9 aug. 2009

De kunst van het Rapieren

Zondag 9 augustus. Ultra licht spinnen is al jaren een mijn favoriete takken van de hengelsport. Het zit vol verrassingen in de vorm van bijvangsten als ruisvoorn, brasem en soms zelfs karper. Ruisvoorns zijn de meest voorkomende bijvangst op een klein spinnertje. Een enkele keer op de vijfgrammer, maar op de Floret en de daarbij passende kleinere spinnertjes gebeurt dat vaker. Met de aanschaf van de Rapier is het eigenlijk geen bijvangst meer. Er kan met de Rapier gericht en met succes gespind worden op ruisvoorn. De kleinste spinnertjes die je op de Floret niet meer voelt draaien vis je nog goed op de Rapier. De ruisvoorns blijken in mini spinnertjes met daarachter een haakje met een vliegje een smakelijk hapje te zien! Naast ruisvoorn is er nog een andere witvis die roofvisneigingen vertoont als er een mini spinnertje voorbij komt: de blankvoorn.

Vis je met slanke Terribles van 30 mm en/of stompe en ronde spinnertjes met een blad van +/- 20 mm op de Rapier, dan vang je voornamelijk baars en snoek. Ruisvoorn en blankvoorn zullen dan bijvangsten blijven. De truc om voorns te vangen zit hem in de kleinste spinnertjes. Nog steeds vang je dan baars en snoek, maar de ruisvoorn en de blankvoorn zijn geen bijvangst meer.

Vissen met nylon lijntjes van 10% mm en spinnertjes met een bladmaat van 8 tot 12 mm is een kunst op zichzelf. Voor zo'n klein spinnertje monteer je geen geen ultra licht spinstangetje, maar een stukje Gamakatsu G-Line Fluorocarbon van 0.16 mm en ongeveer 20 cm lang. De Fluorocarbon wordt niet rechtstreeks, maar met een piep klein warteltje aan de hoofdlijn bevestigd. Een loodhagel van 0.3 gram is de verzwaring en voorkomt tevens dat de lijn kinkt.

Een broeierige en windstille zomermiddag of avond is vaak het beste weer voor om de voorns achter de schubben aan te gaan. Maar in Nederland heb je het wat het weer betreft niet voor het zeggen.--------------------------------------------Paul en zijn Rapier

Vanmorgen zit ik al vroeg in de auto, om samen met Paul een paar uurtjes te gaan Rapieren. Ons hoofddoel voor vandaag is de baars. Echter, de baarzen laten het afweten voor vandaag! Vooral in de ochtenduren moesten we alles uit de kast halen om een baarsje te vangen.
De eerste vis van vandaag is voor Paul, geen baars maar een ruisvoorn. De volgende vis is het dan meteen goed raak voor m'n vismaat. Snoek, en wat voor eentje. Helaas weet de rover de haak te lossen. Een half uur later gebeurt het Paul nog een keer. Dat gebeurt soms bij het vissen met een mini spinnertje, maar ook op groter kunstaas los je weleens een snoek. Paul heeft gewoon pech. 'We vissen niet op snoek' klinkt het, hij kan er niet mee zitten!Mijn eerste vis is een blankvoorn! De vijfde al op de mini spinner sinds de opening van het roofvisseizoen in juni.
In de middag worden dan uit het niets de baarzen actief. Alsof een tijdklok onder water aangeeft dat het schafttijd is.


Twee grotere exemplaren laten het Rapiertje flink krommen.

Het lukt Paul naast een aantal baarzen ook nog een tweede ruisvoorn voor zijn spinnertje te interesseren.

Maar, er kwam in de middag tussen de baarzen en de voorns door toch nog snoek op de kant.
De eerste was een heel klein snoekje.
De tweede, een groter snoekje, zorgde voor aardig wat spektakel. Snoekjes van dit formaat worden op de Rapier gedrild al heel wat mans.

Helaas, om drie uur moeten we stoppen. Het was een korte, maar lonende visdag met vier verschillende rovers, allemaal gevangen aan mini spinnertjes.

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: