

Groeten,
Peter

6 opmerkingen:

Hans zei

Hallo Peter,
Beter dan met 14 snoeken en op 28 februari en in het bijzijn van je beste maten had je het snoekseizoen niet af kunnen sluiten!Top mannen en jullie hebber er ook voor gebikkeld!
Gaat nu de karper al weer een beetje kriebelen Peter?

Groet Hans

Peter Linzell zei

Hallo Hans,

Dank je wel!

Het was (is nog steeds) een winter waarin gebikkeld voor de vis moest worden. Jij kunt daar over mee praten. Respect voor wat jij bereikt hebt op karpergebied de afgelopen maanden.

De karper is het afgelopen jaar nooit helemaal uit mijn gedachten geweest. Na het zien van die foto's van de ABU Cardinal 44 van Hennie op jouw blog begint het klassieke karpervissen zeker weer te kriebelen.

Groeten,
Peter

Hans zei

Hallo Peter,

Met jou een nostalgisch dagje "Waterland" boerenkarperen met klassiek materiaal gaan wij niet uit de weg!sterker nog
Daar zet Hennie de treinen voor stil...
Wil je aub een groen vinkje zetten achter onze namen?

Groeten Hans en van Hennie

Peter Linzell zei

Hallo Hans,

Een nostalgische karperdag samen met jou en Hennie staat bij deze genoteerd.

Groeten,
Peter

Karpertje-13 zei

Peter weet waar je aan begint die Hans Koeslag geeft ons boerenkarperles.?
Nee zonder gekheid Peter ik zou het leuk vinden als wij er een ochtend op uit kunnen gaan om die boerenkarper eens wakker te schudden bij jou en mochten wij er eentje vangen dan hebben wij mooie dag gehad.
Groet Hennie Hoefakker

Peter Linzell zei

Hoi Hennie,

Ik kijk ernaar uit om met jullie achter de boerenkarpers aan te gaan!

Groeten,
Peter