4 okt. 2009

Harde wind en goede vangsten


Zondag 4 oktober. Om 6.00 uur loopt onze wekker af vanmorgen. Moeite met wakker worden heb ik niet, vandaag ga ik samen met Yuki vissen in de polder bij John van Gameren. Ik heb er ontzettend veel zin in! Om 8.00 uur arriveer ik bij John in Schiedam, Yuki is er dan al.

Voor we naar de polder gaan drinken we eerst koffie bij John en zijn Jolanda. Binnen bij John kijken Yuki en ik onze ogen uit. Er is geen twijfel mogelijk, hier woont een visserman. Klapstuk is de vitrine in de woonkamer, waarin een collectie Luxor, ABU en Pelican werpmolentjes staat te pronken. Zo'n vitrine zou ik ook wel willen in onze woonkamer! Francine kennende gaat dat me niet lukken. ;-)

Onder het genot van een bakkie koffie praten we bij. Verschilllende Fair Play spinhengels gaan ondertussen uit en in hun foudraaltjes. De voorpret voor het vissen wat we samen straks gaan doen. Duidelijk is dat John en Yuki er ook veel zin in hebben om straks de polder in te gaan. De vraag is alleen waar we mee gaan vissen. Uiteraard met Fair Play spinhengels, maar wordt het de tiengrammer of toch de vijfgrammer? Door de krachtige wind buiten heeft de tiengrammer de voorkeur. Toch kiezen we alle drie voor de vijfgrammer. De reden daarvoor zijn de goede baarsvangsten die John de afgelopen weken gedaan heeft. Daar zaten beste exemplaren bij. Op de vijfgrammer kan zo'n flinke baars laten zien wat hij in zijn mars heeft!

Na de koffie gaan we naar de polder! Maar niet zonder eerst een presentje te hebben gekregen van onze gastheer. Prachtige spinnertjes verdwijnen in de spinnerdozen van Yuki en mij. Als extraatje krijgen we ook ieder nog twee tubefly's ontwikkeld door John voor de vijfgrammer. Dezelfde als waar John afgelopen week de snoek van 94 cm mee ving. Deze tubefly is net zoals de Pako PS een groot stuk kunstaas, dat zonder probleem gevist kan worden op de vijfgrammer.De polder waarin we gaan vissen ziet er fantastisch uit. Maar wat een wind staat er! Eigenwijs als we zijn gaan we toch vissen met de vijfgrammer.Yuki maakt al snel zijn bijnaam Snoekie waar. Ondanks de harde wind heeft hij het toch weer voor elkaar gekregen. Een mooi getekende snoek mag samen met zijn vanger op de foto. Behalve de snoek vangt Yuki hier ook nog een aantal baarzen.
In een enigszins beschut 'kommetje' tussen twee slootjes in duikt een snoekje op mijn spinnertje. Niet groot, maar het is er wel een. Tijdens het maken van de foto wappert de rand van mijn hoedje alle kanten op.
John blijkt een echte gastheer te zijn en laat de vissen in deze polder aan ons. De bonus in deze prachtige polder zijn twee ooievaars die boven ons hoofd vlogen. Een geweldig mooi gezicht.

Op naar de volgende polder! Daar krijgen Yuki en ik water zo helder als jenever te zien. Hier is nog niet gesloot, en overal staan lelievelden. Die zijn duidelijk op hun retour, de randen van de bladeren zijn bruin, de groene kleur verdwijnt en maakt plaats voor rood. Door het hoge riet en bebouwing aan de overkant heeft de wind hier geen vrij spel.

Ideale omstandigheden om met rukjes een tubefly naar binnen te vissen. Dat blijkt te werken en ook John schrijft een snoek bij aan de vangsten van vandaag. Leuk is ook: we genieten van elkaars vangsten. Geen vangdrang of afgunst richting elkaar.

Het blijft in deze polder bij een snoek, maar wel een hele mooie. Ondanks de harde wind toch drie groene rovers in de polder met de vijfgrammer. Er is gewoon een hoop mogelijk met die Fair Play vijfgrammers. Vandaar dat ik laatst al schreef dat ik de vijfgrammer zie als de allround spinhengel voor de polder. Je kunt er kleine spinnertjes aan vissen, maar als de omstandigheden of de vis daarom vragen ook groter kunstaas zoals de Pako PS en de tubefly. De vijfgrammer mag dan ook ondanks dat deze als ultra lichte spinhengel te boek staat niet met de Floret of de Rapier vergeleken worden. Die laatste twee zijn echte specialisten hengeltjes, de overtreffende trap in het ultra lichte. Onder de omstandigheden waarin wij vandaag vissen zijn deze hengeltjes niet inzetbaar.

Het laatste water wat we vandaag aandoen is stadswater. Enorme uitgestrekte singels die dwars door woonwijken en parken heen lopen. De meeste bewoners weten niet wat er in de singels voor en achter hun huizen rond zwemt. In woonwijken vind je bijna altijd beschutting tegen wat voor weer dan ook. Daar worden dan door ons ook flink wat kilometers struinend afgelegd vandaag.

Dat snoeken ook van beschutting houden zou hier vandaag blijken. Yuki vangt er nog twee snoeken bij, ik drie en John zelfs vier snoeken. Yuki en ik vissen in de woonwijk met 35 mm Terrible spinners.
John vist eerst nog met de tubefly door, maar wisselt die na drie geloste snoeken voor een Zaanspolderspinnertje. Geen oudje zoals ik nog steeds koester in mijn spinnerdoos, maar een nieuwe nagebouwd van een foto die ik hem vorige week emailde. Deze heeft een bladmaat van 25 mm, en is bedoeld voor de vijfgrammer. Dankzij het streamertje achter de spinner oogt de Zaansepolderspinner forser. Achteraf gezien konden we vandaag vast stellen dat groter kunstaas de sleutel tot succes was. Leuke daarvan is dat al het grotere kunstaas dat wij vandaag gebruikte uitstekend aan de vijfgrammer gevist kan worden.

Met een gezamelijke vangst van 12 snoeken besluiten we om 17.00 uur dat het mooi geweest is voor vandaag. Ook nu zou John een verrassing voor ons in petto hebben. We mogen niet naar huis met een lege maag! Bij John en Jolanda thuis worden Yuki en ik letterlijk volgepropt met patat en frikandellen. Onder het genot van een biertje wordt al dat lekkers weggespoeld. Onder het eten wordt de meer dan geslaagde visdag besproken en zo nogmaals opnieuw beleefd. Het is zelfs al donker als Yuki en ik met een goed gevulde buik Schiedam uitrijden.

John en Jolanda bedankt voor deze fantastische dag!

Groeten,
Peter

2 opmerkingen:

Pensioenrecht tekst en commentaar zei

Hoi Peter,

Altijd weer leuk om mee te genieten van zulke mooie vangsten.

Ik vrees dat ik me een fairplay niet kan veroorloven. Ik vis zelf met een abu garcia specialist van 5"6 werpgewicht 2-12 gr. van Im 8 carbon.met 16/00 nylon.Op snoek vis ik met een mepps 00 of ondex 3 spinner.
Ik loop tegen 2 problemen op: ik voel de aanbeet niet van snoek of baars. Gevolg: veel missers en minder lol.
Daarnaast haakt mijn spinner vaak na het ingooien in mijn stalen onderlijn...

Weet jij een oplossing?

Alvast bedankt,

Lau

Peter Linzell zei

Hoi Lau,

:-)

Het inhaken van de spinner in de stalen onderlijn kun je voorkomen door de spinner af te remmen (wijsvinger tegen de spoelrand)voor deze het water raakt. Een spinstangetje i.p.v. een staaldraadje voor de spinner monteren scheelt ook.

Dat je de aanbeet niet voelt kan meerdere redenen hebben. Het is gemakkelijk om de hengel de schuld te geven. Probeer het eens met 18% nylon en een maat grotere spinner. Je voelt dan je spinner beter op de top van je hengel.Beter contact met je kunstaas, dan merk je sneller als een baars tegen je spinner tikt.Belangrijkste is ervaring (vissen dus!) opdoen met je hengel.

Succes!
Peter